Cv-ketel kopen: waar let je op?

Een cv-ketel zorgt ervoor dat je altijd een warm huis en warm water hebt. Maar wat voor cv-ketel heb je nodig? Dat is afhankelijk van verschillende factoren, zoals je woning. Wij geven een aantal tips voor het aanschaffen van een nieuwe cv-ketel.

Het type cv-ketel

Er bestaan twee verschillende soorten cv-ketels: de solo ketel en de combiketel. Een solo ketel zorgt alleen voor de verwarming in huis, en een combiketel regelt ook warm water. De meeste huizen in Nederland hebben tegenwoordig een combiketel. Daarnaast kun je kiezen voor een doorstroommodel of een ketel met voorraadvat. Een doorstroommodel is energiezuiniger dan een ketel met voorraadvat. De meeste cv-ketels zijn HR-ketels, dit zijn ketels met een hoog rendement die werken op aardgas, zoals de intergas cv ketel. Maar je kunt ook voor een hybride ketel kiezen, dit is een cv-ketel uitgebreid met een warmtepomp. Je huis wordt dan verwarmt met een hybride warmtepompsysteem.

Vermogen en CW-waarde

Bij het kopen van een nieuwe cv-ketel komen veel technische specificaties kijken. Het vermogen van een cv-ketel wordt uitgedrukt in kilowatt, en in de meeste huizen is een vermogen van 10 kilowatt voldoende. Het is belangrijk om goed op de CW-waarde te letten. Met een hogere CW-waarde, heb je meer en sneller warm water. Meestal is een waarde van CW3 voldoende, maar je kunt ook voor het maximale gaan van CW6.

Energiezuinigheid

De meeste huishoudens zijn meer geld kwijt aan gas dan aan stroomverbruik. Wil je hierop besparen? Dan is een goede isolatie de eerste stap. Maar ook met een energiezuinige cv-ketel kun je flink besparen. Let dus goed op hoe energiezuinig de cv-ketel is.

De prijs

Tot slot let je bij het aanschaffen van een nieuwe cv-ketel natuurlijk op de prijs. Maar meestal zegt de prijs die je bij een cv-ketel ziet weinig over de kosten die je er uiteindelijk aan kwijt gaat zijn. Naast de kosten van de cv-ketel zelf, moet je namelijk ook nog denken aan de kosten voor installatie, en de onderhouds- en verbruikskosten. Houd hier dus rekening mee.

____

Wil je nog meer inspiratie opdoen? Bekijk dan ook eens de andere blogs!


The Art of Living Online | Online redactie


The Art of Living Online is het inspiratie platform op het gebied van exclusief wonen & lifestyle. Op het online platform delen we trends op het gebied van wonen & interieur, nemen we je mee naar exclusieve events en laten we je de nieuwste hotspots zien waar jij als lezer optimaal van kan genieten.