Domotica


Artikelen

Meer over Domotica

Bouw aan een slim huis

Domotica, Smart Home en automatisering, termen die eigenlijk allemaal op hetzelfde neerkomen. Een automatisering van verschillende processen in en rondom jouw huis. Er kunnen verschillende redenen zijn om te kiezen voor een geautomatiseerd systeem in huis. Denk bijvoorbeeld aan beveiliging, gemak, energiebesparing of omdat je het erg leuk vindt. Naast bovenstaande redenen kan het natuurlijk ook functioneel zijn voor mensen die wat lastiger op zichzelf kunnen wonen en ook in de zorg zie je het steeds meer terugkomen.

Het domotica systeem is niks nieuws. Al jarenlang worden er gebouwen voorzien van automatisering om de veiligheid te verhogen, geld te besparen en het comfort te verhogen. Het begrip domotica hoor je ook steeds vaker voorbijkomen. De automatisering oplossingen zijn tegenwoordig anders dan nu. Een groot verschil is dat vrijwel elk huishouden tegenwoordig is voorzien van een WIFI-netwerk. Nu heb je het begrip waarschijnlijk vaak voorbij horen en zien komen en zit je er wellicht over na te denken om een automatiseringssysteem aan te schaffen, maar is het misschien nog steeds niet helemaal duidelijk wat het nu echt precies inhoudt.

Domotica is anders gezegd een huisautomatisering die de mogelijkheid biedt om verschillende technische apparaten in huis met elkaar te verbinden. Op deze manier creëer je één systeem. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het automatiseren van je verlichting, inbraak- en brandsysteem, de garagepoort, rolluiken, de zonnewering enzovoort. Via je tablet of smartphone kan je nu heel gemakkelijk slimme schakelingen programmeren.

Een goedwerkend domotica systeem brengt veel voordelen met zich mee. Een van deze voordelen is natuurlijk comfort en gemak. Alles kunnen regelen vanuit je stoel, wie wil dat nu niet? Voor mindervalide mensen is domotica een hele fijne oplossing om zo langer onafhankelijk te kunnen leven. Beeld & geluid worden volledig geautomatiseerd en je hoeft maar één actie uit te voeren. Met één druk op de knop drie verschillende handelingen regelen, klinkt dat niet gek in je oren? Toch is dit echt mogelijk met domotica. Je zit ’s avonds op de bank en het wordt langzaam donker buiten, je pakt je smartphone erbij, opent de app en drukt op de knop. De rolluiken gaan naar beneden, het licht in de woonkamer wordt minder fel en de TV gaat aan, hoe fijn is dat! Ook veiligheid en energiebesparing zijn belangrijke voordelen. Een verwarring die automatisch gestuurd wordt en rolluiken die pas dichtgaan wanneer dat ook echt nodig is (om oververhitting in huis te voorkomen). Tot slot werkt domotica draadloos, hoe fijn is dat! Ben jij opzoek naar een compleet domotica systeem in België, aarzel dan niet en klik hier!