raamdecoratie, elektrisch

De eindeloze mogelijkheden van elektrische raamdecoratie in huis 

Wel of niet elektrische raamdecoratie in huis? Je kunt het zien als een luxe artikel, of is het toch echt een bittere noodzaak? De meningen kunnen verdeeld zijn per persoon, wat kan leiden tot oeverloze discussies in huis zonder duidelijke conclusie. Laten we een handje helpen met 9 slimme mogelijkheden die geautomatiseerde gordijnen bieden. 

  1. Plaatsing op onmogelijke locaties

Wat ga je doen met dat dakraam? Open laten of helemaal verduisteren lijkt de enige oplossing, want je kunt niet bij de koordjes. Zo zijn er nog meer locaties waar gordijnen gewoon niet te bedienen zijn. Met elektrische raamdecoratie is het wél mogelijk. Het PoweredBlinds systeem van Somfy werkt zelfs op een accu zodat je zonder stroomaansluiting maandenlang de gordijnen kunt bedienen.  

  1. Voor als het zelf niet lukt

Het is niet verbazingwekkend dat huisautomatisering begonnen is in seniorenwoningen. Doordat senioren tot op steeds hogere leeftijd zelfstandig blijven wonen zijn er extra voorzieningen nodig. Dit heeft geleid tot domotica oplossingen waarbij diverse handelingen in huis geautomatiseerd worden. Daarnaast kunnen met sensoren en andere vormen van detectie snel zorgverleners worden ingeschakeld. Raambekleding die automatisch functioneert is ideaal voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking, ongeacht de leeftijd. Zo wordt een grote groep mensen ontzorgd. 

  1. Lekker koel met zonwering

Woningen in dit deel van Europa worden vooral gebouwd om kou buiten te houden. Met steeds warmere zomers zijn de airco’s niet meer aan te slepen. Door de zon buiten te houden kun je de temperatuur binnenshuis met enkele graden verlagen. Somfy maakt wind- en lichtsensoren die je kunt koppelen aan de gordijnen. Zo kun je de raamdecoratie overdag laten sluiten. Zonlicht is niet alleen warm, UV-straling kan ook meubilair vaal maken. 

  1. Televisie kijken overdag

Je zit net lekker televisie te kijken en dan schijnt de zon fel door het raam. Of wolken drijven over zodat je niet prettig naar het scherm kunt kijken. Kortom; overdag t.v. kijken is niet bepaald praktisch. Wat dacht je van een smart home voorkeursinstelling waarbij je lampen en gordijnen met één tik op je smartphone scherm of tablet in de juiste stand kunt schakelen? Slimme raamdecoratie werkt niet alleen op zichzelf, je kunt het koppelen aan de rest van de smart home via een ‘bridge’ zoals de Somfy TaHoma. 

  1. Slaap zacht kinderen

Wordt het tijd dat jouw kinderen stoppen met spelen op hun kamer en zich gereedmaken om te gaan slapen? In plaats van als een politieagent naar boven te wandelen sluit je vanuit de woonkamer de gordijnen op de kinderkamer. Dit is een duidelijk signaal waarmee je ook een stukje zelfstandigheid kunt aanleren. Voor baby’s is er een ander voordeel te benoemen. Zo is er een optie mogelijk bij PoweredBlinds waarmee je zonder aan te raken de gordijnen kunt openen en sluiten middels een bewegingssensor. Dat is ideaal als je een baby in je armen hebt.  

  1. Word uitgerust wakker

Je bent vast wel bekend met ‘wake-up lights’. Dit zijn lampen die zonsopgang simuleren. Waarom niet genieten van ‘the real thing’? We gaan je niet verplichten om bij zonsopgang direct uit je bed te stappen, je kunt wel zonsopgang simuleren door in de ochtend langzaam zonverduisterende gordijnen te laten openen. Er zijn fluisterstille systemen die je nauwelijks hoort, je ziet wel het zonlicht verschijnen. Dit werkt veel beter dan een alarmklok die in je oor tettert. 

  1. Niet thuis bij zonsondergang

Zeker als de dagen korter worden zul je regelmatig na zonsondergang thuiskomen. Dan is het wel zo prettig als de gordijnen alvast gesloten zijn. Dit kun je heel eenvoudig regelen met geautomatiseerde raamdecoratie. Stel een timer in of beter nog; koppel openen en sluiten aan een klok die rekening houdt met de exacte tijd van de zonsondergang. Andersom tijdens zonsopgang is uiteraard ook mogelijk. 

  1. Weg met inbrekers

Een alarmsysteem en goede sloten kunnen inbrekers afschrikken, daarnaast zijn er diverse preventieve maatregelen die je kunt nemen. Voldoende licht in en rond de woning bijvoorbeeld of gordijnen die dagelijks vanzelf openen en sluiten. Dit werkt ook als je op vakantie bent of een nachtje van huis gaat. Zo ziet de woning er altijd bewoond uit. Koppel dit aan slimme verlichting in huis voor optimaal effect. 

  1. Kokkerellen zonder vieze gordijnen

De gordijnen bedienen als je net brooddeeg aan het kneden bent is niet praktisch, als je bezig bent met verf of olie ook niet trouwens. Het zou heel praktisch zijn om de gordijnen te bedienen met je eigen stem. Met slimme luidsprekers is dit mogelijk, geef gewoon een commando aan Siri, Alexa of de Google Assistent. 

Elektrische raamdecoratie maakt onderdeel uit van slimmer wonen. Zo kun je slimme luidsprekers, smart verlichting, een zelflerende thermostaat of elektrische raamdecoratie koppelen voor meer comfort in huis.

____

Wil je nog meer inspiratie opdoen? Bekijk dan ook eens de andere blogs!


The Art of Living Online | Online redactie


The Art of Living Online is het inspiratie platform op het gebied van exclusief wonen & lifestyle. Op het online platform delen we trends op het gebied van wonen & interieur, nemen we je mee naar exclusieve events en laten we je de nieuwste hotspots zien waar jij als lezer optimaal van kan genieten.