De perfecte integratie van architectuur, interieur en tuinontwerp

ZOUT Ontwerphuis & Knops Tuindesign

Jeff van Riel is interieurarchitect en eigenaar van ZOUT Ontwerphuis in Oisterwijk. Samen met een van zijn vaste samenwerkingspartners Knops Tuindesign realiseerde hij deze hedendaagse strakke villa; een luxe oase in wit, grijs, zwart en hout. De begeleiding, het doordachte ontwerp en de zorgvuldige uitvoering vielen ook bij de opdrachtgevers in de smaak. Opdrachtgever: “Ik ben zelf een enorme perfectionist en dat zag ik bij Jeff terug. Het maakte het werken met ZOUT tot een feestje.”

De ontwerpers van ZOUT zetten iedere dag hun passie om in unieke ontwerpen. Daarbij hebben ze een voorkeur voor strakke lijnen, zijn gek op technische innovaties en verslaafd aan vernieuwende materialen. Bovendien zijn ze verliefd op details; van baksteen tot keukengreep, van gordijnrail tot verlichting. Jeff: “Wij zijn een nieuwe lichting ontwerpers met meer dan één specialisme. In de afgelopen jaren maakten we luxe villa’s, schoenenwinkels, high-end kantoor- panden, diverse showrooms en een fancy skybar op de 16de verdieping van een hotel. Wij geloven in totaal architectuur en hiermee bedoelen we dat we niet alleen de binnenzijde ontwerpen maar samen met een architect, ook de buitenkant van een gebouw. En als het even kan denken we ook graag mee over een bijpassend tuinontwerp. Daarom werken we vaak samen met onze vaste samen-werkingspartners zoals Vermeer Architecten en Knops Tuindesign. We zijn er namelijk van overtuigd dat een totaal ontwerp het eindresultaat vele malen beter maakt.”


Zitkamer en keuken

Tuinontwerp, Zout Ontwerphuis, The Art of Living

Alle leveranciers van de zitkamer en keuken

Maatwerk keukenbouw

E3 Interieurbouw B.V.

Natuursteen

Grillo Natuursteen

Volledig maatwerk interieurbouw

E3 Interieurbouw B.V.

De lengte en de diepte in

Als een opdrachtgever bij ZOUT aanklopt voor een interieurontwerp krijgen ze 60 vragen voorgelegd. Dat kan zijn of je rechtshandig bent, of je graag leest in bed en wat voor Quooker je wilt. Vanuit deze parameters maken ze een analyse van de plattegrond waarna het ontwerp volgt waarin alle wensen van de opdracht-gevers zijn verwerkt. Jeff: “Daarna vragen we de opdrachtgevers een Pinterest bord te maken met voorkeur voor kleuren, materialen en sfeer. Bij deze opdrachtgevers kwam de voorliefde voor wit, grijs en zwart duidelijk naar voren. Daar hebben wij hout aan toegevoegd om de woning warmte en een ziel te geven. Mensen kopen bij ons niet alleen een ontwerp maar ook een proces waarin we ze van begin tot eind begeleiden bij het maken van keuzes.”

De villa is door de architect in de lengterichting ontworpen om zo het perceel optimaal te benutten. Door de primaire zichtlijnen van het interieur en de tuin hierin mee te bewegen, creëer je rust. De hoge entree deur (3,5m hoog) komt uit in een zes meter hoge hal. Hier versterkt het verlichtingsplan meteen de grote open ruimte. De grote centrale hal heeft uitzicht op twee prominente onderdelen namelijk de stalen zwarte zwevende trap en het zwembad. De stalen trap wordt afgeschermd door strekgaas panelen en loopt op een elegante manier naar boven. Een industrieel en eigentijdse toevoeging aan het interieur. De deur richting keuken heeft rookglas dat zorgt voor een chique uitstraling. De deurposten zijn gepoedercoat in een matte fijn structuur. Poedercoating is een elektrostatisch verfproces waarbij poeder doormiddel van een spray op het metaal wordt gespoten. Vingerafdrukken hebben hier geen schijn van kans.

Architectuur binnen met buiten verbinden

Een fraaie op maat gemaakte kastwand van donker eikenfineer verbindt de keuken en de zitkamer met elkaar. Jeff: “Ook deze kast benadrukt de lengterichting van deze woning. De smalle uitsparingen van boven naar beneden onderbreken de massiviteit van het geheel. De dunne stalen leggers vormen bovendien een mooi contrast met de structuur van het hout. Het is de perfecte plek voor persoonlijke accessoires. Parafenalia die nodig zijn om een woning een persoonlijk karakter te geven.” Het grijze blad op het kookeiland is van natuursteen en past precies in het gekozen kleurenpalet en vormde het vaste uitgangspunt voor andere keuzes en materialisatie. Tegenover het kookeiland bevindt zich een zwart wandelement van staal en hout waarbij de hoogte van de kozijnen conceptmatig zijn doorgetrokken. Bovendien correspondeert het vlak met het grafisch vierkant dat de architect aan de buitenkant heeft aangebracht. De keuken en de zitkamer worden van elkaar ‘gescheiden’ door drie strekgaaspanelen. De zitkamer is aan de voorkant van de woning gesitueerd en vormt een knusse plek voor het gezin om samen op de bank te ploffen.


Eetkamer

Tuinontwerp, Zout Ontwerphuis, The Art of Living

Alle leveranciers van de eetkamer

Verlichting

Lichtstudio Kwadraat
Tuinontwerp, Zout Ontwerphuis, The Art of Living

Vrienden van harte welkom

Jeff: “Vaak wordt de woonkamer gebruikt door gezinsleden en schuiven vrienden graag aan aan de eettafel. Dat is hier ook zo. De op maat gemaakte tafel is, in tegenstelling tot andere rechthoekige interieuritems, tonvormig. Ook de stoelen zijn rond en bieden plaats aan acht gasten. Het voordeel van de vorm van de tafel is, dat je nog twee extra stoelen kunt aanschuiven aan de kopse kant. Maar dat hoeft alleen als er veel gasten komen. Bij verlichting maken wij altijd onderscheid tussen technische verlichting zoals spots en decoratieve sfeerverlichting zoals deze prachtige Italiaanse designlampen. Het mooie van deze glazen bollen is dat ze niet alleen sfeervol zijn als ze branden maar ook als ze uit zijn. Het is gekleurd glas uitgevoerd in blauw goud, groen en zorgt voor een speelse reflexie.” De raamdecoratie in deze ruimte bestaat deels uit gordijnen die mooi zijn weggewerkt in verlichte koven en uit houten brede lamellen met dezelfde houtstructuur als de kastenwand en de eettafel.


Bovenverdieping

Tuinontwerp, Zout Ontwerphuis, The Art of Living

Alle leveranciers van de bovenverdieping

Interieurbeplanting

Fiori Project

Voor de sporters en de levensgenieters

“Veel van onze ontwerpen bestaan uit twee assen die loodrecht op elkaar staan”, legt Jeff uit. “Dat geldt ook voor de overgang van de eetkamer naar de vleugel. De gang ernaartoe hebben we breed gehouden en eindigt in de spiegelwand van de fitnessruimte. Daarnaast bevindt zich een grote kamer met een bar. Heerlijk om hier na het sporten of dineren een lekker drankje te drinken en van het leven te genieten. Met mooi weer kan de schuifpui open voor een frisse duik in het zwembad. Deze ruimte is ook uitermate geschikt voor game- of muziekkamer. Gelukkig kan dit gedeelte afgesloten worden.”

Uniformiteit in kleur- en materiaalgebruik

De bovenverdieping bestaat uit drie kinderslaapkamers met badkamer, grote slaapkamer met een inloopkast, kleedruimte en badkamer. Jeff: “Ik vind het belangrijk dat een interieur ruim en open is. Dat geldt ook voor de grote slaapkamer. Het bed staat in het midden en eromheen is er een open verbinding met de walk-in closet en de badkamer. Alles is open. Zo houden we luchtigheid erin. Op de bovenverdieping hebben we dezelfde materiaalkeuzes gemaakt als in de rest van het huis. Een woning is pas high end als daar uniformiteit in is. Wanneer je als interieurarchitect aan de slag gaat krijg je vaak een band met je opdrachtgevers. Dat was hier ook zo. Samen bepaal je toch een beetje hoe mensen gaan leven.” De opdrachtgever knikt instemmend: “Ik ben niet scheutig met complimenten maar in dit geval wel. ZOUT gaat voor de volle 100 punten. Ze zijn altijd bereikbaar, geen vraag is te veel, er wordt meteen en adequaat gereageerd. En eerlijk is eerlijk: ondanks dat het soms best stressvol was, hebben we ook veel gelachen.”


Tuin

Tuinontwerp, Zout Ontwerphuis, The Art of Living

Alle leveranciers van de tuin

Hoofdaannemer

Bouwbedrijf X. van Heertum

Gevelstenen

MBI De Steenmeesters

Zwembad

VSB Wellness

Tuinaanleg

PULS Groenprojecten

Louvredak

Livium

Rust, herkenbaarheid en contrast

‘Pearl Garden’ is de naam van deze tuin die is ontworpen door Knops Tuindesign. Een treffende benaming want het is inderdaad een pareltje van een tuin! Spannend en verrassend maar ook rustig en herkenbaar. Erik Knops is eigenaar van ontwerpbureau Knops Tuindesign: “Deze exclusieve tuin is het resultaat is van vragen, goed luisteren, maatwerk, vakmanschap en vooral geïnspireerd worden door elkaar.”

De verbinding zoeken

De opdrachtgevers misten in hun bestaande tuin een luxe uitstraling en wilden graag een zwembad. Daarnaast hadden ze behoefte aan privacy en aan een tuin die aansloot bij de woning. Erik: “Die verbinding tussen binnen en buiten hebben we gecreëerd door dezelfde stenen van Persen steen in de woning, in de tuin terug te laten komen. Het is een mooie gebak- ken gevelsteen met een smalle teruggehouden voeg en subtiele verticale lijnen. Op sommige plekken hebben we het muurtje afgewerkt met een rollaag, een andere keer hebben we afdekplaat gebruikt, die is gemaakt van donkergrijs gekleurd polyester. Een onderhoudsarm materiaal dat ook terugkomt in de haard en wanden.” Erik: “De lichtgrijze tegels in de tuin zijn van keramiek en voorzien van een waterdoorlatende voeg krijgt onkruid tussen de tegels geen kans. De twee trapjes richting het overdekt terras zijn van hetzelfde keramiek en zijn in verstek geslepen zodat er een strak afgewerkt geheel ontstaat.

Chique en niet vanzelfsprekend

De antraciet kleur van het zwembad is buitengewoon stijlvol en benadrukt het natuurlijk karakter van het water. Erik: “Deze donkere kleur zorgt ook voor een mooie spiegeling die wordt versterkt doordat er zowel in als boven het water in-lite lichtpunten zijn geplaatst.” Volgens het lichtplan worden planten uitgelicht, meerstamige bomen aangelicht en zijn er op verschillende plekken staan- de verlichtingsarmaturen geplaatst. Ook zijn er enkele showelementen geplaatst zoals Vibia poef-verlichtingen op de vlonder en het gras. Erik: “De opdrachtgevers stonden open voor creatieve ideeën en uiteindelijk komt daar echt iets moois uit. En jazeker, ondanks dat ze het ontwerp in 3D hadden gezien en zich een goede voorstelling konden maken, waren ze verrast en superblij met deze tuin.”

Tuinontwerp
Ontwerpbureau Knops Tuindesign is gespecialiseerd in tuinen voor het hogere segment. Met een enthousiast team bestrijken ze Nederland en België en voorzien opdrachtgevers van een gaaf tuinontwerp. Daarnaast verzorgen ze de begeleiding en de coördinatie van de tuinaanleg. In de loop der jaren hebben ze een vakkundig netwerk opgebouwd met vertrouwde partijen en deskundige hoveniers. Ze blijven ver weg van trucjes en gebaande paden zodat iedere tuin van Knops Tuindesign nieuw en altijd uniek is, zoals deze tuin bij deze prachtige villa in het groen. Erik Knops is eigenaar van ontwerpbureau Knops Tuindesign: “De wensen van de klant staan bij ons op één. Vandaaruit gaan we aan de slag om een passende aansluiting te maken op de architectuur van de woning. Ook in deze tuin hebben we gezorgd voor een high-end afwerking met duurzame materialen en duidelijke zichtlijnen. Rondom de villa overheerst de gecultiveerde tuin terwijl het achter doorloopt in natuurlijk groen. Al met al is het een evenwichtig geheel geworden dat zich kenmerkt door ‘less is more’ en een tevreden klant.”

Editor: Media team

Datum: 21-10-2022

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Cai Vosbeek

Fotografie: Studio Bourgeat