Creëer zelf sfeerverlichting in huis

Sfeerverlichting kun je thuis heel eenvoudig zelf creëren. Door het gebruik van een dimmer kun je de lichtintensiteit zelf instellen. Hoe werkt dit precies en waar moet je op letten? Dat gaan we hieronder aan je uitleggen.

 

Wat kun je met een dimmer?

Een dimmer wordt gebruikt om de intensiteit van verlichting aan te kunnen passen. Zo kun je zelf een bepaalde sfeer in huis creëren die op dat moment gewenst is. Heb je toch weer meer licht nodig? Dan pas je dit eenvoudig weer aan. Een dimmer heeft een minimaal en maximaal vermogen wat gedimd kan worden. Het is belangrijk om hier altijd binnen te blijven. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat de lamp gaat knipperen of uitvalt. Ook kan het de levensduur verkorten of andere schade veroorzaken.

Kies een lamp die geschikt is

Het is belangrijk dat je de juiste lamp kiest om te gebruiken. Ten eerste zijn niet alle lampen geschikt om te gebruiken in combinatie met een dimmer. Daarnaast moet het type lamp passen bij de dimmer. Sommige lampen zijn voorzien van een zogenaamde trafo. Dit is voornamelijk het geval bij spotjes. Als je dit type lamp wilt dimmen, dan moet je eerst kijken of de transformator dimbaar is. Bij een bedrijf als Elektramat kun je zowel dimmers als verlichting bestellen. Kom je er niet helemaal uit welke producten in combinatie met elkaar gebruikt kunnen worden? Zij kunnen je hier advies over geven.

Sluit de dimmer op de juiste manier aan

Het is erg belangrijk om de dimmer op de juiste manier aan te sluiten. Dit ter voorkoming van kortsluiting met alle gevolgen van dien. Zo kun je op een installatieautomaat slechts een maximaal vermogen aansluiten. Als je dit overschrijdt dan ontstaat er overbelasting. Een installatieautomaat is er om te beschermen tegen deze overbelasting. Maar naast een installatieautomaat heb je ook een aardlekschakelaar nodig. Je mag maximaal vier installatieautomaten op één aardlekschakelaar aansluiten. Heb je zelf geen kennis van elektra? Zorg er dan voor dat je de dimmer laat aansluiten door een professional.

____

Wil je nog meer inspiratie opdoen? Bekijk dan ook eens de andere blogs!


The Art of Living Online | Online redactie


The Art of Living Online is het inspiratie platform op het gebied van exclusief wonen & lifestyle. Op het online platform delen we trends op het gebied van wonen & interieur, nemen we je mee naar exclusieve events en laten we je de nieuwste hotspots zien waar jij als lezer optimaal van kan genieten.