Duurzaam meesterwerk en tijdloze elegantie in een natuurrijke omgeving

Culimaat

Het project begon als renovatiewens, maar uitdagingen zoals isolatie en lage plafonds leidden tot de beslissing om samen met Jaap Bekkers het huis vanaf de basis te herbouwen. “Wij zijn Jaap eigenlijk bij toeval tegengekomen. Een paar straten verderop was de bouw van een bungalow bezig. Die vonden we er erg mooi uitzien en we zouden er zo voor tekenen. We hadden opgezocht welk architectenbureau dit gerealiseerd had en contact opgenomen om kennis te maken. We hadden direct een klik”, delen de bewoners. Bekkers richtte zich voornamelijk op het exterieur en de indeling van de woning. Op zijn suggestie werden voor de buitenkant van de villa dunne, langwerpige gevelstenen uit Denemarken gebruikt. “De stenen lijken grijs, maar zijn een hele mix van kleuren. Deze worden met de hand afgewerkt en zijn daarom niet uniform.” Het doel van deze bijzondere steen was om het huis in de buurt te laten passen, gezien de vele gemetselde huizen, en toch in contact te blijven met de natuur.


Keuken

Villa, duurzame villa, Culimaat, The Art of Living

Alle leveranciers van de keuken

Keuken

Culimaat

Kozijnloze binnendeuren

Xinnix

Kokendwaterkraan

Quooker

Lederen bekleding

Alphenberg Leather

Een gesloten keuken met een ruimtelijk gevoel
Een opvallend aspect bij binnenkomst is de gesloten keuken, in tegenstelling tot de huidige populariteit van open keukens. “Dat was eigenlijk een van onze weinige wensen. We willen onze keuken niet in dezelfde ruimte als de woonkamer of eettafel, omdat we niet constant op het aanrecht willen kijken.” Toch biedt de keuken een ruimtelijk gevoel, dankzij de grote glazen pui naar de tuin en de mogelijkheid om eromheen te lopen. Via de architect kwamen de bewoners bij Culimaat terecht. “We zijn op gesprek geweest en hebben al onze wensen doorgesproken. Een paar weken daarna mochten we terugkomen voor de presentatie en deze was op alle punten direct raak. De materialen van de kasten, het keukenblad, de opbergruimte, alles was goed. De samenwerking is heel prettig verlopen.”


Eetkamer

Villa, duurzame villa, Culimaat, The Art of Living
Villa, duurzame villa, Culimaat, The Art of Living

Handtekening van Bekkers
Vanuit de keuken leidt een doorgang naar de eetruimte. Links bevindt zich het trappenhuis dat prachtig wordt verlicht door zonnestralen van bovenaf. Een glasplaat in het plafond zorgt voor een overvloed aan licht in de eetruimte, evenals de glazen wand die de eetkamer met de tuin verbindt. “Het glazen atrium is eigenlijk de handtekening van Jaap aan dit huis. In de eerste tekeningen bestonden ook bijna alle muren uit glas, terwijl wij juist veel grote muren wilde hebben. We zijn kunstliefhebbers en hebben een grote kunstcollectie en moeten deze ook ergens aan op kunnen hangen. En waar berg ik anders mijn spullen op? De maatwerkkasten dienen hier perfect voor.” De kasten van donker walnotenhout zorgen voor een warme sfeer, ondanks de koele kleuren die zijn gebruikt in de vloertegels en de muurverf. “Het is uiteindelijk de perfecte balans geworden tussen open en dicht; diverse ruimtes zijn zo allemaal met elkaar verbonden en ogen heel ruim.” 

Verbinding met de natuur
Vanuit de eetruimte loop je door naar een van de twee thuiskantoren. Deze ruimte is op ultieme wijze verbonden met de natuur, doordat de muren volledig uit glas bestaan. Direct naast het kantoor komt de living, die een sereen gevoel oproept. “Wat hier anders is dan de rest van de woning is dat het plafond 3 meter 10 is. Omdat hier geen bovenverdieping op zit, konden we het plafond verhogen. Dit was een uitdaging voor de aannemer omdat Jaap de scherpe hoeken wilde behouden, maar deze zijn gelukkig netjes uitgevoerd.” De tv zit verborgen in een kastenwand op maat zoals die in heel de benedenverdieping voorkomt. 


Exterieur

Villa, duurzame villa, Culimaat, The Art of Living

Alle leveranciers van het exterieur

Betontegels

Schellevis

Eenheid is de ultieme vorm van perfectie
Bij de indeling van de bovenverdieping waren de bewoners actief betrokken. De verdieping kent een privédeel met de masterbedroom en naastgelegen badkamer en een logeerdeel met badkamer voor gasten of kinderen. “Een bovenverdieping moet vooral functioneel zijn en zo hebben we het dan ook ingericht.” Ook hier is in elke ruimte gewerkt met maatwerkkasten. Ook als je doorloopt naar de badkamer zie je veel maatwerkkasten. ““Deze kasten zijn van dezelfde houtsoort als de kasten beneden, maar dan met een andere afwerking die vochtwerend werkt. Zo behouden we de eenheid met de benedenverdieping.” 

Zorgeloos comfort en duurzaam
Hoewel de villa vooral esthetisch gezien klopt, zijn ook functionele keuzes zorgvuldig overwogen. “De hele vloer is bedekt met keramische vloertegels. In eerste instantie was ik hier geen fan van, maar uit praktisch oogpunt ben ik blij dat we deze keuze hebben gemaakt.“ Een belangrijk punt tijdens de bouw was dat het huis duurzaam moest zijn en de keramische tegels zijn een uitstekende geleider voor vloerverwarming. Hoewel het huis te groot is om energieneutraal te zijn, voldoet het aan alle duurzaamheidsnormen. “Het is een huis met zorgeloos comfort op elk vlak: de temperatuur is altijd goed, geen kraken en piepen, en je kan de trap op en af lopen zonder geluid te maken.” Ook hier had architect Jaap Bekkers advies “Jaap raadde ons streng aan om een akoestisch plafond te nemen, omdat we zoveel open ruimtes hebben. Het is echt een wereld van verschil. Als je binnen bent is het een oase van rust, zonder kille geluiden.” 

Editor: Media team

Datum: 28-03-2024

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Barbara Weijers

Fotografie: Peter Baas