De ziel van een villa weten te vatten

Layer by Adje

Soms moet je durven springen. Dat is wat Adje Verhoeven deed toen hij een villa uit het begin van de vorige eeuw kocht om er zijn nieuwe atelier in te vestigen. Het huis met de parkachtige tuin, waar zijn vader nog verhalen over wist te vertellen, daagde de bekende ontwerper van verlichting en meubelen uit om er zijn fantasie op los te laten, als inrichter maar ook als designer. Terwijl de vertrekken werden getransformeerd tot sfeervolle ruimtes, vond het ene na het andere door Adje ontworpen product zijn plek in de nieuwe atelierruimte, van lampen tot meubelen, van vloerkleden tot kussens en zelfs een compleet nieuw haardmeubel. 


Woning

Atelier, villa, Layer by Adje

In de sfeer blijven 

Ondernemingszin en creativiteit gaan bij Adje Verhoeven hand in hand. Als telg uit een familie die een bekende winkel in verlichting uitbaatte in zijn geboortedorp Oisterwijk, ontwikkelde hij zich van handelaar in andermans producten tot ontwerper van zijn eigen collectie verlichting. Hij begon voor zichzelf en zette een merk op de kaart voor het residentiële woonsegment. Eerst nationaal, daarna internationaal. Hoewel verlichting de kern van de collectie is gebleven, omvat het evengoed meubelen en woonaccessoires. De villa inspireerde hem meteen al tot nieuwe ontwerpen, zoals te zien is aan de entree, waar Adje een lamp voor bedacht die perfect past bij de sfeer ervan, alsof ze er al stond toen hij het pand anderhalf jaar geleden kocht. “De eigenaren voor mij hadden niet veel meer aan onderhoud gedaan, zodat ik meteen grondig kon gaan renoveren. Ik vond het belangrijk daarbij in de stijl van de villa te blijven. Het dak hebben we vernieuwd, inclusief de goten, de dakkapellen en het hout, maar de schoorsteenpotten heb ik bijvoorbeeld terug laten plaatsen. In de tuin hebben we de wildgroei van struiken laten snoeien maar wel de hoge beuken en andere bomen behouden. De villa moest weer allure krijgen.” 

Wandkasten 

En die allure heeft ze. Onder meer in de kamer die Adje de Bibliotheek heeft gedoopt. De wandkasten zijn er echter niet gevuld met boeken maar met kussens, accessoires, stenen en mineralen en andere bijzondere objecten die de ontwerper geregeld gebruikt bij zijn projecten. Net als een boekenkamer is deze ruimte een schatkamer die de architect met zijn klanten inspireert en helpt bij het selecteren van accessoires voor de eigen woning. “Het mooi gestucte plafond konden we in de oorspronkelijke staat laten. Dat was tenminste iets wat de vroegere bewoners nog hebben laten doen. We hebben aan de zijkant wel een wandje weggehaald en daar nog een ruimte van anderhalve meter gevonden die we bij de kamer hebben kunnen trekken.” 

Alles uit eigen assortiment 

In wat de oorspronkelijke eet- en zitkamers zijn geweest heeft Adje producten uit zijn eigen collectie geplaatst, uiteraard een prachtige luchter, maar ook tafels en poefs en zelfs de muren zijn bedekt met prachtige behangsoorten waar Adje speciaal naar op zoek ging. De kwaliteit van de materialen, het lijnenspel in de vormgeving – in deze kamer kun je niet meer stellen dat de objecten gemaakt lijken voor de villa, maar wel dat de stijl waarin Adje ontwerpt moeiteloos past bij diverse stijlen van woninginrichting. Aan alle kanten heeft de bezoeker uitzicht op de statige bomen in de tuin, maar de beuken slagen er niet in de aandacht af te leiden van een prachtige open haard. “Het haardmeubel dat er al stond had in mijn ogen niets onderscheidends”, aldus Adje Verhoeven. “Voor de tuinkamer heb ik een nieuwe ontworpen. Het materiaal voor deze haard heb ik zelf geselecteerd en uit Italië laten importeren. Deze haard geeft warmte en grandeur aan de ruimte maar is tegelijk een aanwinst voor mijn collectie geworden.” 


Woonkamer

Atelier, villa, Layer by Adje

Alle leveranciers van de woonkamer

Schilderwerk & behang

Schildersbedrijf Ghering bv

Natuursteen

Revy Stone

Verlichting

Layer by Adje

Maatwerk kasten

Harold vd Bosch meubelmakerij

Onder de zoldervloer 

De villa en de ontwerper inspireren elkaar, want het huis gaf de nieuwe eigenaar een aantal geheimen vrij. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vormde het eerst het onderkomen van militairen van de Wehrmacht en later dat van Canadese soldaten en onderofficieren. “Onder de houten zoldervloer hebben we allerlei spullen gevonden die mensen er in die tijd hebben opgeborgen: brieven, lege pakjes sigaretten, rantsoenbonnen, bioscoopkaartjes en een in het hout gegraveerd hakenkruisje. Ik heb het allemaal in een doos gestopt. Het lijkt erop dat een van de zolderruimtes zelfs als cachot heeft gediend. Er is hier veel gebeurd. Ik heb trouwens mijn vader nog als getuige, want als kind kwam hij hier in de oorlog toen er een gaarkeuken was gevestigd. Hij groeide niet ver hiervandaan op en wist veel te vertellen.” 

Enkel om te werken 

De doos staat op een tafel onderaan de brede wenteltrap, halverwege de gang. Op de eerste verdieping heeft Adje alvast één kamer ingericht als presentatieruimte voor zijn collectie. De gang draait en loopt enerzijds uit op een volledig gerenoveerd toilet en anderzijds op een grote ruimte, waarin de keuken was. Momenteel laat Adje daar een nieuwe installeren, en ook hier heeft hij zich weer laten inspireren om zelf de meubelen ervoor te ontwerpen en zelf de indeling te tekenen. Maar keukenelementen behoren niet tot de kern van Adjes ontwerpfocus, laat staan tot zijn collectie. Tot nog toe dus. Opnieuw een bewijs dat de villa hem inspireert en zijn talent aanscherpt. Door de nog lege keuken komen we in een tussenruimte en ten slotte in een grote kamer, omgeven door veel glas, die de nieuwe eigenaar als zijn creatie-atelier heeft ingericht. Hier wordt duidelijk gewerkt, worden prototypes aangekocht en dat onderstreept waarom de villa is aangekocht: om te creëren. Niet om er continu te verblijven, maar om er opdrachtgevers met hun cliënten te ontvangen. Niet om er zelf te wonen, maar om er anderen inspiratie te laten opdoen voor hun eigen woning. 

Glans geven 

Van welke poort je ook gebruikmaakt om de tuin in of uit te rijden, door de voorruit of achteruitkijkspiegel is er altijd zicht op de majesteitelijke villa. De grondige renovatie die Adje Verhoeven er heeft doorgevoerd doet vergeten dat dit prachtige pand jaren in de vergetelheid aan het raken was. De geschiedenis van dit pand heeft hij echter allerminst uitgeveegd. Het project heeft een fraaie villa opgeleverd voor de collectie van Layer by Adje, maar heeft vooral ook bewezen hoezeer deze designer de ziel van een huis weet te herkennen, te respecteren en glans te geven, bij zichzelf maar natuurlijk evengoed bij opdrachtgevers 

Editor: Media team

Datum: 06-06-2023

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Jeroen Kuypers

Fotografie: Patrick Meijs