Creatief en dynamisch ontwerp

Sebastiaan Boer Architecten, LEN Interieur

Als kersvers afgestudeerde architect meteen zo’n indrukwekkend werk neerzetten, is iets waar vele van dromen. Voor Sebastiaan Boer is het werkelijkheid. Nog voordat hij zijn diploma van de technische universiteit in ontvangst mocht nemen, werd hij al benaderd door zijn opdrachtgevers. Het werd een project dat hem op de proef stelde en hem uitdaagde, maar bovenal een project dat hem de gelegenheid gaf een prettig thuis te ontwerpen waarin de opdrachtgevers zichzelf herkennen.


Ontwerp

Architectuur, creatief, Sebastiaan Boer Architecten, LEN Interieur, The Art of Living

Alle leveranciers van het ontwerp

Gevelstenen

MBI De Steenmeesters

PVC Vloeren

Woondecoratie Valkenswaard

Onconventioneel perceel

Dat de bewoners Sebastiaan benaderden, berust niet geheel op toeval. “We kenden Sebastiaan al van toen hij nog een tiener was”, vertelt de bewoner. “Destijds al stak hij zijn passie voor architectuur en ontwerpen niet onder stoelen of banken. Het was voor ons geen verrassing dat hij een paar jaar later architectuur ging studeren. Toen voor ons het moment daar was om verhuisplannen te maken, wisten we meteen dat onze nieuwe woning bij hem in goede handen zou zijn.” Zo geschiedde. De woonwensen werden op tafel gelegd – letterlijk in de vorm van een moodboard – en Sebastiaan begon met schetsen. “Heel eerlijk gezegd was het eerste ontwerp geen schot in de roos”, vertelt Sebastiaan lachend. De uitdaging zat ’m in de kavel. En dan vooral de vorm. Het perceel is smal, langwerpig en aan de achterzijde geknikt. Ook loopt het perceel af: de voorzijde is hoger dan de achterzijde. “We wilden voornamelijk een woning die anders is dan de meeste huizen die je hier in de regio ziet”, legt de bewoonster uit. “Een strakke woning met een plat dak en materialen in wit- en grijstinten. In de eerste schets had de woning een eerste verdieping, maar we besloten toch voor een bungalow te gaan.” Ook dat bracht uitdagingen met zich mee want het betekende dat het bouwoppervlak – op een kavel dat al niet rechttoe rechtaan was – optimaal moest worden benut.

 

Interessante compositie

De wens voor een bungalow, in combinatie met het uitdagende perceel, zette Sebastiaan om in een creatief en dynamisch ontwerp. Want waarom zou je van deze uitdagingen niet juist de sterke punten maken? “Al snel hadden we het idee om de kinderen hun eigen domein te geven. Niet op de eerste verdieping, ook niet op de begane grond, maar in het souterrain. Juist doordat het perceel afloopt, konden we gemakkelijk daglicht in het souterrain aanbrengen”, vertelt Sebastiaan. “Aan de achterzijde steekt het souterrain namelijk boven het maaiveld uit. Dat loste meteen allerlei ingewikkelde kwesties op, zoals het gebrek aan ruimte en licht.” De woning, die aan de voorzijde bescheiden en introvert oogt, is aan de achterzijde heel speels en extravert. Wanneer je vanuit de tuin op de woning kijkt, zie je dat de woning zich uitstrekt over de volle breedte van de kavel. De verschillende volumes, dakoverstekken en niveauverschillen maken dat het ontwerp nooit verveelt. Vanuit binnen geven grote raampartijen een ongehinderd zicht op de tuin, met daarin als blikvanger het zwembad met underwaterwindow die het hoogteverschil accentueert. Verderop geven de glooiende plantenborders de natuurtuin extra dimensie.


Leefkeuken

Architectuur, creatief, Sebastiaan Boer Architecten, LEN Interieur, The Art of Living

Alle leveranciers van de leefkeuken

Dekton keukenblad

Cosentino

Kokendwaterkraan

Quooker Nederland B.V.

Maatwerkinterieur

Moldura interior works bv

Ontwerp Lichtplan & levering verlichting

Watts Lux & Lumen

Interieurontwerp

Len interieur

Schakelmateriaal

Gira

Iedere ruimte een eigen identiteit

Ook voor het interieur stapten de bewoners naar een bekende partij: Lenneke van LEN Interieur. “Bij het ontwerpen van een interieur is het belangrijk dat je een klik hebt”, aldus Lenneke. “Al eerder had ik met hen samengewerkt voor een zakelijk project en dat beviel zo goed dat ik ook met het interieur van hun privéwoning en bedrijfshal aan de slag mocht. Sebastiaan had in grote lijnen al een indeling gemaakt en daar hebben wij op voortgeborduurd.

Samen met de bewoners ben ik alles gaan uitzoeken: materialen, kleuren, meubels… Iedere ruimte kreeg een eigen identiteit, zonder dat we de grote lijn uit oog verloren.” Dat resulteerde in een interieur dat altijd verrast, mede door enkele blikvangers. Kleur is toegevoegd in de vorm van stoffen, kunstwerken of accentmuren, bijvoorbeeld die in de woonkamer. De marmerlookwand bij de trap naar het souterrain is een accentmuur die er helemaal uit springt. Een ander pareltje is de slaapkamer, waarin in de met mozaïeken betegelde nis een luxueus, vrijstaand bad is geplaatst. Ook de wand bij het bed is spectaculair. Gewaagde keuzes zijn er in deze woning zeker gemaakt. Lenneke beschouwt het als haar taak om opdrachtgevers af en toe uit hun comfortzone te halen. “Het is makkelijker om veilige keuzes te maken, maar soms verras je jezelf als je een beetje buiten de gebaande paden durft te gaan. Daar wordt je interieur alleen maar nóg persoonlijker van.”


Exterieur

Architectuur, creatief, Sebastiaan Boer Architecten, LEN Interieur, The Art of Living

Alle leveranciers van het exterieur

Zwembad

Zwembad & Zo

Architect

Sebastiaan Boer

Constructieve uitdagingen

Bij het realiseren van een woning komt nog meer kijken dan het ontwerp alleen. ‘’Tijdens mijn studie heb ik werkervaring opgedaan bij architectenbureaus in Sydney & Amsterdam. Daar werkte ik mee aan grote projecten waar er voor de architect een grote kloof zit tussen ontwerp en uitvoering’’, vertelt Sebastiaan. “Dat wilde ik anders doen. Nauw contact met de opdrachtgevers en zien hoe de bouwtekening tot leven komt, gaven me echt voldoening. Voor een beginnend architect als ik was het des te waardevoller om ook een goede samenwerking met de aannemer te hebben. Er zijn altijd wel constructieve uitdagingen die je het hoofd moet bieden en als architect wil ik daar betrokken bij blijven. Zo hadden we nog best een kluif aan de ‘zwevende’ terrasoverkapping. Die mocht niet te zwaar worden, maar moest wel stevig blijven. Door de nauwe samenwerkingen heb ik ook beter details kunnen uitwerken, zoals het metselwerk dat van buiten naar binnen loopt. De voeg mocht geen opening hebben, want de lijnen laten het metselwerk nog krachtiger uit de verf komen. Bovendien is een steenmaat precies de afstand tussen twee kozijnen, waardoor de kozijnen precies tussen het metselwerk in vallen. Het zijn zulke details die de woning net dat tikje specialer maken.”

Editor: Celine Jacobs

Datum: 12-02-2024

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Evelien de Raaff

Fotografie: Jaro van Meerten