De unieke gevel van deze stadswoning

Denoldervleugels

Met 340 vierkante meter aan oppervlakte zou je denken dat je alle ruimte hebt voor een interieurontwerp. Voor een relatief smalle ruimte van zes meter is echter toch aardig wat creativiteit nodig; iets wat aan architect Florentijn Vleugels wel is toevertrouwd. Hij legt uit: “In het midden heb je de as van de woning die je ook aan de buitenzijde ziet. Aan de ene zijde heb je op de benedenverdieping de garage en aan de andere zijde de compacte verkeersruimtes met gangen, trap en lift. Ook in de diepte hebben we een tweedeling gemaakt met slaapkamers aan de voor- en achterzijde. Die tweedeling zie je ook in de dubbelhoge ruimtes aan de achterzijde bij de keuken en woonkamer en aan de voorzijde bij de slaapkamers. Het is zodanig ingedeeld dat je allemaal logische ruimtes hebt. De strakke structuur binnen zie je ook in de gevel.” Dankzij de enorme raampartijen en dubbelhoge ruimtes komt ook nog eens een zee aan daglicht binnen. Alleen de kelder met speelruimtes voor de kinderen heeft indirect daglicht, via twee glazen vloerplaten in de keuken.


Woning

Gevel, denoldervleugels, the art of living

Leveranciers van de woning

Architect

DENOLDERVLEUGELS

Keuken en living

De door Florentijn gepositioneerde keuken op de benedenverdieping heeft een hoge kastenwand met inbouwapparatuur en in het verlengde een koffiehoek in een nis aan de andere kant van de taatsdeur naar de gang. Tegenover de kastenwand is een ruim kookeiland met spoelbak en inductieplaat gerealiseerd. Het ranke werkblad steunt op zijwangen van hetzelfde natuursteen. Het blad omarmt als het ware de contrasterende grijze deurfronten. Het gezin brengt menig uurtje met elkaar en met vrienden door aan de ovalen tafel voor de dubbelhoge glazen pui. De tafel wordt verfraaid door het ranke armatuur boven de tafel. De vloer is net als een groot deel van deze verdieping voorzien van een gietvloer met een parelmoer glinstering. De L-vormige living bevindt zich op de eerste etage, die een eikenhouten vloer in Hongaarse punt heeft. De vide geeft een ruimtelijk effect en biedt vanaf boven zicht op de keukentafel. De bank tegenover het lage dressoir met haard heeft als achterwand een donker behang in dezelfde tint als dit dressoir. Nabij maar toch uit het zicht van het zitgedeelte, is een speelruimte voor de kinderen gecreëerd.


Bovenverdieping

Gevel, denoldervleugels, the art of living

Leveranciers van het interieur

Keukenblad

Cosentino

Kantoor & gym

De derde verdieping is het domein van de ouders en heeft een riante slaapkamer aan de voorzijde van de woning, mede dankzij de dubbelhoge glazen pui. De lichte inrichting doet Scandinavisch aan en geeft eencomfortabel hotelgevoel door de zachte vloerbedekking, het metershoge behang achter het bed en dito gordijnen. De slaapkamer staat via een dubbele kastenwand in verbinding met de badkamer aan de achterzijde van de woning. De badkamer en slaapkamer zijn ook via de gang bereikbaar. De badkamer heeft een lichte kleurstelling met grijze vloertegels. Alleen de doucheruimte is voor een deel met een donkere tegel in een aardse tint uitgevoerd. Het witte badkamermeubel vormt optisch een geheel met het half vrijstaande ligbad voor de ramen van melkglas. De minimalistische in chroom uitgevoerde kranen en bediening, passen mooi bij de moderne uitstraling van de badkamer.

Het beste uitzicht heb je vanaf de bovenste etage, waar een thuiswerkkantoor, ontspanningsruimte en bijkeuken zijn te vinden. Deze etage heeft een heerlijk dakterras aan de achterzijde met openslaande deuren. De dwarsbalk boven de balustrade, die beide buitenmuren verbindt, is voorzien van inbouwspots en zorgt voor een omkadering van het uitzicht. Dichtbij zie je de woningen aan de overzijde, in de verte de woon- en kantoortorens. Vanaf de werkplek kijk je richting het dakterras. De ruimte heeft diverse gymtoestellen, een voetbaltafel en een bank voor de tv. Voor een versnapering tussendoor ben je vanaf de werkplek zo bij de keuken. Achter de werkplek is een raampartij met een balkon en een waanzinnig panorama over de stad.


Exterieur

Gevel, denoldervleugels, the art of living

The sky is the limit

Het gezin heeft een onder architectuur aangelegde tuin, die ondanks het feit dat het een binnentuin in de stad betreft, geenszins als zodanig oogt omdat er geen einde aan lijkt te komen. Het achterste, schuin weglopende gedeelte wordt gemeenschappelijk met de buren gebruikt, voornamelijk als speelplek voor de kinderen. Over het exterieur van de woning vertelt Florentijn Vleugels: “Voor het ontwerp hebben we een grafische vertaling gemaakt van een klassieke gotische zuil. Je ziet dit vooral aan de voorzijde: een basement, een voetstuk van een zuil, met een verticale as in het midden en horizontaal het kapiteel. Ik wilde een vormprincipe dat grafisch heel helder was. Je ziet hier in de straat veel uitbundige ontwerpen. Door het juist ingetogen te houden met een simpele, strakke, verticaal georiënteerde vormgeving valt de woning op. In het gevelbeeld zie je dubbelhoge partijen en ook binnen zie je die schakeling zowel aan de achter- als voorzijde van de dubbelhoge ruimtes. Het materiaal benadrukt haast monolithisch de belijning en springt in kleurstelling net tussen de andere woningen uit zonder het heel overdreven te laten zijn.” Dit materiaal betreft keramische gevelbekleding en puien met een koperkleurige afwerking. Het geheel wordt speels afgewisseld met ranke golfplaten in dezelfde tint, die zo de parel van een stadwoning vervolmaken.

Editor: Celine Jacobs

Datum: 26-10-2022

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Sanne Bender

Fotografie: Jaro van Meerten