
Verhuizen kan een hele stressvolle onderneming zijn en daarom is het altijd een goed idee om van tevoren alles goed te plannen. Zo weet je zeker dat je niks vergeet, waardoor je niet op het laatste moment nog van alles hoeft te regelen. Om je daar alvast een beetje mee op weg te helpen, hebben we voor jou een checklist gemaakt die je kunt aanhouden als je gaat verhuizen naar een nieuw appartement.
Als je een nieuwe huurwoning gaat betrekken, is het altijd verstandig om van tevoren eens te checken waar je allemaal rekening mee moet houden. Waarschijnlijk heb je de woning al gezien, maar de kans is groot dat je niet alle details uit je geheugen kunt halen. Wanneer je een huurwoning hebt gevonden via een website als Huurportaal.nl, kun je daar gemakkelijk nog eens naar de omschrijving kijken. In Nederland is het bijvoorbeeld vrij normaal dat de oude huurder een woning helemaal leeg moet opleveren. Soms heb je meer geluk en zit er bijvoorbeeld een wasmachine bij de huurwoning inbegrepen. Je weet dat dat je je oude wasmachine niet mee hoeft te sjouwen of dat je geen nieuwe hoeft te kopen.
Is je nieuwe woning op de derde verdieping en is er geen lift? Dan is het misschien handig om een verhuislift te huren. Dat kan ook heel handig zijn als er wel een lift is, maar je bank er niet in past. Denk goed na over de spullen die je hebt en over hoe die het beste vervoerd kunnen worden. Bij het huren van een verhuiswagen heb je vaak de optie om daar een paar handige extra’s aan toe te voegen, bijvoorbeeld een steekwagentje of een transportroller, zo weet je zeker dat je al je spullen op je nieuwe plek krijgt.
Waarschijnlijk heb je in je oude woning nog een aantal contracten lopen, bijvoorbeeld die voor gas, water, licht en snel internet. In de meeste gevallen kun je deze gewoon meenemen naar je nieuwe woning, maar dat moet je wel op tijd doorgeven. Je kunt hiervoor het beste even met alle leveranciers bellen, zodat je meteen je contracten kunt aanpassen aan je nieuwe woning. Ook kan het zijn dat je nieuwe huurwoning een prijs inclusief verschillende faciliteiten hanteert, in dat geval moet je ervoor zorgen dat je je oude contracten op tijd opzegt. Zo voorkom je dat je een tijdje dubbel moet betalen.
Deze stap hoeft niet zo lang te duren, de meeste gemeenten bieden een online service aan waarbij je door kunt geven dat je gaat verhuizen. Zodra je je adreswijziging aan de gemeente hebt doorgegeven, wordt dit aangepast in de Basisregistratie Personen (BRP). Er zijn dan ook een aantal andere organisaties die dan meteen op de hoogte zijn van je nieuwe adres, zoals het CBS, de GGD, de Belastingdienst en je zorgverzekeraar.
Officieel moet je altijd ingeschreven staan bij een huisarts waarbij de reistijd minder dan 15 minuten is. Het is niet verplicht om van zorgverlener te wisselen als je verhuist, maar het is wel erg handig. Een fout die veel mensen maken is dat ze pas overstappen op het moment dat ze klachten krijgen. Het kan soms best lang duren voordat je een huisarts hebt gevonden die plek heeft voor nieuwe patiënten, waardoor je langer dan nodig is blijft rondlopen met klachten. Regel het bij voorkeur dus alvast voordat je gaat verhuizen, dat scheelt later veel ellende.
Het is erg gemakkelijk om te onderschatten hoe zwaar een verhuizing eigenlijk is. Je hebt toch altijd meer spullen dan je denkt en daarvoor heb je ook meer mensen nodig. Er moet altijd één iemand bij de verhuiswagen blijven staan om op de spullen te letten en het is ook handig als er iemand in het huis blijft. De gouden regel bij verhuizen is dat je maar beter te veel dan te weinig hulp kunt hebben.
Voordat je al je spullen in gaat pakken is het verstandig om eens te kijken wat je nu echt mee wil nemen naar je nieuwe woning. Zeker als je ergens een langere tijd hebt gewoond, is de kans groot dat je allerlei spullen hebt verzameld die je helemaal niet meer echt gebruikt. Begin op tijd met het uitzoeken en voorkom zo dat je allerlei ongebruikte spullen meesjouwt om ze in je nieuwe woning ook meteen in de opbergruimte te schuiven. Ook zou je wat spullen kunnen verkopen, waardoor je ook weer wat extra geld hebt om de verhuizing te kunnen bekostigen