De esthetiek van de slimme thermostaat

Het gouden draaibolletje om de temperatuur te veranderen is al lang verleden tijd. De thermostaat van vroeger, zoals je die nog vaak bij oma ziet, maakte de afgelopen jaren plaats voor moderne en slimme apparaten vol technische snufjes. Hoe is de balans tussen techniek en esthetiek bij slimme thermostaten?

Smart home

De traditionele thermostaat aan de muur had vroeger slechts één functie en dat was het aanpassen van de temperatuur. Met een draai aan de knop snapte de ketel dat er werk aan de winkel was of dat er voldoende was gestookt. De moderne slimme thermostaten kunnen echter veel meer dan dat. Ze merken of je thuis bent, ze leren van jouw huis en ze meten de luchtvochtigheid. Het regelen van de temperatuur hoeft zelfs niet eens meer op de thermostaat zelf, want daar kun je je smartphone of zelfs je stem voor gebruiken. De slimme thermostaat krijgt een centrale plek in je smart home om het comfort te verhogen en om tegelijkertijd bewuster om te gaan met energie. De veranderende rol zorgt er ook voor dat de vormgeving van het apparaat verandert. De leveranciers van deze slimme thermostaten hebben goed nagedacht over de nieuwe functies en het ontwerp daarop laten aansluiten.

De beste technologie

De slimme thermostaat van Netatmo is bijvoorbeeld ontworpen door Philippe Starck, een Franse ontwerper die bijvoorbeeld ook het superjacht van Steve Jobs bedacht. Volgens hem is de thermostaat een nuttig product vanwege de functionaliteiten, maar moet het natuurlijk ook aangenaam zijn om naar te kijken. Hij heeft hard zijn best gedaan om tot de essentie te komen: de slimme thermostaat werkt vooral op de achtergrond, maar geeft je wel snel wat je nodig hebt. Volgens Starck moet de slimme thermostaat je de controle geven over de technologie, maar moet het niet overheersen. “Wij hebben de beste technologie bij Netatmo, maar voor het comfort van de consument laten we alles verdwijnen, behalve het goede deel. En dat is het deel waar de consument baat bij heeft”, aldus Starck.

Balans

Het resultaat van deze gedachte is een strak en minimalistisch ontwerp, waarbij de consument zelf een eigen kleur voor de randen kan kiezen om het apparaat te personaliseren. Op de thermostaat zelf is weinig af te lezen, behalve de temperatuur. De gebruikservaring wordt vooral op de smartphone geoptimaliseerd, waar je alles kunt instellen voor je eigen gemak en besparing. De balans tussen techniek en esthetiek wordt bij de slimme thermostaat van Netatmo dus nadrukkelijk gezocht en bereikt. De achterliggende techniek van het apparaat is van hoogwaardige kwaliteit, de vormgeving is bijzonder fraai en de bediening is super eenvoudig. Zelfs oma kan het gebruiken als ze haar gouden draaibolletje wil inruilen voor een moderne variant.

____

Wil je nog meer inspiratie opdoen? Bekijk dan ook eens de andere blogs!

 


The Art of Living Online | Online redactie


The Art of Living Online is het inspiratie platform op het gebied van exclusief wonen & lifestyle. Op het online platform delen we trends op het gebied van wonen & interieur, nemen we je mee naar exclusieve events en laten we je de nieuwste hotspots zien waar jij als lezer optimaal van kan genieten.