De renovatie zorgde voor eenheid

Lauwers Ontwerp

Zelden wist een woning zo te verrassen als deze Jos Bedaux-woning. Dit pand in het groene centrum van een Brabants dorp werd gebouwd in de jaren ’50 en onderging een grondige renovatie, waarbij het onder meer een verlengstuk kreeg – inclusief kelder en buitenruimte – waar je u tegen zegt. Architect Freek Lauwers vormde de rode draad in de totstandkoming van deze transformatie. Het team van Hemels Wonen maakte van het interieur een minstens zo verrassend totaalplaatje.


Entree

Renovatie, Lauwers Ontwerp, The Art of Living

Alle leveranciers van de entree

Barrisol akoestisch spanplafonds & akoestiscshe lichtwand

AMB Design

Interieuradvies

Hemels Wonen Interieuradvies

Interieurbouw

Tmo Hulsel

Vloeiende overgang in sfeer

Waar je aan de straatzijde vooral een rustig, bescheiden huis ziet staan, zo word je binnen aangenaam verrast door het veelzijdige en kloppende interieur. De entree is donker, maar daardoor juist heel sfeervol, met een zwevende trap die meteen je blik vangt. Het is een ruimte waar je even blijft staan, even wil landen, voordat je nieuwsgierig naar de andere vertrekken loopt. Het contrast is groot: het voorhuis, waar de keuken en twee zithoeken zich bevinden, is open en licht, zowel in materiaalgebruik als qua lichtinval. “De erker is uitgebouwd”, vertelt Freek, “waardoor er een betere verbinding met de tuin gecreëerd kon worden. De woning is groot, maar niet uitgestrekt. Het moest vooral gezellig blijven.” Ook in het interieur is die lijn doorgetrokken. “De uitdaging was om in elke ruimte een andere sfeer te scheppen”, vertelt Judith Smets van Hemels Wonen, die er samen met interieurdesigner Evi en technisch architect Thijn een teamprestatie van maakte. “We waren al vroeg bij het traject betrokken”, licht Judith verder toe. “ Daardoor kon de architectuur samenvloeien met het interieur. Hoe eerder je start met nadenken over zowel het in- als exterieur, hoe beter het eindresultaat.”


Bovenverdieping

Renovatie, Lauwers Ontwerp, The Art of Living

Alle leveranciers van de bovenverdieping

Kranen & Douche

Hotbath

Tot jezelf komen

Via de zwevende trap gaan we naar boven. De eerste en tweede etage zijn bewust rustig gehouden. Er bevinden zich twee gastenkamers, er is ruimte gemaakt voor het kleinkind van de bewoners en er is plek om even tot jezelf te komen. Ook de mainsuite heeft een sereen karakter. Deze suite bestaat uit een slaapgedeelte, een dressing en een badkamer, die samen één open ruimte vormen. Het mooie ligbad en de inloopdouche van mozaïektegels geven je het ultieme vakantiegevoel. In deze suite ontwaken is net alsof je in een resort verblijft.

De bewoners zijn dol op Oostenrijk. Ze houden van de sfeer, de materialen en het echte wintersportgevoel. Wat is er beter dan dat gevoel in je eigen huis te laten terugkeren? De aanbouw bestaat daarom uit een woonkamer met open haard, een eikenhouten bar voor het samenzijn met vrienden en familie, en biedt toegang tot een aantal verrassingen: achter de bar bevindt zich een fitness-ruimte en de glazen strook in de vloer maakt je nieuwsgierig naar de schitterende wijnkelder. Door de opbouw op het dak stroomt het daglicht helemaal van boven rechtstreeks de kelder in. “In de oorspronkelijke architectuur was het plafond vrij laag”, vertelt Freek. “De aanbouw ligt lager en bereik je via een trapje dat optisch doorloopt tot in het buitenterras.” “Zoals je ziet, roept elke ruimte in dit huis een andere sfeer op”, zegt Judith, “maar hoe je het ook wendt of keert: het geheel klopt. Ondanks, of misschien wel dankzij, de verschillende identiteiten voelt dit huis nergens ‘voorbij de menselijke maat’. De woning heeft intimiteit. Het is oprecht een persoonlijk huis geworden.”


Exterieur

Renovatie, Lauwers Ontwerp, The Art of Living

Alle leveranciers van het exterieur

Gevelstenen

MBI De Steenmeesters

Buitenkeuken

Boretti

Bouwbedrijf

DaBa Bouw B.v.

Architect

Lauwers Ontwerp

Wellness

Het is bijna jammer om de aanbouw met gezellige bar te verlaten, maar eenmaal buiten beland je in een heel nieuw paradijs. Neem ontspannen plaats onder de overdekte lounge voor een kop koffie, waan jezelf een barbecue-expert in de inbouwkeuken of proost in de jacuzzi op een geslaagde dag, terwijl de zon langzaam ondergaat.

De op maat gemaakte sauna en nevelverspreider laten je even geloven dat je niet in Nederland bent. De sfeer heeft wel wat weg van een vakantie op Bali, maar dat is ook precies zoals het leven hier ontworpen is: deze woning heeft alles om je op vakantie in je eigen huis te voelen.

Editor: Celine Jacobs

Datum: 21-09-2022

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Evelien de Raaff

Fotografie: Jaro van Meerten