Dakpanplaten vs. vezelcement golfplaten: een vergelijking tussen verschillende soorten dakbedekking

Bij het kiezen van de juiste dakbedekking van je huis of schuur zijn er enorm veel opties om uit te kiezen. We zien door de bomen het bos haast niet meer. Twee veel voorkomende opties zijn dakpanplaten en golfplaten. Goedkope dakpanplaten kopen of ga je liever voor vezelcement golfplaten? In dit artikel worden de voor- en nadelen van de twee soorten dakbedekking besproken.

Dakpanplaten

Ben je op zoek naar een manier om je dak zo goedkoop en snel mogelijk te bedekken, maar wil je het wel graag stijlvol houden? Dan zijn dakpanplaten wellicht een optie voor jou. Dakpanplaten zijn dakplaten die het doen lijken alsof jouw dak gewoon bedekt is met klassieke dakpannen. De platen zijn gemaakt van gegalvaniseerd staal, aluminium of kunststof. 

Voordelen

Een van de grootste voordelen van dakpanplaten is dat deze snel en gemakkelijk te plaatsen zijn. Hierdoor blijven ook de installatiekosten beperkt. In vergelijking met andere soorten dakbedekking zijn deze platen erg goedkoop. De levensduur van de dakpanplaten is verbazingwekkend lang. Zo kunnen ze 20 tot wel 50 jaar blijven liggen!

Nadelen

Ieder voordeel heeft zijn nadeel en dat is ook bij dakpanplaten het geval. De plaatsing van een dakpanplaat is door het grote formaat moeilijker rondom dakkoepels, schoorstenen en dakkapellen. Ook is het zo dat dakpanplaten meer geluidsoverlast geven bij regen- en hagelbuien. Dit probleem kan gelukkig verholpen worden door te kiezen voor geïsoleerde dakpanplaten. 

Vezelcement golfplaten

Golfplaten komen steeds vaker voor. Architecten zijn de golfachtige vormgeving van de platen steeds meer gaan waarderen. De vezelcement golfplaat is één van de meest gebruikte golfplaten en er zijn meerdere merken die zich specialiseren in dit soort golfplaat, waaronder Humanit. Dit type golfplaten worden geproduceerd uit PVA-kunststofvezels die gebonden worden door cement. Een sterke soort golfplaat dus! 

Voordelen

Golfplaten gemaakt van vezelcement zijn erg sterk en duurzaam. Door de hoge kwaliteit zijn de platen bestand tegen allerlei soorten weersomstandigheden. Door de geluiddempende eigenschap, klikt het geluid van regen- of hagelstormen maar half zo hard als op een metalen dak. De levensduur van een vezelcement golfplaat is lang: zo’n 30 tot 40 jaar. 

Nadelen

Een nadeel van de vezelcement golfplaat is dat deze niet de meest duurzame optie is. Daarnaast zijn de platen vrij zwaar waardoor de installatie moeilijker verloopt, het kan langer duren. Daarnaast zijn vezelcement golfplaten vaak duurder vanwege deze arbeidsintensieve installatie en de hogere materiaalkosten.

In dit artikel zijn de verschillen tussen dakpanplaten en vezelcement golfplaten uiteengezet. Beide zijn erg goede opties, maar bij de keuze kan worden gekeken naar de prijs, de installatie en de levensduur. Dus, krijgt jouw schuur een dak van dakpanplaten of ben je van plan toch de Humanit golfplaten te kopen?