Duurzaam leven met een moderne warmtepomp

Online warmtepompen kopen is de afgelopen jaren steeds populairder geworden onder Nederlandse huishoudens. Een warmtepomp biedt huishoudens verschillende voordelen ten opzichte van de klassieke cv-ketel. Denk bijvoorbeeld aan de beperkte CO2-uitstoot van deze apparaten, het feit dat men geen schoorsteen nodig heeft, de lagere onderhoudskosten van de warmtepomp en het grotere wooncomfort door de combinatie met vloerverwarming. Vloerverwarming laat je nooit meer met koude voeten opstaan in de herfst en winter. Belangrijker nog, de vloerverwarming zorgt voor een zeer efficiënte wijze van het verwarmen van ruimtes in huis. Een hele duurzame keuze! Daarbij ben je met de combinatie van een warmtepomp en de vloerverwarming direct van die lelijke radiatoren in je interieur af. Enig nadeel: de vloer zal open moeten worden gehaald voor de aanleg van de vloerverwarming.

Met een warmtepomp verwarm en koel je ruimtes in huis 

Ook wanneer je airconditioning online bestellen overweegt, loont het om eens naar een warmtepomp te kijken. Een warmtepomp dient namelijk niet alleen als vervanger van de klassieke cv-ketel op gas voor het verwarmen van kamers; je kunt met de warmtepomp ook ruimtes koelen. Het koelen van een ruimte doet de warmtepomp door gekoeld water door de leidingen van de vloerverwarming te laten stromen. Op deze manier koelt de vloer langzaam af en daalt de temperatuur in je kamers. 

Houd er rekening mee dat de keuze voor een warmtepomp om je woning te koelen weliswaar een hele duurzame is; toch zal het effect ervan niet snel in de buurt komen van dat van een volwaardige airconditioning in huis. 

Verschillende soorten airco’s voor woningen 
Deze airconditioning kent verschillende vormen. Populair en bekend is de mobiele airco, die je al voor een paar honderd euro aan kunt schaffen. Alternatief is een split airco en bijvoorbeeld een monoblock. Hierbij geldt dat het monoblock een losse binnenunit is, die de warme lucht afzuigt en naar buiten afvoert. Een split airco bestaat uit zowel een binnen-, als een buitenunit. Deze apparaten werken met koelvloeistof om de warme lucht uit de ruimte te zuigen, deze lucht te koelen en de warmte vervolgens naar buiten af te voeren. 

Warmtepomp combineren met zonnepanelen

De meest voordelige en duurzame optie voor het verwarmen van je woning is de combinatie van een elektrische warmtepomp met zonnepanelen op het dak. Ook de combinatie van zonnepanelen met een split- of mobiele airco is interessant. Het helpt je de woning op goedkope én milieuvriendelijke wijze te koelen.