stoer interieur | Otten van Eck, the art of living

Droomwoning met stoer interieur | OTTENVANECK architecten&vormgevers

Centrumeiland op IJburg is het zelfbouweiland van Amsterdam. De toekomstige bewoners krijgen er de kans om hun eigen droomwoning te bouwen, naar hun eigen smaak. OTTENVANECK architecten&vormgevers ontwierp er een woning die perfect past binnen de geschiedenis van onze hoofdstad. Architect Rob Otten zorgde voor het optimaliseren van de leeffuncties; ontwerpster Christel van Eck realiseerde een stoer interieur in een loftstijl.

Keuken: Keukenmaxx. Haardkachel: Dovre Haarden & Kachels. Sofa (velvet oker) model Rocco: Woood. (Interieur)architect: OTTENVANECK architecten&vormgevers.

“Als een huis wat bruutheid in zich heeft, dan geeft dat meer bewegingsvrijheid”


stoer interieur | Otten van Eck, the art of living

Tafel: Elkekastopmaat.

Trap: HollandStairs. Keuken: Keukenmaxx.

 

Geabstraheerd grachtenpand

De eigenaars wilden nieuwbouw, maar waren ook gecharmeerd van de oude, karakteristieke grachtenpanden. En dus besloten ze om een geabstraheerd grachtenpand te bouwen met een eigen, industrieel karakter. OTTENVANECK begreep wat ze bedoelden en kwam met een ontwerp dat ook in het centrum van Amsterdam niet zou misstaan. “De woning bevindt zich in een bouwblok van acht woningen die door de eigenaars zelf gebouwd worden. Er ontstaan daardoor paleisjes op zich”, vertelt architect Rob Otten. “De eigenaars van deze kavel wilden de leeffuncties zoveel mogelijk aan de achterzijde van de woning geplaatst hebben. De nadruk ligt daarbij op het souterrain met de leefkeuken met eetkamer.”

Raamdecoratie: Gordijnen.nl. Sidetable (Liam): Stainiq. Sofa (blauw): Sofacompany. Verlichting (Rails): Railspot Verlichting.

Complete badkamer: Sani4All Amsterdam.

stoer interieur | Otten van Eck, the art of living

Ruwbouw: Bouwbedrijf Leda. Aluminium kozijnen: Schipper Kozijnen.

 

Contrast tussen finesse en ruwheid

De lounge met televisie bevindt zich op de eerste verdieping en is bereikbaar via de zwarte, houten trap. Deze is integer, maar bepaalt toch voor een groot deel het industriële karakter van de ruimtes, net als de betonnen muren voor een stoer interieur. Deze zijn op alle verdiepingen blanco gehouden. “Dat geeft de ongepolijste vrijheid van het leven aan”, weet Otten. “Je kunt een woning helemaal strak afwerken, maar dan krijg je de zorg dat je alles mooi wilt houden. Als een huis wat bruutheid in zich heeft, dan geeft dat meer bewegingsvrijheid.”In tegenstelling tot wat je zou verwachten, doet het beton niet koud aan. Beton hoeft dan ook niet per se koud en kil te zijn, vindt de architect. “Grijs is een kleur die zich voegt bij andere kleuren. De bewoners hadden een heel eigen smaak en hebben daar hun eigen invulling aan gegeven.”

 

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Desiree Pennings, geschreven voor magazine nr.3 2021
Fotografie: Hans Gorter

____
Wil je meer zien van OTTENVANECK architecten&vormgevers?