De pluspunten van het appartement in villavorm

Margry Arts Architecten BNA & Inge van Poppel Interieurarchitectuur

Een Brabantse nieuwbouwwijk met gemengd modern en landelijk karakter. Deze villa ligt aan de rand, met een bos in het zicht, wat haar een extra charme geeft. De entree heeft dan weer juist een modern karakter, met een indrukwekkende vide, ramen tot aan de daklijst en hoge deuren, zelfs bij het toilet. “Een van de prettige aspecten van de samenwerking met aannemer Stempel was de prijstransparantie”, aldus de bewoner. “Toen we besloten het marmer achter het toiletdeur tot aan het plafond door te trekken moest ook de deur worden verhoogd. We hadden dus een hogere kostprijs verwacht, maar Tijn antwoordde: ‘Dat scheelt tegelijk in metselwerk, dus dat brengen we weer in mindering.’” Architect Michel Arts roemt de samenwerking tussen de diverse partijen. “We vormden een goed geolied bouwteam. Dat heeft geleid tot een vlot verlopen bouwproces, zonder verrassingen, maar ook tot het doorspelen van meevallers aan de klant.” De bewoonster voegt er aan toe: “Michel kende ons al en wist dat we naar grond op zoek waren. Toen hij hoorde dat er een perceel vrijkwam, heeft hij ons meteen gebeld en wij hebben direct ja gezegd. In een half uur was alles geregeld.” Soms kan het ontstaan van een ‘dreamteam’ vooral een kwestie van spontaniteit zijn. 


Exterieur

Ruimte, Woningbouw, Margry Arts Architecten BNA

Alle leveranciers van het exterieur

Louvredaken

Livium

Hoofdaannemer

Stempel B.V.

Compact 

Het kloppend hart van de woning is de L-vormige leefruimte, met rechts de keuken, die door middel van een lange tafel organisch overgaat in het zitgedeelte. De keuken is functioneel, mooi en compact, duidelijk bedoeld om te gebruiken en niet om te showen. Er is een breed zicht op de tuin en de terrassen. De glaspartijen zijn bovendien opnieuw een voorbeeld van de gesmeerde samenwerking tussen alle partijen in het bouwteam: zó perfect weggewerkt dat muur en raam organisch aansluiten op elkaar, in één keer, zonder aanpassingen achteraf. “Voor ons was het feit dat de kleinkinderen zich verveelden op ons appartement een van de redenen terug naar een vrijstaand huis te gaan”, aldus de bewoner. “Hier kunnen ze spelen, voetballen, fietsen en is het dus aantrekkelijk om te logeren.” Terug naar een huis betekent in de praktijk ook opnieuw meer midden in het leven staan, wat deze ondernemende en sociale zestigers hoe dan ook doen. “Maar we wilden wel alle woonfuncties op het gelijkvloers gesitueerd hebben. Met een levensloopbesteding huis lopen we niet het risico over jaren alsnog naar een appartement te moeten gaan.” 


Woonkamer

Ruimte, Woningbouw, Margry Arts Architecten BNA

Alle leveranciers van de woonkamer

Interieurarchitect

Inge van Poppel Interieurarchitectuur

Open karakter 

Naast de keuken is een ruimte die erbij getrokken had kunnen worden, maar die bestemd werd tot thuiswerkplek voor de vrouw des huizes. De bijkeuken sluit direct aan op de garage. Nog iets verder is de slaapvleugel, bestaande uit de dressing, masterbedroom en en-suitebadkamer, in feite één grote, aaneengesloten ruimte, met zicht op de tuin. “Je kunt zo’n badkamer afsluiten met een deur, maar waarom zou je dat doen, hebben wij ons afgevraagd. Het maakt de kamer onnodig kleiner en die openheid voelt juist prettig”, verduidelijkt de bewoner. De ruimte is bovendien smaakvol ingericht, evenwichtig, precies zoals in de rest van de woning. Dat draagt in niet geringe mate bij aan het gevoel van geborgenheid dat de bewoners en hun familieleden ervaren. Volgens de vrouw des huizes is dit voor een belangrijk deel de verdienste van Inge van Poppel Interieurarchitectuur. “Inge heeft bij RAW in Breda gewerkt, waar wij jarenlang klant waren en altijd uitstekend door haar geholpen werden. Ze heeft de indeling gemaakt van de woning, het lichtplan ontworpen, de kleuren en materialen helpen selecteren. Maar ze is ook zover gegaan om samen met mij al die producten te gaan kopen. Toen zij voor zichzelf begonnen was hebben we haar ons appartement laten inrichten en nu ons huis. Net als bij Michel wisten we dat we ze tot in detail zou aanvoelen wat wij van ons interieur verlangden. Net als bij hem is het haar grote vermogen tot luisteren en begrijpen dat ons zo aansprak.” 

 


Keuken

Ruimte, Woningbouw, Margry Arts Architecten BNA

Alle leveranciers van de keuken

Kokendwaterkraan

Quooker Nederland

Volledige realisatie keuken en kantoor

TK Interiors

Framed up/down suspension lamp

Jacco Maris Design
Ruimte, Woningbouw, Margry Arts Architecten BNA

Werkruimte 

De bovenverdieping is bedoeld voor de gasten en natuurlijk voor de kleinkinderen. Slechts één kamer wordt door de bewoners zelf benut en dat is de thuiswerkplek van de heer des huizes. Een minimalistisch ingerichte ruime kamer, met wanden tot aan het hoge plafond en een groot bureau. Niets dat afleidt van het werk dat er moet worden verricht, behalve het uitzicht op tuin en bos. De tevredenheid is hoorbaar in zijn woorden en zichtbaar op zijn gelaat. Die tevredenheid bereiken lag niet voor de hand, want deze bewoners hebben de durf gehad dwars tegen de trend van hun generatie in te gaan en de stap van vrijstaand huis naar appartement alsnog terug te draaien. Als het appartement als woonvorm al zo tegenviel, waarom zou het huis als woonvorm dat dan niet alsnog doen? De verwachtingen waren dus hooggespannen. Het is aan de bijzondere kwaliteit van dit bouwteam van architect, interieurarchitect en aannemer te danken, dat de terugkeer naar huis en tuin al die verwachtingen daadwerkelijk heeft ingelost – en zelfs overtroffen. 


Bovenverdieping

Ruimte, Woningbouw, Margry Arts Architecten BNA

Alle leveranciers van de bovenverdieping

Raambekleding (merk)

JASNO

Stucwerken

Ster Stucadoorswerken

Raambekleding en bed

Schippers Wonen en Slapen

Natuursteen

Lion Stone

Kranen

Hotbath

Interieurbouw

Kempas

PVC Vloeren

Pand 16

Hanglampen

Kroonjuweel verlichting

Raamdecoratie

Zonnelux Raamdecoratie

Gevarieerde ervaring 

Architect en interieurarchitect hebben nog iets anders gemeen, buiten hun eerdere werkervaring voor deze bewoners: ze beschikken beiden over een ruime en gevarieerde ervaring. Michel Arts ontwierp nagenoeg alle villa’s in deze nieuwbouwwijk en kan met zijn bureau een indrukwekkend porfolio voorleggen. Hetzelfde geldt voor Inge van Poppel, die de voorbije elf jaar interieurs ontwierp voor een scala van residentiële woningen in binnen- én buiten- land, in Spanje en de Verenigde Staten evenzeer als in Zeeland en Brabant. Talent hebben is één ding, het tot ontplooiing laten komen een tweede. Pas door veel projecten tot een goed einde te brengen, komt het tot bloei. 

Editor: Media team

Datum: 04-06-2024

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Jeroen Kuypers

Fotografie: Veerle Verheijen