De voor- en nadelen van luxe zonnepanelen

Je ziet ze steeds vaker; daken met grote zonnepanelen van bijvoorbeeld JA Solar Zonnepaneel en vele andere bedrijven. Zonnepanelen worden steeds populairder en dat is niet zo vreemd want ze worden steeds voordeliger, zowel in prijs als in het opwekken van groene energie. De panelen weten zonlicht om te zetten naar energie en elektriciteit voor eigen gebruik. Dit klinkt waarschijnlijk als muziek in de oren en wellicht ben je daardoor ook al enige tijd op zoek naar goede zonnepanelen. Voordat je ze installeert is het fijn om te weten wat de voordelen nu daadwerkelijk zijn en welke nadelen daar tegenover staan.

Winstoogmerk

Allereerst zorgen zonnepanelen ervoor dat de energierekening aanzienlijk lager is. Doordat de panelen zelf energie opwekken, hoef je dus niet meer volledige energie bij de energieleverancier te bekostigen. In het begin kun je met het geld dat je bespaart de investering terug verdienen, maar na verloop van tijd kun je er zelfs winst op maken. Daarnaast hebben zonnepanelen een lange levensduur waardoor de winst alleen maar op zal lopen.

Milieuvriendelijk

Een ander voordeel van zonnepanelen is dat ze duurzaam zijn. De zon raakt nooit op en daardoor kun je er altijd op terug vallen. Bij fossiele brandstoffen is dit niet het geval en op deze manier wordt de uitputting van deze stoffen uitgerekt. Niet alleen op deze manier zijn zonnepanelen goed voor het milieu, maar ze wekken ook op een schone manier energie op. Dat houdt in dat de CO2 uitstoot wordt beperkt.

Nadelen op een rij

Gekeken naar de nadelen van zonnepanelen dan zijn er een paar aspecten waar rekening mee gehouden moet worden. Niet ieder dak is bijvoorbeeld geschikt voor zonnepanelen. Er moet minimaal 10 meter oppervlak beschikbaar zijn, daarnaast moeten de panelen op het zuiden gericht staan in een hoek van 36 graden. Heb je niet zo’n dak dan wordt het helaas lastig zonnepanelen te installeren. Is het dak wel geschikt, dan moet je ook esthetische overwegingen maken. Niet iedereen is gecharmeerd van een dak vol zonnepanelen.