De geruisloze overgang van huis naar appartement

Rebecca van Lier & JN Interieurbouw

De inkomhal geeft links toegang tot de masterbedroom en rechts tot de woonruimte. Door het glas van de dubbele openslaande stalen deuren valt onmiddellijk het hoge haardmeubel op, dat precies tussen het zitgedeelte en de keuken staat. “Een centrale plek en bovendien zou een andere locatie ten koste gaan van de lichtinval door de ramen”, zegt Rebecca van Lier. “Daarnaast is de elektrische haard hier functioneel voor zowel de keuken als de zitkamer. Je ziet het vuur van overal en ervaart dus ook overal de sfeer daarvan.” Een mooi voorbeeld van het denken dat aan deze inrichting ten grondslag ligt. “We hebben de leefruimte volledig open gelaten, omdat het werken met roomdividers je beperkt in licht en ruimtelijk gevoel. En met de juiste positionering kun je toch aparte eenheden creëren. 


Benedenverdieping

Keuken, Woningontwerp, Rebecca van Lier & JN Interieurbouw

Alle leveranciers van de benedenverdieping

Taatsdeur

Ervemo Metaaltechniek

Houten vloer

Esco Vloeren

Maatwerk keuken

JN Interieurbouw

Keukenapparatuur

Ad Kokx Witgoed

Kokendwaterkraan

Quooker Nederland

Lederen bekleding

Alphenberg Leather

Salontafels

ERAS Interieurs

Raamdecoratie

VPA Projectadvies

Veel bergruimte 

En dat is precies wat de wens van de bewoners was. “Ik werk thuis en wilde een eigen werkplek, maar geen afgesloten kantoor”, zegt de vrouw des huizes. “Dat is goed gelukt met mijn eigen bureau, dat door Rebecca tussen de keuken en de woonkamer is gesitueerd. De kast moest een modern element zijn met veel vakken, maar ik moest er ook zoiets functioneels als een printer in kwijt kunnen. Mijn man en ik zijn begin zestig en geen tuinliefhebbers. De stap van een vrijstaand huis naar een appartement was dus een logische, maar we vreesden het opgeslotene van kleine kamers op een zoveelste verdieping. Toen dit hotel verbouwd werd tot veertien appartementen zagen we onze kans schoon door er een op het gelijkvloers te kopen. Hier hebben we twee ruime terrassen en zeeën van woonruimte, dus wel de lusten van een tuin maar niet de lasten. Als ik uit het raam kijk, kijk ik overal in onze prachtige grote tuin en over het mooie ven dat bij ons voor de deur ligt. De overstap was daardoor niet zo groot.” 

 

Knipoog naar het verleden 

Rebecca van Lier kende het monumentale pand uit de tijd dat het nog een hotel was. In het verleden heeft ze ook diverse hotelsuites en kamers ingericht voor verschillende hotels. Rebecca was dus bepaald niet onbekend met de specifieke indeling van dergelijke ruimtes. Zowel Rebecca als de bewoners hadden er vroeger meer dan eens gegeten. “Het hotel is gestript tot op het casco. We konden dus vanaf nul beginnen. En toch zijn er losse elementen, zoals een glas in lood raampje, bewaard gebleven”, zegt Rebecca. “Ik heb voorgesteld dat ergens in het appartement te verwerken, bijvoorbeeld in de vloer, als een knipoog naar het verleden, maar dat idee is nog niet doorgevoerd.” 

 

Eenheid door eiken 

Hoe creëer je een stilistische eenheid tussen drie delen? Dat is de verdienste geweest van JN Interieurbouw. De kasten die dit bedrijf maakte voor alle ruimtes zijn elk voorzien van een latjespatroon dat als stijlkenmerk fungeert, zoals vroeger in de art deco. Ook de keuze van het materiaal (eiken) en de kleur waarin dit gebeitst is draagt aan die eenheid bij, evenals het brons van het kookeiland dat op andere plekken terugkeert. “Maar tegelijk was er de eis dat elk meubel voldoende bergruimte bevatte”, zegt Jeroen Nooijens. “Het zwevende tv-meubel bevat meerdere lades en zelfs in het haardmeubel is onzichtbaar voor het oog een opbergplek voor spullen gemaakt.” 


Bovenverdieping

Keuken, Woningontwerp, Rebecca van Lier & JN Interieurbouw

Alle leveranciers van de bovenverdieping

Oppervlaktebehandeling

N.J. Schellekens

Knipoog naar het verleden 

Volgens Jeroen Nooijens is maatwerk niet alleen een kwestie van nauwkeurig meten maar ook van luisteren. Een meubel op maat past als een handschoen in de hoek waarvoor het is gemaakt en is tegelijk de exacte concretisering van wat de architect en de bewoners voor hun geestesoog zagen. “Als interieurbouwer hebben we veel tijd en aandacht in de voorkant van het proces gestoken. Ik heb de bewoners zelfs uitgenodigd in mijn werkplaats, zodat ze vóór afwerking kleine wijzigingen konden suggereren. Ik wil mijn opdrachtgevers volledig ontzorgen, altijd. Zo hebben wij alle meubels gemaakt voor een vakantiewoning in Kroatië. De opdrachtgevers waren zelf erg handig en wilden dan ook zelf monteren maar uiteindelijk zijn mijn collega en ik naar daar gereisd om de montage te verrichten. Achteraf waren ze daar heel blij, want ons perfectionisme leidde tot esthetische winst. Diezelfde winst hebben we ook in dit appartement bereikt. Dat streven naar totale ontzorging kost aanvankelijk meer tijd, maar later win je die steevast terug via een snellere, want foutloze montage.” 

 

Functioneel en decoratief 

Ook Rebecca van Lier is blij dat ze in een vroeg stadium haar ontwerp heeft kunnen voorleggen. “Zo kom je tot bijvoorbeeld een optimaal lichtplan, doordat er nog weinig is vastgelegd. Die vrijheid was zeker nodig in de slaapvleugel, want daar was de beschikbare ruimte niet zo overdadig als in de woonvleugel. De bewoners wensten echter een badkamer die niet alleen functioneel was maar ook decoratief. Er moest veel opbergruimte zijn, maar ook plek om onder meer handdoeken in het zicht te leggen en enkele objecten te plaatsen. Daarnaast wilden ze hier een tweede toilet. Dat zijn heel wat zaken om rekening mee te houden. Tegelijk wil je van zo’n slaapvleugel een aantrekkelijke ruimte maken. Zoiets lukt je enkel als je samenwerkt met een interieurbouwer. Ga je naar een standaard keukenzaak, dan hoor je al snel ‘oh nee, dat kan niet’. Met maatwerk is in principe alles mogelijk.” 

Editor: Media team

Datum: 05-06-2024

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Jeroen Kuypers