Daken: een schuin of een plat dak?

Een woning bouwen kan heel stressvol zijn, het proces verloopt vrijwel nooit compleet volgens plan. Er moeten veel keuzes gemaakt worden. Welke bakstenen ga je gebruiken, waar ga je ramen plaatsen en wat voor een dak zie je het liefst op het huis. Om deze keuzes eenvoudiger te maken kan het fijn zijn alle voor- en nadelen van een bepaald product op een rij te zetten. Dat is dan ook precies wat we hebben gedaan voor platte en schuine daken.

Voordelen plat dak

Natuurlijk speelt persoonlijke smaak een belangrijke rol als het draait om het exterieur en bepaalde keuzes die je daarvoor maakt. Wellicht past een schuin dak esthetisch gezien veel beter bij je woning of kies je voor gemak en denk je dat een plat dak daar de juiste fit voor is. De voordelen van een plat dak liggen dan ook voornamelijk op het praktische vlak. Allereerst is een plat dak doorgaans een stuk voordeliger dan een schuin dak. De dakconstructie is makkelijker daardoor eenvoudiger te realiseren. Daarnaast creëer je, door te kiezen voor een plat dak, meer woonruimte. Ook de veelzijdigheid van platte daken is een pluspunt. Ze maken het mogelijk dakterrassen aan te leggen of zonnepanelen te plaatsen. Je kunt er alle kanten mee op.

Voordelen schuin dak

Past een schuin dak beter bij jouw ontwerp? Ook dan kun je genieten van verschillende voordelen. Het is namelijk zo dat een schuin dak duurzamer is en daardoor minder snel aan vervanging toe is. Daarnaast hebben schuine daken met pannen minder vaak onderhoud nodig dan een plat dak, alleen na een storm zijn misschien wat pannen aan vervanging toe. Tot slot heeft een schuin dak een betere waterafvloeiing. Regenwater loopt eenvoudig van het dak af, waardoor de kans op lekkages ook aanzienlijk minder is.

Hulp inschakelen

Je bepaalt natuurlijk zelf hoe zwaar deze voor- en nadelen mee wegen in jouw uiteindelijke keuze voor een dak. Mocht je nog meer informatie willen of willen weten wat nu precies mogelijk is, op het gebied van bijvoorbeeld een plat dak, vraag het een dakdekkersbedrijf. Zij hebben kennis van zaken en helpen je met het realiseren van je droomhuis.