De realisatie van een tegelwand

Kan jouw interieur wel een opfrisbeurt gebruiken? Dan zijn er talloze leuke do it yourself projecten waarmee je aan de slag kunt gaan. Maak bijvoorbeeld zelf mooie woonaccessoires en combineer deze met de hoogwaardige exemplaren die al in jouw interieur te vinden zijn, hang zelf planken aan de muur om kunst op uit te stallen of realiseer zelf een tegelwand. Dit laatstgenoemde klinkt misschien wat lastig, maar het is eenvoudiger dan je denkt. Door zelf aan de slag te gaan creëer je eenvoudig een nieuwe blikvanger en geef je jouw interieur extra dimensie. We vertellen je dan ook graag hoe je dit het beste kunt aanpakken.

De benodigdheden

Voordat je een eigen tegelwand gaat maken is het goed om eerst alle benodigdheden op een rijtje te zetten. Zoek van te voren schitterende tegels uit die volledig passen bij de rest van jouw interieur en stem hier de primer en de voeg op af. Hierdoor is een mooi eindresultaat altijd gegarandeerd. Ook moet je denken aan benodigdheden zoals een waterpas, rolmaat, roerspindel, troffel, lijmkam, tegellijm etc. Goede tegellijm is bijvoorbeeld te verkrijgen bij de Gamma en je kunt troffels kopen bij Toolstation. Zoek van te voren dan ook goed op wat je nodig hebt of laat je hierover adviseren.

Het plaatsen

Vervolgens is het noodzaak dat je precies gaat opmeten hoe groot het vlak moet zijn waar de tegels tegenaan geplaatst zullen worden. Een groot vlak zal direct de aandacht opeisen, terwijl je met een klein vlak een subtiel accent kunt aanbrengen. Hierna zet je de primer en ga je aan de slag met de lijm. Lees de gebruiksaanwijzing eerst goed door, hierdoor voorkom je onnodige fouten. De tegels kun je nu van onder naar boven tegen de wand plaatsen. Bekijk van te voren hoe ze het mooiste uitkomen en hoe je precies eindigt.

Het voegen

Wanneer je dit gedeelte hebt uitgevoerd en het geheel hebt laten drogen, kan het voegen beginnen. Dit doe je door het voegsel aan te maken en de wand in te smeren met een voegbord of voegspaan. Als dit ook goed gedroogd is kun je de tegels met een natte spons afvegen. Hierbij is het belangrijk dat je kruislings werkt en regelmatig nieuw water gebruikt. Ook betekent het dat je bijna klaar bent met de realisatie van jouw nieuwe tegelwand. Om het geheel helemaal netjes te maken kun je de volgende dag de restjes afpoetsen met een droge doek.