De betovering van een Twents landhuis

Studio Kees Marcelis

Het is in Nederland maar weinig mensen gegeven om in een villa aan een zandpad in het bos te wonen. Buiten-gewoon benijdenswaardig, want hier overheerst het geluid van het ruisen van bomen, het zingen van de vogels en hebben bewoners enorm veel privacy. Dubbel voordeel is dat deze woning, ondanks zijn verborgen plek, toch dicht in de buurt van allerlei voorzieningen ligt. Zeker voor een gezin met drie opgroeiende kinderen is dat absoluut het beste van twee werelden. Kees: “Dit landhuis ligt in een natuur-gebied dat zelfs met een navigatiesysteem niet te vinden is. Het is een van de mooiste plekken waarvoor ik een huis ontworpen heb. Daarom hebben we bij het ontwerp binnen alles naar buiten gericht.”


Woonkamer

Landhuis- Studio Kees Marcelis - The Art of living

Alle leveranciers van de woonkamer

Keuken en interieur

Heerdink Interieurbouw

Van blauw naar buiten 

Kees: “Tijdens mijn werk als interieurarchitect kwam ik er op gegeven moment achter dat architecten vaak werken van buiten naar binnen. In al mijn eigenwijsheid dacht ik daar anders over en ben ik andersom gaan ontwerpen; van binnen naar buiten. Het is mijn werkwijze geworden. De eerste schetsen maak ik het liefst rond de tafel samen met de opdrachtgevers, waarbij ik het fijn vind om veel input te krijgen. Het wordt immers uiteindelijk hún huis. De renovatie was intensief, want de woning was behoorlijk gedateerd en hokkerig. Dat moest plaatsmaken voor licht en ruimte, terwijl we de authenticiteit van dit Twentse landhuis graag wilden behouden. Een aantal ramen maakte plaats voor grote puien, de trap is vernieuwd, de keuken is verplaatst en binnendeuren werden vervangen door glazen taatsdeuren. De villa heeft al met al een complete facelift gekregen.”

De woonkamer is niet overdreven groot, maar wel comfortabel met veel licht en uitzicht op de natuur. Het belangrijkste interieuritem in deze ruimte is wellicht de royale zithoek waar het gehele gezin lekker kan zitten; gezellig de haard aan en samen tv kijken. De kleuren die zijn toegepast zijn met name aardetinten met een diepblauwe bank als accent. De eettafel in de aangrenzende open ruimte is tegen een leerachtige bruine gecapitonneerde wand gezet. Een warm element dat in het oog springt en tegelijkertijd een akoestische functie heeft. Kees: “Bij onze aanpak besteden we veel aandacht aan kleur- en verlichtingsplannen en nemen we onze opdrachtgevers van A tot Z mee. In de zithoek hebben we vooral indirecte verlichting aangebracht, zoals de verlichting in een groot rond goudkleurig kunstobject aan de muur. Voor de vide is gekozen voor een stijlvolle hanglamp. Voorheen was de trap in de woonkamer open, maar om rust te krijgen is de balustrade van de trap net als de balustrade van de vide dichtgemaakt waardoor het een mooi geheel is. Nu valt de trap niet meer op en achter de borstwering op de eerste etage is bovendien een handige werkplaats gemaakt.”

“Nadat de basis klaar was, zijn we gaan finetunen”, vertelt Kees. “In de keuken komt de kleur donkerblauw weer terug in de op maat gemaakte kastenwand, waar een licht kookeiland voor gezet is. De blauwe wand loopt het hoekje om waarbij de deur van het toilet meegenomen wordt in dezelfde kleur. Ik zeg altijd dat wanneer ik bezig ben met ontwerpen, ik in blokken en schijven denk, in dit geval een blauw blok dat doorloopt in de gang.” Mooi detail is de spiegel-tv die netjes is weggewerkt in een nis in de keuken. Deze tv wordt volgens de opdrachtgevers regelmatig gebruikt. De opkamer die grenst aan de keuken heeft een opmerkelijk item aan de muur: verticaal mos. Een natuurproduct dat veel liefde nodig heeft en af en toe een beetje water.


Eerste verdieping

Landhuis- Studio Kees Marcelis - The Art of living
Landhuis- Studio Kees Marcelis - The Art of living

Smaakvol en comfortabel

Intern was het een behoorlijke verbouwing van de villa maar als je het huis binnenkomt zie je niet dat er verbouwd is. Het oogt natuurlijk, alsof het altijd zo is geweest. Via de trap in de zitkamer kom je op de eerste verdieping waar de ouderslaapkamer zich bevindt. Kees: “Het kleurenpalet hier is begonnen bij het vloerkleed onder het bed en daar hebben we de kleuren bij gezocht. De muur achter het bed is behangen met luxe wandtextiel. Het hoofdbord van de boxspring bestaat uit vijf delen en is bekleed met gecapitonneerd donkergroen fluweel. Dit loopt mooi over in de kleur van het bedtextiel. De deuren en plinten zijn meegeschilderd in de kleur van de wanden. Onder het raam is een zitje geplaatst op een rond kleed met okergeelachtige kleurtonen, met uiteraard uitzicht op het natuurgebied.


Exterieur

Landhuis- Studio Kees Marcelis - The Art of living

Alle leveranciers van het exterieur

Louvredak

Livium BV

Buitenhaard

Element4

Contrast tussen modern en klassiek

Normaal gesproken wordt een terras gekoppeld aan een huis, maar dat streven is in dit landhuis losgelaten met een verbluffend resultaat als gevolg. Kees: “De goothoogte van de woning was dusdanig gering dat een overkapping aan de woning te laag zou worden. Door het terras en de overkapping los te koppelen van de gevel kun je alsnog de hoogte in en blijft het daarnaast in de woning erg licht. Bovendien ontstaat er zo een prachtig contrast tussen een modern terras en een klassieke villa. De terrasoverkapping is gemaakt van verzinkt staal met een houten plafond wat het tot een natuurlijk geheel maakt. In dat plafond zitten lamellen die open en dicht kunnen en zorgen voor een prachtige lichtinval. In het midden hebben we een grote doorkijkhaard geplaatst. In de unit dicht bij de keuken staat een grote eettafel en aan de andere kant is het lounge-gedeelte met een ruime bank. Vervolgens hebben we een schuifsysteem aangebracht met glasplaten erin. Als er veel wind is, kun je de glasplaten dichtschuiven en zit je heerlijk uit de wind.” De bewoners zitten op het terras aan de koffie. Soms komt er een hert langs, een eekhoorn of een konijn. De zon schijnt, dit is oprecht genieten met een hoofdletter G.

Editor: Celine Jacobs

Datum: 05-10-2022

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Cai Vosbeek

Fotografie: Jurrit van der Waal

Fotografie: Danyel Weideman