De woning tot wasdom brengen

Made by Jorg – Kitchen Concepts

Van een tweekapper naar een vrijstaande woning is op zich al een opwaardering. De bewoners van deze landelijke villa waren direct gecharmeerd door de locatie en het uitzicht op de velden, maar de woning zelf was niet helemaal naar hun smaak. Daardoor werd de aankoop nog slechts de halve stap. Een ingrijpende verbouwing moest de woning opener, ruimer en comfortabeler maken. Hoé ingrijpend bleek pas gaandeweg. Achteraf is de tevredenheid over de combinatie van verhuizing en verbouwing echter ook dubbel zo groot als verwacht. 


Leefruimte

Vrijstaande woning, landelijke villa, Made by Jorg, Kitchen Concepts, The Art of Living

Alle leveranciers van de leefruimte

Haard

Vestia Kachels

Schakelmateriaal

Gira

Design vloerlamp

Layer By Adje

Leverancier vloerlamp

Meijs Wonen
Vrijstaande woning, landelijke villa, Made by Jorg, Kitchen Concepts, The Art of Living

Royale vide 

De villa ligt aan een drukke weg aan de rand van een Brabantse stad, maar ze ligt genoeg afzijdig van de straat om niets van het verkeer te merken. De entree is aan de zijkant gesitueerd en biedt meteen een indrukwekkende ontvangst. Dankzij de royale vide reikt het zicht tot op de balustrade van de eerste verdieping, Ook het toilet past bij deze grootste verhoudingen: geen benauwde plek maar een opzettelijk vergrote en daardoor prettige plek. De entree maakt zo ook direct duidelijk hoe de interieurarchitect denkt: hij werkt met ruimtelijke verhoudingen en mooie, liefst natuurlijke materialen maar vermijdt overdaad. Indruk maak je met stijl, meent Jorg Kurten, eigenaar van Madebyjorg Interieurarchitectuur, en liefst een die de tand des tijds doorstaat. 

Stijlvolle armaturen 

Een dubbele stalen deur geeft toegang tot de aaneengesloten leefruimtes. De L-vormige woonkamer valt uiteen in drie delen. Er is een zitgedeelte voor de volwassenen en een voor de kinderen, met elk eigen zitbanken en schermen voor televisiekijken of gamen. Daartussen is het eetgedeelte. “Ik heb scheidingen willen aanbrengen maar geen drastische”, zegt Jorg Kurten. “Daarom staat er tussen de eetkamer en het woongedeelte voor de kinderen een laag geplaatste doorkijkhaard als roomdivider “Het hoeft niet metershoog te zijn om toch dat gevoel van scheiding te geven.” Stijlvolle elementen zijn hier de armaturen boven de (ook maatwerk) eettafel van Jacco Maris – elk verschillend- en een eveneens op maat gemaakte stalen kast voor het glaswerk. “We hadden een aantal mooie meubelen waaraan we best gehecht waren, maar we hebben er toch geen van meeverhuisd”, zegt de vrouw des huizes. In plaats daarvan volgden ze Jorgs advies om nieuwe te laten maken op maat. Alle maatwerk meubelen in het huis zijn in dezelfde stijl en lijnvoering gedetailleerd, zonder hetzelfde te zijn en met eigen functies. Hierdoor zijn de ruimte’s op subtiele wijze een esthetische eenheid geworden. “De oude meubelen vonden wel hun weg naar familie en vrienden. Zo kunnen we ze soms toch nog zien.” 


Keuken

Vrijstaande woning, landelijke villa, Made by Jorg, Kitchen Concepts, The Art of Living

Alle leveranciers van de keuken

Architect

Madebyjorg

Keuken

Kitchen Concepts

Keukenapparatuur

Gaggenau

Natuursteen

Schoenmakers Natuursteen
Vrijstaande woning, landelijke villa, Made by Jorg, Kitchen Concepts, The Art of Living

Connectie met buiten 

De meest populaire ruimte van de woning ligt achteraan: de combinatie van keuken met tuinkamer. Bouwkundig was dit de meest ingrijpende vernieuwing. “Er was een overdekt tuinterras en een keuken die nauwelijks zicht bood op de tuin”, aldus Jorg Kurten. “We hebben alles lichter gemaakt en opengetrokken, zodat je de verbinding met de tuin ziet en voelt. Extra lichtinval door een majestueuze lichtstraat (welke ’s avonds van binnenuit verlicht is waardoor het geen donker gat is) en door een enorme glazen schuifpui. In de tuinkamer is een barmeubel gekomen maar ook een haard, zodat je in elk seizoen die connectie met buiten kunt ervaren.” De keuken heeft veel trekken van een hotel lounge gekregen. Dat effect heeft Jorg bereikt door de luxe, maar subtiele materiaalkeuzes en door keukenapparatuur visueel niet te laten domineren maar juist te laten blenden in de materialen en de architectuur. Overigens zonder dat dit ten koste van de kookmogelijkheden gaat. De heer des huizes is zichtbaar in zijn nopjes met deze aanpak. “Ik moet toegeven dat we aanvankelijk een veel bescheidener verbouwing voor ogen hadden, maar Jorg maakte ons duidelijk dat we dan slechts A en niet B hadden gezegd. Jorg heeft ons op subtiele wijze en met zachte hand weten te overtuigen om een stap verder te gaan dan we aanvankelijk wilden. De woning was eigenlijk veel te klassiek naar onze zin maar we lieten ons leiden door budgettaire overwegingen. De vraag is echter: ga je dan later alsnóg zo’n verbouwing doen? Ik vrees van niet.” En zijn vrouw voegt toe: “De mensen van wie ze de woning hebben gekocht zijn vrienden geworden. Ook zij zijn onder de indruk van wat er mogelijk bleek te zijn. Dat zegt toch wel iets, want ze hebben vele jaren hier gewoond.” 


Bovenverdieping

Vrijstaande woning, landelijke villa, Made by Jorg, Kitchen Concepts, The Art of Living

Alle leveranciers van de bovenverdieping

E-installatie

eleQtriQ

Badkamer

Baderie Smits

Interieurbouw

DRÉ Interieurbouw

Tegels

Tegels.com

Douchewand

Stylish Glass

Badkamerkranen & douche:

Quadro
Vrijstaande woning, landelijke villa, Made by Jorg, Kitchen Concepts, The Art of Living

Esthetische eenheid 

In de leefruimtes toont Jorg Kurten hoe hij een duidelijke visie kan ontwikkelen op een woninginterieur en die tot in de puntjes kan afwerken, in de badkamer op de eerste verdieping laat hij zien dat die visie ook sterk innovatieve trekken kan aannemen. Ze oogt als een stilistische eenheid maar ook over de functionaliteit van de badkamer is nagedacht. Het toilet staat achter een muurtje, een niet functioneel bruikbare wand is voorzien van lange ondiepe wandplanken waarop plek is voor de vele potjes en flesjes die een badkamer altijd rijk is. Op deze wijze is een mooi uitgelichte ‘display’ ontstaan welke haast doet denken aan een parfumerie. De douche is voorzien van donker rookglas, waardoor er enerzijds privacy is en anderzijds toch licht in de douche wordt toegelaten. Het vrijstaande corian bad is juist niet vrij geplaatst, maar geïntegreerd in één lang en laag meubel, welke een eenheid vormt met het wastafelmeubel. “De badkamer is gewoonlijk een allegaartje van elementen en functies”, verduidelijkt Jorg. “mijn uitdaging is altijd om daar meer samenhang in aan te brengen.” Het lijkt iets wat je hooguit in een luxe hotel tegen komt, en dat heeft als bijkomend voordeel dat de bewoners dagelijks het zo gewenste hotelgevoel ervaren en ook een beetje het idee hebben op reis te zijn. 


Exterieur

Vrijstaande woning, landelijke villa, Made by Jorg, Kitchen Concepts, The Art of Living

Alle leveranciers van het exterieur

Gevelstenen

MBI De Steenmeesters

Bouwmanagement

Raad & Uitvoering

Buitendouche

JEE-O

Bouw poolhouse, tuinaanleg, aanleg zwembad & bouw waterval

Jansen Beregeningstechniek
Vrijstaande woning, landelijke villa, Made by Jorg, Kitchen Concepts, The Art of Living

Een tweede woning 

In de omvangrijke achtertuin stonden paardenstallen. Die zijn afgebroken en vervangen door een poolhouse dat, met zijn indrukwekkende afmetingen, in allure niet onderdoet voor het woonhuis. Er is vanzelfsprekend ook een zwembad, een groot terras en een grasveld met voetbaldoelen. Die laatste zijn al een indicatie voor wie dit poolhouse in eerste instantie bedoeld is: een geweldige locatie om tijdens de warmere maanden vrienden en vriendinnen te ontvangen. Toch zijn de ‘hoofdbewoners’ een tweetal katten die na de verhuizing het gezin zijn komen vervoegen, een ideale oplossing voor een allergie probleem. “We kunnen hier eten, drinken, televisiekijken, werken en zelfs slapen” , legt de heer des huizes uit. “Eigenlijk is dit een beetje een tweede woning naast de eerste.” Het poolhouse is de kers op de taart geworden van een zeer geslaagde verbouwing. Van buren geen spoor hier, van de straat evenmin. Hoe dieper je in deze villa doordringt, hoe mooier en aangenamer het wordt. Als bewoner of bezoeker zou je op den duur vergeten dat er nog een buitenwereld is, wat misschien het ultieme thuisgevoel zou kunnen worden genoemd.

Editor: Media Team

Datum: 28-02-2024

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Jeroen Kuypers

Fotografie: Patrick Meis