De oplossing voor meer leefruimte: een sfeervol tuinhuis

Een tuinhuis is een apart buitenverblijf dat vaak perfect opgaat in de groene omgeving van je tuin. Denk hierbij aan een tuinhuis met glazen deuren of glazen schuifwand. Met een tuinhuis kun je gedurende het hele jaar genieten van jouw buitenruimte. Een tuinhuis is er in allerlei soorten en maten en kan ook voor andere doeleinden worden gebruikt. Onderaan deze blog vind je meer informatie over een tuinkantoor. Een fijne werkplek voor thuis met zicht op de tuin.

Welke onderwerpen komen aan bod in deze blog?

Een tuinhuis is dé oplossing voor meer leefruimte die perfect samengaat met de uitstraling van je tuin.

  • Wanneer spreek je van een tuinhuis?
  • Heb ik een vergunning nodig voor mijn tuinkamer?
  • Ontdek hoe je nog meer ruimte creëert
  • Lees meer over de beschikbare materialen
  • Laat je inspireren door de mogelijkheden van een tuinkantoor
  • Inspirerende voorbeelden

 

Nieuwsbrief – V1 [start mei 2024]

Geen titel

Nog meer tuin inspiratie? In het magazine over Outdoor Living tonen we je de prachtigste tuinen, ontdek je de nieuwste ontwikkelingen en houden we je op de hoogte van allerlei innovatieve producten die niet in jouw droomtuin mogen ontbreken. De beste Nederlandse én Belgische tuin professionals aan het woord.

Wanneer spreek je van een tuinhuis

Waar een serre en veranda gemonteerd zijn aan je woning om de leefruimte uit te breiden, is een tuinhuis over het algemeen een vrijstaand gebouw. Een tuinhuis of tuinkamer kan voor verschillende doeleinden worden gebruikt, bijvoorbeeld als extra (gasten)verblijf, hobbyruimte of kantoor. Het biedt bescherming tegen regen en wind en zijn vaak voorzien van veel natuurlijk licht door het gebruik van glas. Het is een beschutte plek waar je kunt genieten van luxe en comfort met panoramisch uitzicht op je tuin. Zelfs het dak kan bestaan uit glas, zo heb je niet alleen een panoramisch uitzicht op de tuin, maar ook zicht op de sterrenhemel.

Heb ik een vergunning nodig voor mijn tuinkamer?

In de meeste gevallen is er geen bouwvergunning nodig voor jouw tuinhuis of tuinkantoor, mits deze wordt gebouwd op het achtererf en binnen de lijnen blijft van de erfgrens. Er zijn echter wel een aantal voorwaarden en regels waar je rekening mee moet houden:

  • Binnen een afstand van 4 meter van je huis moet een tuinhuis lager zijn dan je woning;
  • Het tuinhuis mag dan niet hoger dan 30 centimeter boven je eerste verdieping uitkomen;
  • Een tuinhuis binnen 4 meter afstand mag dezelfde functies hebben als je woning.

Staat je tuinkamer in de voortuin of wil je een tuinkamer laten bouwen die hoger is dan 5 meter, dan heb je wel een vergunning nodig. Let op: er kunnen extra regels gelden in jouw gemeente, laat je daarom allereerst goed informeren over de voorwaarden en regels van jouw gemeente.

Creëer nog meer ruimte: tuinhuis met overkapping

Een tuinkamer is al een extra leefruimte op je perceel, een tuinhuis met overkapping doet er nog een schepje bovenop. Een tuinkamer is een speciale plek in je tuin, maar is een afgesloten ruimte. Dit is natuurlijk voordelig in de wintermaanden en als het een regenachtige dag is omdat je beschut zit. Op zonnige, warme dagen wil je wellicht weer kunnen genieten van een fijn briesje en dus niet helemaal afgesloten zitten. Er zijn meerdere oplossingen.

Allereerst is een glazen wandsysteem zoals een glazen schuifwand een goede optie. Zo creëer je zowel een binnen- als buitenruimte. Een glazen wand biedt namelijk veel flexibiliteit: schuif de glazen wanden naar de zijkant op zonnige, warmere dagen. Sluit deze voor beschutting of om warmte langer vast te houden. Een andere optie is een tuinhuis met overkapping. Zo heb je de ruimte van je tuinkamer én nog een extra verlengstuk van de overkapping en kun je zowel binnen als buiten plaatsnemen. Voor nog meer comfort voeg je terrasverwarming toe.

Daarnaast heeft het ook andere voordelen, bijvoorbeeld bij regen. Trek je regenlaarzen en regenjas uit onder de overkapping en maak de binnenruimte niet helemaal nat en vies met je paraplu. Metalura is marktleider in slimme glassystemen voor buiten en heeft een eigen productie van topkwaliteit.

Tuinen, subblog, tuinkamer, Hout & Living, The Art of Living

Diverse materialen

Je hebt de keuze uit verschillende materialen voor de constructie van je tuinkamer. Denk aan een kunststof tuinhuis, metaal of het gebruik van aluminium of hout. Welk materiaal je kiest, is onder andere afhankelijk van de uitstraling van je tuin. Een moderne tuin met strakke lijnen gaat goed samen met kunststof, aluminium of zelfs metaal. Zeker in combinatie met een plat dak is dit een echte eye catcher in je tuin.

Een kunststof tuinhuis is erg onderhoudsvriendelijk, het is namelijk bestand tegen vervaging, rot en roest. Ook is aluminium een materiaal wat weinig onderhoud vergt, makkelijk is te monteren en een lange levensduur heeft. Daarnaast is het aluminium frame in bijna iedere gewenste kleur beschikbaar zodat je deze heel eenvoudig kunt afstemmen op het exterieur van je woning en tuin. Een metalen tuinhuis heeft een heel sterk frame en is duurzaam. Echter, metaal is een stuk zwaarder dan materialen zoals kunststof en aluminium.  

Een landelijke, groene tuin vraagt om een luxe houten tuinkamer. Het heeft een warme, gezellige en natuurlijke uitstraling die goed past in een groene omgeving. Hout vergt iets meer onderhoud dan kunststof of aluminium, kies daarom enkel voor hoogstaande materialen en duurzaam hout. Een houten tuinhuis past niet enkel in een landelijke tuin, maar ook een moderne tuin. Combineer het houten frame bijvoorbeeld met donkere stalen kozijnen en een plat dak. Laat je inspireren door Hout & Living: 100% ambacht, 100% maatwerk en 100% vormgeving.

Een fijne thuiswerkplek: een tuinkantoor

Een tuinkamer kan niet alleen dienen als extra woonruimte voor ontspanning, maar ook als tuinkantoor. Een eigen werkruimte geeft focus en biedt een professionele uitstraling voor het ontvangen van klanten of zakelijke relaties. Bovendien werk je in een groene, inspirerende omgeving waardoor je prettig kunt werken. Het creëert ook extra privacy, en zodoende ben je beter in staat werk en je privéleven te scheiden. Dit omdat je werkt in een apart bijgebouw in plaats van je woning. Precies wat je nodig hebt.

Heb je voldoende ruimte? Combineer dan je tuinkamer met een tuinkantoor. Zo geniet je zowel privé als zakelijk van je buitenverblijf. Je hebt een fijne werkplek, maar kunt hier ook ontspannen nadat je je laptop dichtklapt in het weekend. Tuinkantoor op maat? Bronkhorst Buitenleven werkt met kwalitatieve en duurzame materialen en levert een uniek ontwerp op maat.

Meer over tuinhuizen:

Samenwerken met The Art of Living?

Dagelijks inspireren en informeren wij onze trouwe volgers via onze kanalen. Mede door onze actieve online activiteiten, weten wij precies welke content wel of niet aanslaat bij de doelgroep. Door dit gegeven en een constante aanvoer van relevante publicaties, houden we de stijgende lijn vast in onze volgers aantallen en interactie percentages. Door onze online kanalen te gebruiken om uw bedrijf te promoten, kunnen we u verzekeren van een hoog exposure cijfer.