De laminaatvloer voor buiten

Een terras met een houten vlonder doet denken aan een aanlegsteiger en het strand. Het geeft het buitenleven direct een zomers vakantiegevoel. Vlonderplanken worden gebruikt als loper naar de zee.

Hout

Vlonderhout wordt in twee hout varianten geleverd. Hardhout en geïmpregneerd zachthout. Hardhouten vlonderplanken hebben een lange levensduur, maar zijn in aanschaf een stuk prijziger dan vlonderplanken van een zachtere houtsoort. De planken zijn altijd voorzien van groeven om te zorgen voor een stroefheid. Bij regen werken de groeven echter nadelig. Water blijft in de groeven staan en maken de planken spekglad. Een ander nadeel van hout is de kans op splintervorming. Het met blote voeten lopen op een vlonder loop je de kans om een splinter op te lopen.

Composiet

Kunststof vlonders hebben deze ongemakken niet. Hout-composiet vlonders zijn gemaakt van planken uit een combinatie van houtsnippers en kunststof. Het ziet er uit als hout, maar het is nagenoeg onderhoudsvrij. Vergelijk het met laminaat en een houtenvloer. Kunstof vlonders hebben niet de nadelen van hout. Als je kiest voor planken in houtcomposiet, dan wordt de waterabsorptie beperkt. Planken die volledig uit kunststof bestaan houden dankzij hun gesloten structuur geen vocht vast. De volledig kunststof planken zijn bovendien gemaakt uit een zeer stroef materiaal dat antislip is. Daarom worden ze zowel voor terrassen als voor steigers en looppaden en rond zwembaden gebruikt. Het water dat op de terrasplanken blijft liggen, verdampt en laat een droge plank achter.

Soorten

Composiet is een samengesteld product. Bij composiet terrasplanken zijn er wel verschillende soorten te onderscheiden. Zo is er holkamer en massief composiet. Massief composiet is zwaarder, maar over het algemeen ook steviger dan holkamer composiet. Niet al de composiet is van kunststof. Er zijn ook planken die volledig samengesteld zijn van natuurlijke producten en hierdoor voelt het aan als echt hout.

Voor- en nadelen

Hout is een natuurproduct en leeft. Hout kan splinteren en kan gaan rotten of gaan werken. Hout vergt jaarlijks onderhoud. Composiet is echter geen hout. Elke plank is gelijk en heeft daardoor een andere uitstraling. Composiet is onderhoudsarm. Composiet is echter prijzig. De prijsstelling van composiet zit tussen zachthout en hardhout. Hardhout is zonder meer het duurst vanwege de schaarsheid en keurmerken.

____

Wil je nog meer inspiratie opdoen? Bekijk dan ook eens de andere blogs!


The Art of Living Online | Online redactie


The Art of Living Online is het inspiratie platform op het gebied van exclusief wonen & lifestyle. Op het online platform delen we trends op het gebied van wonen & interieur, nemen we je mee naar exclusieve events en laten we je de nieuwste hotspots zien waar jij als lezer optimaal van kan genieten.