Droomkavel met Amerikaanse allure en state-of-the-artverlichting

Maretti Lighting

Licht is meer dan zomaar licht. Licht is leven. In deze villa voegt het bijzondere lichtspel niet enkel extra sfeer toe. Sterker nog: deze indrukwekkende woning is om de verlichting heen gebouwd. Want voor het meest verbluffende effect komt licht niet alleen van boven, maar ook vanuit verschillende hoeken. In deze woning, waarin luxe synoniem is aan eenvoud, zijn de schitterende armaturen de echte blikvangers.


Exterieur

Kavel, Verlichting, Maretti Lighting, The Art of Living

Alle leveranciers van het exterieur

Tuinontwerp

Vosselman Buiten

Verlichting

Maretti Lighting

Geïnspireerd in Florida

Tijdens een vakantie in Florida raakten de opdrachtgevers geïnspireerd door de bouwstijl die ze daar zagen. Eenmaal thuis kochten ze na een aantal jaar zoeken eindelijk hun droomkavel aan de Plassen. Ze kozen voor architect Robin van Moort van VMV & VMP Architecten. Piet-Jan van den Kommer verzorgde het ontwerp en de plaatsing van de keuken en enkele maatwerkmeubels. Welke partij de verlichting zou doen, was al vanaf het begin duidelijk: Maretti Lighting. Overal waar je je kunt bedenken, is in deze woning verlichting te vinden. Maar nergens te veel en altijd doeltreffend. In acht maanden tijd verrees hier een villa met een strakke, heldere vormentaal.


Contrasten

Kavel, Verlichting, Maretti Lighting, The Art of Living

Alle leveranciers van het interieur

Maatwerkinterieur

Piet-Jan van den Kommer

Open haard

Daniëls Openhaarden

Glass Jewel

Een deel van de gevels en de omheining bestaat uit grove grijze stenen, die wel gestapeld zijn, maar niet afgevoegd, wat een rauw uiterlijk oplevert. Grondspots lichten de stenen op sfeervolle wijze aan. In de gevelbanden van de dakoverstekken is een subtiele ledlijn ingebouwd die de woning accentueert. De onderzijde van deze overstekken is uitgevoerd in kunststof met een houtmotief. Bijzonder is dat dit materiaal op enkele plaatsen doorloopt naar binnen, zoals in de vide. Daar valt meteen het uitgesproken lichtontwerp Glass Jewel op. Dit armatuur is verdekt opgehangen waardoor de ruwe glazen diamanten lijken te zweven.


Verlichting

Kavel, Verlichting, Maretti Lighting, The Art of Living

Maretti-lamp

Een andere blikvanger is de door Eric Kuster ontworpen Maretti-lamp boven de eettafel: Blakes. Maar de meeste lampen die je in deze woning vindt, zijn subtiel in het interieur verwerkt. In lades, in kastjes, achter wandafwerkingen en spiegels… En omdat sfeer ook gepaard gaat met gemak, is alle verlichting bedienbaar via een domoticasysteem. Als er over iets goed is nagedacht, is het wel de materialisatie. Het stoere beton van het exterieur komt ook binnen terug, bijvoorbeeld in de vloeren en het keukenblad.


Interieur

Kavel, Verlichting, Maretti Lighting, The Art of Living

De wereld als inspiratiebron voor de bewoners

Ook andere elementen stelen de show, zoals de open haard met bladgouden ombouw. De wereld vormt de inspiratiebron voor de bewoners. Dat blijkt uit het donkere chique marmer uit Italië en het Franse maatwerk. Het weelderige bad op het balkon is gehouwen uit een Balinese zwerfkei en ook de deuren in de slaapkamer en de waskommen komen uit Bali. Maar dit wereldse gevoel wordt pas echt tot leven gebracht door het superieure verlichtingsplan!

Editor: Lizzy Anker

Datum: 16-11-2023

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Evelien de Raaff

Fotografie: Peter Baas