De binnenstad mee naar buiten nemen

Studio Zuyd

Wonen in de binnenstad is aantrekkelijk maar rust vind je er nooit. Om die reden verhuisde een alleenstaande vader van een appartement onder de rook van de Domtoren naar een met zicht op het Utrechtse monument. De nabijheid van het stadscentrum wilde hij behouden, de bijbehorende drukte wilde hij buitensluiten. Hij deed een beroep op interieurarchitect Nathalie Swinkels van Studio-Zuyd voor de renovatie van een twintig jaar oud appartement. Het kreeg een nieuwe uitstraling die de gewenste rust oplevert maar tegelijk ook een gevoel van luxe oproept.

Het appartementencomplex bevindt zich net buiten het stadscentrum en toch is dat centrum vanuit de woning goed zichtbaar en erg aanwezig. “Het is ook op loopafstand,” zegt de bewoner. “Als ik tussen middag aan de Oudegracht een broodje wil eten, dan kan dat. Ik houd van Utrecht. Ik wilde er ook niet uit weg, maar als je jaren naast een bioscoop en tussen de kroegen hebt gewoond, dan komt er een moment dat het straat- lawaai begint te storen. Toen ik dit appartement bezocht, besefte ik dat ik het beste van twee werelden kon hebben: de weelde van het stadshart en de rust van de stadsrand.”


Woonkamer

Appartement, Studio Zuyd, The Art of Living

Alle leveranciers van de woonkamer

Houten Lamellen

Woodupp

PVC Vloeren

Therdex PVC Vloeren

Interieurbouw

RvT Interieurbouw

Tapijt

Van Besouw

Maatwerkkasten

Nathalie Swinkels zorgde voor nog een ander soort weelde. Ze kreeg van de bewoner de vrije hand de woning om te toveren van een doorsnee middenklasse flat tot een luxueus appartement. “Ik had mijn vorige woning volledig zelf ingericht en dat was het net-niet, omdat de diverse ruimtes niet goed op elkaar aansloten,” vervolgt de bewoner. “Ik had het gevoel dat ik hier altijd zou blijven. Dan moest het eindelijk in één keer goed worden ingericht, en dus niet door mijzelf.” Die opstelling vereiste veel vertrouwen tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. “Luxe is niet noodzakelijk een kwestie van overdaad,” legt Nathalie uit. “Vaak zijn al die lege vierkante meters bedoeld om te imponeren maar voegen ze niets essentieels toe. Door te werken met maatwerkmeubels, met kleuren maar ook met licht, kun je knappe effecten creëren. Maatwerk heeft een prijskaartje maar die kosten kun je weer beheersen door voor de meubels niet te exclusieve merken te kiezen. Het is misschien wel hét specialisme van Studio Zuyd ge- worden: ook in kleinere ruimtes een luxueuze uitstraling weten op te roepen.”


Keuken

Appartement, Studio Zuyd, The Art of Living

Alle leveranciers van de keuken

Interieurbouw

RvT Interieurbouw

Aannemer

Heka Bouw

64 spots en lampen

In de open keuken, annex woon- en werkkamer, heeft ze dat gerealiseerd door een donkere kleur te durven gebruiken. Wit maakt ruim maar ook kil, terwijl de houtkleur van deze maatwerkkasten eenheid én warmte brengt . “Ik heb daarnaast niet minder dan 64 spots en lampen geïnstalleerd. Door te variëren in sterkte, en in de aantallen die je tegelijk aanzet, kun je verschillende sferen creëren. Zo laat je in zekere zin verschillende kamers naast elkaar bestaan.” En natuurlijk is er overdag vaak helemaal geen kunstlicht nodig. Dan kunnen de bewoner en zijn gasten buiten op het terras ontbijten of dineren, maar evengoed binnen aan de lange tafel, met uitzicht op de binnenstad. “Sommige vrienden hebben al snel hun vaste plek op de bank veroverd,” zegt de bewoners. “En als ik alleen ben werk ik geregeld thuis. Dat kan hier aan tafel maar dat doe ik bij voorkeur aan de speciaal geïnstalleerde werkplank. De lange zitbank wordt eigenlijk het minst gebruikt.”


Badkamer

Appartement, Studio Zuyd, The Art of Living

Douchecel centraal

Het effect dat in de masterbedroom werd bereikt, is nog sterker in de badkamer. Hier heeft Nathalie alle overbodigheden verwijderd. Centraal staat de grote douchecel, met regendouche, met een handige inkeping in de muur die ruimte biedt aan alle badaccessoires én met een zithoek. Zodra je de deur achter je sluit, waan je je in een vijfsterrenhotel, óók door het sfeerlicht. “Er stond een ligbad maar dat heb ik er uit laten slopen. Een optimale inrichting gaat ook over keuzes maken, en over passen en meten. Je kunt als interieurarchitect wel iets durven, maar je voorstel moet ook technisch realiseerbaar zijn. Dat is hier gelukt. We hebben bovendien het toilet in dezelfde stijl – met dezelfde tegels – ingericht, zodat het sanitair een eenheid wordt, ook al gaat het om twee verschillende ruimtes.”

Panorama

De overige ruimtes hebben een technische functie, zoals die van washok, of zijn bedoeld voor berging. De tweede slaapkamer is het privéterrein van de dochter. Al die deuren geven uit op de inkomhal en de gang die rechtstreeks naar de keuken/woonkamer leidt, het kloppend hart van de woning. Het enige bezwaar dat je als bezoeker kunt maken is dat de muren nogal kaal zijn en het aantal planten gering is. “Maar dat is nu eenmaal het sluitstuk van een inrichting,” zegt de bewoner. “Ik heb al wat meubelen besteld voor het terras en wat planten voor binnen. In de keuken heb ik foto’s opgehangen die een professioneel fotograaf van de Utrechtse binnenstad gemaakt heeft. Ik kijk altijd met plezier uit het venster naar de Domtoren in de verte, maar ook die foto’s verhogen mijn gevoel van thuiszijn in dit appartement. Ik heb hier de rust en geborgenheid gevonden die ik in mijn oude appartement nooit wist te ervaren, maar ik ben en blijf ook heel erg verknocht aan het leven in en de gebouwen van de binnenstad. Dat panorama én die foto’s geven me het gevoel of ik nog steeds in hartje Utrecht woon.”

Editor: Media team

Datum: 10-10-2022

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Jeroen Kuypers

Fotografie: Jaro van Meerten