De huidige huurmarkt in drie grote steden

Het kan maar wat lastig zijn om aan een huurwoning te komen. Allereerst omdat er schaarste heerst, ontzettend veel mensen zijn opzoek naar een woning. Dit betekent dat het al helemaal moeilijk is om een woning te vinden die voldoet aan jouw wensen en eisen. Soms lijkt het zelfs onmogelijk om een passende woning te vinden zonder erg veel geld uit te geven of jarenlang ingeschreven te staan. Je moet dan ook geluk hebben, maar daarnaast heb je zelf ook een groot aandeel in de zoektocht naar een fijne huurwoning. Om je hierbij te helpen gaan we graag wat dieper in op de markt in verschillende steden. Zo weet je waar jij je op voor moet bereiden.

Huren in Amsterdam

We beginnen natuurlijk bij onze hoofdstad: Amsterdam. De vraag naar huurwoningen in deze stad is ontzettend hoog, maar het aanbod is gering. Dit betekent dat de huisprijzen enorm kunnen oplopen. Zeker wanneer je graag in het centrum zit of andere specifieke wooneisen hebt. Ben je bijvoorbeeld opzoek naar huurwoningen in Amsterdam Zuid? Zorg er dan voor dat je ingeschreven staat op verschillende platformen, zodat al het aanbod direct bij jou terecht komt. En daarnaast zou je wanneer je opzoek bent naar huurwoningen in Amsterdam Oost hulp kunnen inschakelen. Dit kan binnen jouw eigen kringen zijn, maar ook met behulp van een makelaar.

Huurwoningen in Utrecht

Ook in Utrecht heerst er schaarste op de woningmarkt. Dit houdt in dat de gemiddelde huurprijzen per jaar oplopen. Daarnaast zal je ook lang op de wachtrij staan wanneer jij je inschrijft voor een sociale huurwoning. Dit kan zelfs oplopen tot wel elf jaar. Ook dit is wederom afhankelijk van jouw wooneisen. Je begrijpt dat de huurprijzen naar mate je dichterbij het centrum komt oplopen. Laat je hier van te voren dan ook goed over informeren. Zo kom je niet voor verassingen te staan.

Schaarste in Eindhoven

Ook in het Zuiden van het land zijn de huurprijzen de afgelopen jaren gestegen. Je kunt je beter afvragen in welke steden dit niet het geval is. In Eindhoven lijken de huurprijzen sinds 2022 minder hard te stijgen, toch blijft de gemiddelde prijs hoger ten opzichte van een paar jaar geleden. Ook is het vrijesectorhuurwoningen in de stad aan het dalen. Dit heeft de maken met verschillende wetten en regels die recent ingevoerd zijn. Hierdoor is het voor particuliere verhuurders minder aantrekkelijk geworden om te gaan verhuren. Verhuren zal naar verloop van tijd minder winstgevend worden. En dat terwijl jij en ontzettend veel anderen opzoek zijn naar een woning.