De combinatie die nog meer meerwaarde heeft

Koets + Ruyter

Wonen aan de rand van de stad is kiezen voor de nabijheid van voorzieningen en voor de natuur. De eigenaren van deze vrijstaande woning vonden vooral het groen belangrijk. Ze kozen dan ook voor een kavel met een weids zicht op grasvelden en bomen en voor het bouwen met natuurlijke materialen. Gevels van hout en natuursteen geven een bijzondere uitstraling aan dit huis en brengen de natuur nóg dichterbij, zelfs als je met de rug naar de tuin en het gezicht naar de woning gekeerd zit. 


Exterieur

Natuur, moderne woning, Koets + Ruyter

Alle leveranciers van het exterieur

Natuursteen exterieur

NG Bouwen met Natuursteen

Omringd door natuur  

’t Zand is een nieuwe wijk aan de rand van Roosendaal. Twintig jaar geleden stonden er enkel een openbaar buitenzwembad en een horecazaak maar kreeg het gebied al een woonbestemming. De invulling daarvan liet eindeloos lang op zich wachten en ondertussen werd het een wild boslandschap. “Vijf jaar geleden wandelden we hier al ’s zomers rond”, zegt een van de bewoners. “We konden ons goed inbeelden hoe we hier zouden wonen. Toen de verandering van het gebied in een woonwijk ineens in een stroomversnelling kwam, hebben we geen moment geaarzeld en een kavel gekocht, maar wel met het uitzicht dat we wilden. Het feit dat we met een half uurtje fietsen midden in het stadscentrum zijn is belangrijk, maar het ging ons vooral om de omringende natuur.” 


Interieur

Natuur, moderne woning, Koets + Ruyter
Natuur, moderne woning, Koets + Ruyter
Natuur, moderne woning, Koets + Ruyter

Ingenieus maatwerkmeubel 

Bij aankomst word je getroffen door de rijke combinatie van materialen: natuursteen, hout en glas in de gevel en dan nog tegels, grind, gras én water in de voortuin. De modernistische architectuur komt met dit prachtige natuursteen en hout veel beter tot zijn recht dan in strak wit beton. Het huis spring eruit, in een omgeving die zich toch al onderscheidt door architectonische variatie. Zodra je binnenkomet, valt gelijk de lage kast op onderaan de trap, een maatwerk-meubel dat doorloopt tot in de slaapkamer aan de andere kant van de muur en dat dus aan twee zijden benut kan worden. Ingenieus, ruimtebesparend en bijzonder origineel. Het meubel is dan ook ontsproten aan het brein van de architect die dit huis heeft ontworpen, Tom Koetsenruyter. De kast is ook illustratief voor de manier hoe hij zijn opdracht invulde: “De bewoners wilden geen woning met onbenutte vierkante meters. Het ging hun om de kwaliteit van het wonen, om de relatie met buiten, en niet om indruk maken met een overdaad aan ruimte. Ze wonen hier bovendien met z’n tweeën, want de kinderen zijn al het huis uit. Maar ze hebben beiden ook kinderen uit een vorig huwelijk en dus kleinkinderen. De bovenverdieping werd daarom volledig ingericht als logeerruimte, terwijl ze zelf op de begane grond zijn gaan wonen.” 

Voldoende privacy 

Keuken en woonkamer zijn geïntegreerd in één ruimte, die aan alle kanten uitzicht geeft op de tuin. Een hoog plafond, in combinatie met een houtkachel geeft al direct veel sfeer. “Dit is een zeer goed geïsoleerde woning”, zegt de heer des huizes, “met nul op de meter. Even de kachel aansteken en het is direct warm en blijft dat ook.” Er is over heel de lijn gekozen voor duurzaamheid en dus voor materialen van hoge kwaliteit, te beginnen met houtskeletbouw. Het zicht op de tuin gaat niet ten koste van de privacy, omdat er enkel buren zijn aan de zijkanten maar niet aan de achterkant. Vanuit de woonkamer heb je de indruk niet alleen aan de rand van een natuurgebied te wonen maar eigenlijk er middenin, een door de architect doelbewust gecreëerd effect door de plaatsing van het huis. 


Tuin

Natuur, moderne woning, Koets + Ruyter

Alle leveranciers van de tuin

Bijenkast  

De tuin is in zekere zin om de woning heen gedrapeerd en kenmerkt zich door afwisseling. Er is gras en er zijn bloemperken, maar er staat ook een bijenkast in een van de hoeken en er is zelfs een moerasachtig gedeelte. Aan de achterkant wordt ze afgegrensd door een sloot, maar in de beleving loopt ze door tot ver in het park erachter. Aan de voorkant ligt een zwemvijver. Aan de zijkant is een zithoek waar nog een kleine houtkachel staat. Maar hoezeer elementen als de zwemvijver en de bijenkast ook de aandacht trekken, de blik glijdt toch vanzelf in de richting van de gevels. De woning zou al esthetisch zijn als de gevels alleen in hout of alleen in natuursteen waren uitgevoerd, maar het is de goed gekozen afwisseling die ze op dat vlak een extra meerwaarde verleent. De natuurstenen delen zijn vakkundig opgemetseld in stenen die niet overal dezelfde afmetingen en kleurschakering hebben. Juist die subtiele verschillen laten de blik over heel de gevel gaan in plaats van er vluchtig overheen te glijden. De hoge schouw is een huzarenstukje van metselwerk en verleent niet alleen de zithoek in de tuin, maar heel de woning een charme die associaties oproept met de villa’s van Frank Lloyd Wright en de architectuur on-Nederlands maakt. De samenwerking tussen Studio Koets + Ruyter en NG Bouwen met Natuursteen blijkt in dit project een gelukkige keuze te zijn geweest. 

Editor: Media team

Datum: 11-02-2023

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Jeroen Kuypers

Fotografie: Yannick Milpas