De mogelijkheden en voordelen met betrekking tot zonnepanelen

Je ziet ze tegenwoordig overal en de kans is groot dat je ze zelf ook wel eens overwogen hebt; het gaat hier over zonnepanelen. Ben je echter nog aan het twijfelen omdat de kostenpost erg groot lijkt of zijn ze qua esthetiek nog niet helemaal naar wens? Dan helpen we jou in dit artikel graag verder, hierin vind je een aantal tips die jou zullen helpen om de juiste beslissing te nemen. 

Rendement van zonnepanelen

Maandelijks ben je erg veel geld kwijt aan energie, zeker nu de energieprijzen alleen maar stijgen is het niet gek wanneer je dit zat bent. Dit zou al een reden kunnen zijn om over te stappen naar zonne-energie. Gemiddeld kosten zonnepanelen tussen de €3.500 en €5.000, en deze investering verdien je gemiddeld in zes tot acht jaar terug. Dit kan zelfs sneller zijn als de stijgende lijn in de kosten van energie doorzet. Wil je weten hoeveel je precies kunt besparen? Dan kun je online een Dakscan doen om zo een indicatie te krijgen van de kosten en het rendement zonnepanelen op basis van jouw verbruik. 

Op korte termijn besparen

Dat je op termijn geld kunt besparen met behulp van zonne-energie is vast duidelijk, maar het is ook mogelijk om te besparen op de aanschaf van zonnepanelen. Ook dit zou doorslaggevend kunnen zijn voor jouw uiteindelijke keuze. Het is namelijk mogelijk om te profiteren van de btw teruggave zonnepanelen, dat 21% en scheelt al snel ongeveer €1.000. Voor het jaar 2022 kun je dit nog aanvragen via een formulier, maar vanaf volgend jaar wordt de btw volledig afgeschaft. Daarnaast is het ook nooit verkeerd om bij jouw gemeente te informeren, zij hebben vaak een subsidieregeling voor mensen die duurzame maatregelen nemen. 

Het uiterlijk van zonnepanelen

Hoewel niet iedereen zonnepanelen er even mooi uit vindt zien, toon je met een zonnesysteem op je dak wel aan dat je duurzaam bezig bent. Wat misschien ook andere weer motiveert. Vind je toch dat zonnepanelen afbreuk doen aan jouw exterieur? Dan is het fijn zijn als je een plat dak hebt. Een plat dak is namelijk ideaal om zonnepanelen op te plaatsen. Dit komt doordat je op een plat dak de panelen altijd de juiste windrichting in kunt plaatsen onder de optimale hellingshoek, voor meer rendement. Daarnaast worden de prachtige zonnedakpannen ook steeds normaler, dit is een dakpan waar een zonnepaneel in zit verwerkt. Het nadeel hierbij is wel dat ze momenteel nog minder efficiënt en duurder zijn. 

Tuinverlichting op zonne-energie

Wanneer de aanschaf van zonnepanelen voor jou nog een stapje te ver is of als je jouw steentje ook nog op een andere manier wilt bijdragen, dan kun ook kleine stappen maken. Vervang bijvoorbeeld jouw tuinverlichting op stroom voor een buitenlamp op zonne-energie. Deze lampen zijn eenvoudig te installeren en laden zichzelf de hele dag door op, zodat je ’s avonds ook nog van het buitenleven kunt genieten.