Duurzaam bouwen met warmtepomp, zonnepanelen en goede isolatie

Loxone

Wanneer we bouwen, denken we niet alleen aan het esthetische aspect, maar ook aan de duurzaamheid. Althans, dat zou wel zo moeten zijn want elke beslissing heeft een invloed op de toekomst. Heb je bijvoorbeeld een warmtepomp overwogen? Zijn zonnepanelen opgenomen in je (ver)bouwplannen? En is gedacht aan goede isolatie? Er zijn veel stappen naar duurzaamheid, ook als het gaat om huisbediening. Loxone is een bedrijf dat huizen en gebouwen automatiseert en daarmee ook enorme stappen zet op het gebied van duurzaamheid. Met een Smart Home kunnen talloze handelingen uit handen genomen worden, zodat jij een comfortabel, veilig én energie-efficiënt huis hebt. Future-proof dus. In dit artikel ontdek je hoe je duurzaam bouwt en op welke manieren Loxone jou hierin kan ondersteunen.

Wamtepomp, duurzaam bouwen, The Art of Living

Duurzaam bouwen

Bij duurzaam bouwen wordt er zowel tijdens de ontwerpfase als de bouwfase én gebruiksfase rekening gehouden met de ecologische impact van het gebouw en haar bewoners. Het doel is om de negatieve impact op het milieu tot een minimum te beperken. Een duurzaam huis heeft dus een kleine ecologische voetafdruk door aandacht te spenderen aan de gebruikte materialen en de energiebehoefte zo klein mogelijk te houden.

Belang duurzaam bouwen

Duurzaam bouwen biedt twee belangrijke voordelen:

  1. Goed voor het milieu. Deze woningen zijn bijzonder zuinig. De weinige energie die toch nodig is, komt zoveel mogelijk uit hernieuwbare bronnen. Dat is goed nieuws voor Moeder Natuur en toekomstige generaties.
  2. Lagere energiefactuur. Het lage energieverbruik is ook voor de bewoners interessant, omdat ze veel minder kosten voor hun nutsvoorzieningen hebben. Investeren in duurzaamheid betaalt zich dus snel terug.
Wamtepomp, duurzaam bouwen, The Art of Living

Ontwerpfase

Duurzaam bouwen begint in de ontwerpfase. Klassiek beton zorgt bijvoorbeeld voor een gigantische uitstoot van broeikasgassen. Circulair beton is een betere optie. Of ga voor een houten woning (massief/houtskelet) die gemaakt is van FSC-hout.

Groene verwarming

De meeste woningen worden verwarmd door fossiele brandstoffen zoals aardgas of stookolie. Dat past natuurlijk niet in een duurzaam gebouw. Hier heb je een warmtepomp nodig. Die verbruikt enkel elektriciteit. De CO2-uitstoot ligt dus veel lager, zeker wanneer je kiest voor groene stroom of zonnepanelen hebt.

Daarnaast zorgt de slimme warmtepompregeling van Loxone ervoor dat je in elke kamer van de juiste temperatuur geniet tegen een zo laag mogelijke verwarmingskost. Wie duurzaam woont, hoeft dus niet in te boeten op comfort.

Stevige isolatieschil 

Een duurzaam verwarmingssysteem heeft weinig nut als de woning slecht geïsoleerd is. Zorg dus voor voldoende isolatie in de vloeren, muren en daken. Natuurlijk mag je ook het buitenschrijnwerk (ramen en deuren) niet vergeten. 

Wamtepomp, duurzaam bouwen, The Art of Living

Benut de zon

Passieve zonnewinsten betekenen gratis energie voor de verwarming. Maximaliseer die door goed na te denken over de oriëntatie van de woning, de indeling en de positie van ramen. De Loxone Miniserver zal deze zonnewinsten maximaliseren door de verwarming en zonwering op een slimme manier aan te sturen. In de zomer wordt daardoor oververhitting automatisch voorkomen.

Verlaag je elektriciteitsverbruik

De elektriciteitsfactuur neemt een grote hap uit onze energierekening. Het is dus logisch dat we die zo laag mogelijk willen houden in een duurzaam huis. Start met overal ledverlichting te installeren. Deze lampjes zijn zuiniger en gaan langer mee dan klassieke spaar- of halogeenlampen. Kijk ook naar de energieklasse van je toestellen. Koop een wasmachine, koelkast en droogkast bijvoorbeeld met een energielabel A. Loxone helpt jou ook om je elektriciteitsfactuur te verlagen door bijvoorbeeld automatisch de verlichting te doven in lege kamers, stand-by apparaten uit te schakelen en het rendement van je zonnepanelen/thuisbatterij te verbeteren.

Wamtepomp, duurzaam bouwen, The Art of Living

Regenwaterrecuperatie

Water is kostbaarder dan je denkt. Zet daarom in op circulaire principes. Vang regenwater op in een regenwaterput om het later te hergebruiken voor het doorspoelen van toiletten, je tuinirrigatie of het wassen van je auto. Tip: integreer een niveaumeter in de regenput om een melding te ontvangen wanneer het regenwater bijna op is, zodat je kan voorkomen dat de pomp droogloopt.

Hergebruik bouwmaterialen

Bestaande bouwmaterialen hergebruiken is altijd duurzamer dan de productie van nieuwe. Dankzij een circulaire sloop kunnen grondstoffen die vrijkomen makkelijk opnieuw ingezet worden. Er zijn oneindig veel mogelijkheden: een gevel in recuperatiesteen, hergebruikte binnendeuren of een eettafel van oud steigerhout.

Editor: Media team

Datum: 13-06-2022

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Redactie The Art of Living

Fotografie: Loxone Benelux