philippe starck, badkamer, kranen, badkamerinspiratie

  • Philippe Starck

De badkamer volgens Philippe Starck | Philippe Starck

De badkamer van de 21e eeuw is volgens Philippe Starck een ruimte vol verborgen high tech. Het toilet heeft afstandsbediening, de kranen zijn regelbaar in volume en spatvrij. Het gemak dient de badende mens. Maar de hedendaagse badkamer moet ook dé plek bij uitstek zijn waar natuurlijke vormen de onnatuurlijke rechte lijnen van vroeger verdringen.

Om de leegte te vullen

De Fransman ontwierp tientallen stoelen, huishoudelijke apparaten, hotels, restaurants, wachtkamers, maar evengoed een tandenborstel, een fiets en een metroticket. “Mijn vader ontwierp vliegtuigen en vloog weg uit het huwelijk met mijn moeder. Samen met haar bewoonde ik een eindeloze reeks enorme Parijse appartementen waarin nauwelijks meubelen stonden. Ik begon te tekenen en ontwierp mijn eigen spullen, om de leegte vullen, maar ook opgemerkt te worden, om iemand te zijn.”

Stormachtige carrière

Dat laatste is wonderwel gelukt. Philippe Starck heeft een stormachtige carrière gemaakt. Hij is zonder meer de bekendste Franse designer, en mogelijk zelfs de bekendste ter wereld. Illustratief is dat de eerste productiemaatschappij die hij oprichtte de naam Ubik kreeg, naar een bekende Amerikaanse SF-roman maar ook naar het Engelse woord ‘Ubiquitous’, dat ‘alomtegenwoordig’ betekent. Starck streefde naar design dat toegankelijk was voor iedereen, dus ook betaalbaar. Zo bracht hij de goedkoopste stoel ooit op de markt – voor amper negen euro – en schonk hij de stad Bordeaux een nieuw type fiets die gratis ter beschikking moest worden gesteld. Maar al die democratische gebaren kunnen niet verhullen dat Starck vooral voor de high end segmenten werkt. Dat laatste doet hij ook voor de badkamer.

Duravit

Starck ontwerpt bijvoorbeeld al tientallen jaren voor Duravit. “Een bedrijf dat me vooral zo bevalt omdat het als geen ander in staat is porselein precies de gewenste vorm te geven,” aldus de designer. “Je kunt tekenen wat je wilt, porselein dat groter is dan een bord of kom legt zijn eigen lijnen op.” In eerste instantie was Starck dan ook hoofdzakelijk met vormen bezig, getuige zijn ontwerp Cape Cod voor Duravit. Starck wilde hiermee het strandgevoel naar de badkamer brengen en die, door middel van tafeltjes, wastafels en een bad, het uitzicht geven van een strandcabine op het gelijknamige Amerikaanse schiereiland, waar de Kennedy-familie haar buitenhuis heeft.

High tech

Later kwam daar de high tech bij. De Sensowash is een toiletpot voorzien van alle mogelijke snufjes. Het deksel gaat omhoog en omlaag via afstandsbediening, de ingebouwde douche reinigt na gebruik, de droger doet de rest. “Maar het is essentieel dat de gebruiker niets ziet van al die ingebouwde elektronica en alleen maar op een knop hoeft te drukken met een icoontje,” verduidelijkt Starck. “Het spreekt voor zich dat zo’n Sensowash een veel hogere prijs heeft dan een traditionele toiletpot maar uiteindelijk zal dit de standaard worden, want hij is geen hebbeding voor enkele seizoenen maar een toiletmeubel dat vele jaren meegaat.”

philippe starck, badkamer, kranen, badkamerinspiratie

Democratisch design

Met zijn ‘democratisch design’ richtte Philippe Starck zich op comfort voor de massa, met zijn pleidooi voor het gebruik van minder materialen op het groeiend milieubewustzijn, maar zijn hoofdbekommernis is altijd geweest het dagelijks leven te veraangenamen. Wat comfort biedt kan tegelijk mooi zijn én duurzaam, volgens de filosofie van Starck. In geen enkel domein heeft hij deze stelling zozeer bewezen als dat van de badkamer.

 

Tekst: Jeroen Kuypers
Fotografie: Philippe Starck

___

Meer projecten zien van Philippe Starck?