Lichtspel, kempische woning, Delektro, verlichting

Fascinerend lichtspel in een Kempische woning | Delektro

Zacht en sfeervol licht vult de kamers, als dromerige klanken van een strijkorkest. Nergens is de atmosfeer vlak of voorspelbaar. Want zó hoort dat in de beslotenheid van een Kempische woning. Schemerige hoeken en helder verlichte ruimten wisselen elkaar af. Delektro tekende voor de lichtarchitectuur én de high-end domotica-installatie.

De bewoners van dit huis in Veenendaal houden duidelijk van warmte en intimiteit. De architectuur van de woning is tot stand gekomen met veel aandacht voor details. Vele bouwmaterialen kwamen op initiatief van de bewoners uit hét land van de Kempische woningen: België. Toch kozen ze niet voor een historiserende benadering. Niks pure nostalgie. Waar een ruwhouten tafel de ongecompliceerdheid van het landleven naar binnen brengt, garanderen de zes stoelen modern design. Terwijl de houten spanten het ambacht zichtbaar laten leven, brengt strak stucwerk rust. En een minimalistische leeslamp staat gebroederlijk naast een ruwe, landelijke tafellamp.

 Spanning dankzij contrasten
De lichtdesigner van Delektro benutte datzelfde contrast in het lichtontwerp. Een ronduit expressieve designkroonluchter van Moooi vult de ruimte boven het keukeneiland. Maar aan wanden en plafonds zijn tegelijk subtiele spots zichtbaar, niet veel meer dan een ijzeren frame met lichtbron. De verlichting is zo gekozen dat de intimiteit van de ruimte versterkt wordt. De lichtdesigner heeft een subtiel lichtspel opgevoerd; op de ene plek is het licht weids, uitnodigend en omarmend. Op de andere plek trekt strijklicht ongemerkt de blik naar boven. Dat spel brengt spanning en atmosfeer in de kamers.

 

Lichtspel, kempische woning, Delektro, verlichting

Lichtspel, kempische woning, Delektro, verlichting

Lichtspel, kempische woning, Delektro, verlichting

Lichtspel, kempische woning, Delektro, verlichting

Verborgen intelligentie
In een Kempisch huis mogen landelijke en moderne elementen elkaar aanvullen. Maar bij geen van beide stijlen passen functioneel-technische details. Een bedieningspaneel met symbolen bijvoorbeeld, of een multifunctionele maar stijlloze lichtschakelaar. Daarom paste Delektro subtiel schakelmateriaal toe. Basalte tastsensoren zien er voor de leek uit als stijlelementen. Subtiele vlakjes van mooie materialen. Maar deze eenvoud verbergt pure intelligentie. Met verschillende aanrakingen worden verschillende lichtscènes geactiveerd. Dat typeert het niveau van de installatie in deze Kempische woning.

Zoals beloofd
De installaties van de warmtepomp, de verlichting, de zonnepanelen én de audio zijn volledig geïntegreerd. Daarmee realiseerde Delektro een woning die zoveel comfort en woonplezier biedt als de karakteristieke gevel belooft.

 

____

Meer projecten bekijken van Delektro?

Delektro, verlichting, domotica,