Creëer een exclusief tuinontwerp: waar groen en luxe samenkomen

Een tuin is meer dan alleen een stukje grond rondom je huis. Het is een oase van rust, een plek waar je kunt ontspannen, entertainen en genieten. Het creëren van een unieke buitenruimte vergt veel creativiteit en maatwerk. Alles begint met een tuinontwerp dat alle losse elementen bij elkaar brengt. Zowel bij de aanleg van een nieuwe tuin als een grote tuinverbouwing. Zo komen er naast het design ook praktische zaken aan bod zoals een lichtplan voor je tuinverlichting en wateraansluiting voor je buitendouche. Vergeet ook niet de voortuin in je tuinontwerp. Waar moet je allemaal extra op letten bij het (laten) maken van een tuinontwerp? Onderaan deze blog vind je de details die zeker niet mogen ontbreken in je ontwerp.

Welke onderwerpen komen aan bod in deze blog?

Bekijk ons complete stappenplan voor het creëren van een exclusief tuinontwerp.

  • Begin met de basis: inspiratie en een plattegrond
  • Een buitenzwembad in je tuinontwerp
  • Het uitbreiden van je leefomgeving
  • Sfeervolle tuinverlichting
  • Neem de voortuin mee in je ontwerp
  • Details die je niet moet vergeten
  • Inspirerende voorbeelden

 

Nieuwsbrief – V1 [start mei 2024]

Geen titel

Tuinen, subblog, tuinontwerp, tuin inspiratie, tuin ideeen, Studio Linda Wester, The Art of Living

De basis: laat je inspireren en maak een plattegrond

Het begint allemaal met het ontdekken van je stijl. Maak hiervoor een moodboard, bijvoorbeeld via Pinterest. Laat je inspireren door de designs van een moderne tuin, landelijke tuin of mediterrane tuin. Breng alles wat je aanspreekt samen: alle stijlen en losse elementen. Bekijk ook verschillende woontijdschriften en tuintijdschriften, hier kun je ook een fysiek moodboard van maken. Uiteindelijk geven je online moodboard en fysieke moodboard een goede basis en richting voor het ontwerp van jouw droomtuin of grote tuinverbouwing.

Maak ook een plattegrond van je tuin op schaal. Geef op deze plattegrond niet alleen de tuin aan, maar ook de woning. Dit is belangrijk voor de loop- en kijkrichting. Daarnaast dien je ook rekening te houden met de stand van de zon en schaduw. Bekijk waar het zuiden en noorden is en noteer dat ook op de plattegrond. Een tuinontwerper of tuinarchitect is dagelijks bezig met het creëren van een exclusief tuinontwerp. Hulp nodig? Schakel dan een professional in. Studio Linda Wester heeft oog voor functionaliteit en het gebruik van de tuin en combineert strakke lijnen en veel groen met organische vormen in een tijdloos design.

Tuinen, subblog, tuinontwerp, tuin inspiratie, tuin ideeen, de Hofmeesters, The Art of Living

Nog meer tuin inspiratie? In het magazine over Outdoor Living tonen we je de prachtigste tuinen, ontdek je de nieuwste ontwikkelingen en houden we je op de hoogte van allerlei innovatieve producten die niet in jouw droomtuin mogen ontbreken. De beste Nederlandse én Belgische tuin professionals aan het woord. 

Het hart van je tuin: een buitenzwembad

Een buitenzwembad in de tuin is een echte eye catcher en vormt vaak het centrale punt waar de focus op ligt. Denk hierbij ook aan aanvullingen zoals een buitendouche, poolhouse met wellness ruimte en buitensauna. Een buitendouche is niet alleen een praktische toevoeging aan je tuin, maar ook een bron van puur genot. Stel je voor: verfrissend douchen te midden van je eigen moderne tuin, omringd door de rust van je eigen omgeving. Of je nu kiest voor een eenvoudig ontwerp of een meer luxueuze waterval, een buitendouche biedt praktisch comfort en voegt tegelijkertijd een vleugje luxe toe aan je tuin. Zorg voor wateraansluiting in de buurt, dit kan betekenen dat je een nieuwe leiding moet aanleggen. Bijvoorbeeld van een bestaande buitenkraan of leiding in huis. Hetzelfde geldt voor de afvoer, neem dit allemaal mee in je tuinontwerp.

Je leefomgeving uitbreiden

Wat ook terugkomt in je tuinontwerp is het creëren van verschillende zitgedeeltes. Allereerst een terras direct gepositioneerd aan je woning. Voor extra beschutting maak je een overkapping of veranda. Beide zorgen voor een verlengstuk van je woonruimte. Kies je ervoor je overkapping helemaal dicht te maken met bijvoorbeeld een glazen wandsysteem, dan is er sprake van een serre. Andere leuke, luxe aanvullingen wat betreft je tuinontwerp zijn een tuinkamer en buitenkeuken. Een tuinkamer is een losstaand gebouw met veel natuurlijk lichtinval.

Houd bij de positionering van je terras of meerdere terrassen rekening met zonlicht en schaduwen. Voeg de verschillende zitgedeeltes toe aan je plattegrond en bekijk vervolgens hoe je de verschillende terrassen wilt verharden met buitentegels. Ook voeg je paden toe in je plattegrond.

Sfeervolle tuinverlichting: creëer magische avonden

Tuinverlichting is niet alleen functioneel, maar ook sfeerbepalend en voegt een vleugje luxe toe aan je buitenruimte. Het juiste licht kan de sfeer in je moderne tuin transformeren en een gevoel van warmte en gezelligheid creëren. Maak een inventarisatie van alles wat je wilt verlichten in je landelijke of mediterrane tuin. Denk aan paden, planten, terrassen en een overkapping. Sommige tuinverlichting is praktisch en sommige verlichting puur voor sfeer. Gebruik spots om de contouren van een tuinpad te accentueren, sfeerverlichting voor een gezellige sfeer en functionele verlichting bij bijvoorbeeld trappen.

Selecteer nu geschikte armaturen op basis van de stijl van je huis en inventarisatie wat betreft de lichtpunten in je tuin. Verlichting heeft natuurlijk stroom nodig, neem daarom de elektrische bekabeling mee in je tuinontwerp. Zorg er bovendien voor dat je tuinverlichting aan alles lokale regelgeving en veiligheidsvoorschriften voldoet.

Voortuin inspiratie: verwelkom gasten met stijl

Je voortuin kan niet ontbreken in je tuinontwerp. Je voortuin is het visitekaartje van je huis, de eerste indruk die gasten krijgen wanneer ze arriveren. Het is daarom van belang om aandacht te besteden aan het ontwerp van deze ruimte en het te transformeren tot een uitnodigende en inspirerende entree. Denk bij een mediterrane tuin bijvoorbeeld aan kleurrijke bloembedden en geurige klimplanten langs de gevel, er zijn talloze voortuinideeën die je kunt verkennen om je buitenruimte te verfraaien. Voortuin inspiratie: het zorgvuldig gebruiken van bodembedekkers, zoals houtsnippers kunnen bijdragen aan het creëren van een verzorgde uitstraling. Verder kan je ook denken aan het toevoegen van een stijlvol waterelement, zoals een mini vijver of een decoratieve fontein. Zie je door de bomen het bos niet meer? Schakel dan een professional in voor jouw tuinontwerp. De Hofmeesters zijn creatief en gaan te werk volgens een duidelijk stappenplan.

De laatste details van je tuinontwerp

De laatste aspecten van je tuinontwerp: tuinmeubilair, decoratieve accessoires en een tuinpoort. De afrastering van je tuin is als een sierlijk frame rondom een meesterwerk. Behalve dat het er prachtig uitziet en het ook echt een aanvulling is op het design van je tuin biedt het ook veel veiligheid in privacy. Zorg ervoor dat je hekwerk en een tuinpoort kiest die bij het exterieur en de stijl van je tuin past zodat het één geheel vormt. Zo vraagt een moderne tuin om een moderne tuinpoort. Ook erg belangrijk is de draairichting van je poort, bekijk goed hoeveel ruimte je beschikbaar hebt op je plattegrond. Al met al komt er veel kijken bij een tuinontwerp. Een tuinarchitect weet een ontwerp te realiseren dat klopt van A tot Z.

Meer over tuinontwerp:

Samenwerken met The Art of Living?

Dagelijks inspireren en informeren wij onze trouwe volgers via onze kanalen. Mede door onze actieve online activiteiten, weten wij precies welke content wel of niet aanslaat bij de doelgroep. Door dit gegeven en een constante aanvoer van relevante publicaties, houden we de stijgende lijn vast in onze volgers aantallen en interactie percentages. Door onze online kanalen te gebruiken om uw bedrijf te promoten, kunnen we u verzekeren van een hoog exposure cijfer.