Daglicht als basis voor het woningontwerp

Lighthouse Living

Niet voor niets zijn veel mensen geneigd om daglicht op te zoeken: het geeft immers energie en maakt je vrolijker. Of zoals architect Sanne Boks van Lighthouse Living het pakkend verwoordt als het gaat om licht in een woning: “Een kopje koffiedrinken doe je thuis toch het liefst in een lichte omgeving.” Sannes architectenbureau heet dan ook ‘Lighthouse Living’, verwijzend naar de basis van haar woningontwerpen: daglicht in huis. Wil je weten hoe ze dat zoal toepast in de praktijk? Verdiep je dan verder in deze reportage over een nieuwe, royale woning voor een gezin met vier jonge kinderen. 


Exterieur

Woonkeuken, landelijke wonen, Lighthouse Living, The Art Of Living

Alle leveranciers van het exterieur

Architect

Lighthouse Living

Tuinaanleg

Tuintechnisch buro
Woonkeuken, landelijke wonen, Lighthouse Living, The Art Of Living

Lichte ruimtes  

Sanne Boks: “Ik ontwerp met licht. Licht vind ik het allerbelangrijkste onderdeel van architectuur. Het eerste dat ik doe als ik op een perceel voor een project sta, is kijken hoe de zon draait. Op welk tijdstip van de dag staat de zon waar en waar zou je dus willen leven en slapen?” Voor deze gezinsvilla heeft Sanne voornamelijk grote raampartijen toegepast van vloer tot plafond. “De ontwerpuitdaging van dit huis was dat het zuiden aan de voorzijde ligt met aan de overkant een hoge rij bomen die licht blokkeert. De deuren met glas in het verlengde van raamkozijnen lopen mede daarom van voren naar achteren door in de woning. Je kunt helemaal door het huis heen kijken; van voor naar achteren en van links naar rechts.” Met deze zichtassen creëerde Sanne grote lichte ruimtes voor het gezin met vier jonge kinderen. “Ik heb de indeling zo gemaakt dat de ruimtes later ook nog een andere bestemming kunnen krijgen, passend bij de levensfasen van het gezin. Hoe ouder de kinderen worden, hoe meer ze hun eigen ruimtes willen hebben.” 


Leefruimte

Woonkeuken, landelijke wonen, Lighthouse Living, The Art Of Living

Alle leveranciers van de leefruimte

Binnendeuren

Indu Doors

Kokendwaterkraan

Quooker Nederland B.V.

Onderling verbonden  

De woning heeft twee werkruimtes. De eigenaren werken weliswaar buitenshuis, maar ook regelmatig vanuit huis. Sanne: “Ik heb de woning zo ingedeeld dat ruimtes met elkaar in verbinding staan door zichtlijnen, maar wel zodanig dat de ruimtes hun eigen identiteit hebben. Ze hebben een verschillende sfeer, of verspringen ten opzichte van elkaar, maar je houdt wel contact met elkaar vanuit de verschillende kamers.” Dit zie je op de begane grond in het bijzonder. Vanuit de woonkamer aan de voorzijde, waar een paar heerlijke grote banken staan, kijk je door de entreehal heen naar de woonkeuken en vervolgens de diepe tuin in. Zit je in de werkkamer, dan maak je makkelijk contact met degenen in de woonkamer via de glazen deuren. De aparte tv-kamer staat op zijn beurt weer in verbinding met het eetgedeelte van de woonkeuken aan de ene zijde en de woonkamer aan de andere zijde. De deurkozijnen zijn van eikenhout, een warme tegenhanger van de stoerdere stalen deuren die je wat vaker tegenkomt in interieurs. 

Houthaard 

De eigenaren wilden graag een open haard in een grote woonkeuken, gaven ze te kennen toen Sanne hun wensen inventariseerde. En die kwam er, centraal in de woonkeuken die de volle breedte van het huis beslaat. De L-vormige keuken met eiland en bargedeelte heeft een originele donkerblauwe frontkleur met een licht werkblad. De houthaard geeft de ruimte extra sfeer en natuurlijk fijne warmte in de koudere maanden. Aan de ruime eettafel is met de eetkamerstoelen en kinderstoelen plek voor het hele gezin. De ruimtes zijn sfeervol en praktisch ingericht. Over daglicht gesproken: in deze woonkeuken komt dit ruimschoots binnen via onder andere de grote glazen pui aan de achterzijde. Sanne, die overigens ook interieurarchitectuur studeerde, ontwierp alle inbouwkasten en het overige vaste inbouwmeubilair op maat. De rest van de inrichting is in nauw overleg met de bewoners tot stand gekomen. Het interieur is grotendeels in effen beigetinten uitgevoerd, gecombineerd met grafisch behang en kleuren zoals geel, blauw, roze en bruin. Zo vind je in de tv-kamer een gele bank, een blauwe kast en roodbruin behang en zie je in de woning ook diverse roze- en bruintinten, zoals bij de sierkussens. 


Bovenverdieping

Woonkeuken, landelijke wonen, Lighthouse Living, The Art Of Living

Alle leveranciers van de bovenverdieping

Leverancier sanitair

De Eerste Kamer Badkamers

Fraai trappenhuis 

Een van de woonwensen van de bewoners was zo’n zes slaapkamers en twee logeerkamers. Deze bevinden zich op de eerste en tweede verdieping en in de kelder die onder heel de woning doorloopt. Deze kelder is voornamelijk een chillruimte en heeft twee logeerkamers en een badkamer. Het trappenhuis dat je naar de verdiepingen leidt, is een blikvanger op zich. Het heeft geen hekwerk, maar een muur die halfopen is, waar het daglicht via een raamkozijn op de overloop mooi naar binnen komt. Bovendien kijk je tegen de mooie eikenhouten traptreden naar zolder aan als je beneden bent en kun je van boven naar beneden kijken. Ook hier heeft Sanne het concept van onderling verbonden ruimtes en het  

gebruik van daglicht dus toegepast, zowel horizontaal als verticaal. De eigenaren hebben bij hun slaapkamer, met voor ieder een walk-in-closet, een badkamer met een bad en douche. De lichte tinten van de badkamervloeren en -wanden en het hout van het meubilair worden afgewisseld met luxueuze messing accessoires. Op deze eerste verdieping is ook nog een badkamer gelegen. 

Editor: Media Team

Datum: 01-11-2023

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Sanne Bender

Fotografie: Wesley Bergen