Duurzame duinvilla met uitzonderlijke uiterlijk en uitzicht

Van Manen Architectuur

De samenwerking tussen architectenbureau, bouwbedrijf en opdrachtgever is zeer goed verlopen, vertellen deze drie partijen enthousiast, terwijl ze plaatsnemen aan de op maat gemaakte eettafel van de prachtige woonkeuken. Zo’n vlotte samenwerking is niet vanzelfsprekend bij zo’n omvangrijk project waarbij de opdrachtgever, werkzaam in de houtbranche, specifieke inbreng had wat betreft bouwmethode en materialen. De bewoners bedachten ook het prachtige interieur, waarin natuurlijke en luxe materialen en aardse tinten de boventoon voeren. 


Exterieur

Duinvilla, moderne villa, Van Manen Architectuur

Alle leveranciers van het exterieur

Hoofdaannemer

Bouwbedrijf Van Leent

Dakramen

Glazing Vision

Glazen balustrade

Glass Inside

Natuursteen buiten

NG Bouwen met Natuursteen

Fenomenaal van alle facetten 

Op één van de mooist denkbare locaties aan de Nederlandse kust woont een gezin in een fenomenale houten villa, die zij in nauwe samenspraak met het Noordwijkse architectenbureau Van Manen liet ontwerpen en bouwen door Bouwbedrijf van Leent. Het resultaat is een unieke, moderne villa die niet alleen schitterend is om te zien en uitermate comfortabel om in te wonen, maar ook duurzaam is en een gezond binnenklimaat heeft 

Een avontuur  

Architect Robert Dessing vertelt: “Ik werd erg enthousiast van het idee van de opdrachtgever om een ‘damp-open’ villa te bouwen die, met uitzondering van het betonnen souterrain, uit massief hout bestaat. Door een damp-open constructie wordt een ademend binnenklimaat verkregen met een natuurlijke vocht- en warmteregulering. “Dit ‘ Dowel-Laminated-Timber’-houtbouwsysteem is niet ten nadele van de vormgeving, je kunt er werkelijk alles mee doen”, vervolgt Robert. De bewoner licht toe: “Een gedeuvelde kruislaags massief houten gevel zorgt, net als een Gore-Tex-jas, voor de afvoer van overtollig vocht via de damp-open gevel naar buiten. Vocht en CO2 zijn door de vergaande isolatie in (nieuwbouw)huizen een steeds groter probleem bij gebrek aan ventilatie. Als je onverlijmd hout als bouwmateriaal gebruikt, heb je de nadelige effecten van schadelijke stoffen zoals PIR, PUR, kit en lijm ook niet. Bovendien heeft hout een duurzaam effect: we hoeven onze woning nauwelijks te verwarmen of koelen, zelfs terwijl we verwarming en koeling hebben in vloeren en plafonds. Het voelt binnen altijd prettig. Daarnaast dempt hout geluiden, de groeven in het hout helpen daar ook bij.” Fred Zuidgeest van Bouwbedrijf van Leent vertelt: “De bouwwijze was voor ons een nieuw avontuur, waarbij de opdrachtgever ook zelf met materialen kwam die wij verwerkten. Ik vind het overigens fantastisch dat we dit avontuur zijn aangegaan, met voor ons ook een nieuwe wereld met dit soort prachtige houten gevelbekleding die open lijkt maar wat structuur betreft dicht is.” 


Benedenverdieping

Duinvilla, moderne villa, Van Manen Architectuur

Alle leveranciers van de benedenverdieping

Elektra

Bos Elektrotechniek

Verlichting

Maretti Lighting

Keukenapparatuur

Gaggenau

Kokendwaterkraan

Quooker Nederland B.V.

Groots en comfortabel  

De entree heeft een imposant glazen raam in de voorgevel van maar liefst zeven meter hoog en is aan de buitenzijde voorzien van brede verticale lamellen van cederhout. Ook binnen is hout te vinden, zoals langs de trapwand in verschillende diktes en met een verticale belijning. De houten vloer bestaat uit brede eiken delen. Gevraagd naar de wensen voor de indeling vertelt architect Robert Dessing: “De bewoners wilden vanuit de woonkamer en de slaapkamer naar de zee kunnen kijken. Een andere wens was een fotostudio op het noorden, vlak bij de entree zodat klanten van de fotostudio van de bewoonster niet door het hele huis hoefden te lopen. Beneden wilden ze graag drie kamers voor de kinderen en op de bovenste etage hun slaapkamer, badkamer, logeerkamer en eventueel een fitness.” En Zo geschiedde – en meer dan dat! Ondanks de omvang van de villa, voel je je nergens verloren dankzij de goede proportionele verhoudingen van de ruimtes. De zithoek met adembenemend uitzicht over zee is daar een mooi voorbeeld van: deze oogt ruim en gezellig tegelijk. Ook de woonkeuken van riante afmetingen voelt comfortabel aan. Het licht komt rijkelijk naar binnen door de glazen puien en het daklicht van de bovenste verdieping. De vloer in de keuken is van betonciré en het kookeiland heeft een luxueus werkblad van hetzelfde natuursteen dat voor meerdere maatwerk-meubels is gebruikt. 


Bovenverdieping

Duinvilla, moderne villa, Van Manen Architectuur

Alle leveranciers van de bovenverdieping

Houten bekleding

Dekker hout

Leren bekleding

Alphenberg Leather

Fitness apparatuur

Matrix Fitness

Natuursteen badkamer

NG Bouwen met Natuursteen

Houten gevelbekleding

Dekker hout

Bed

HomingXL

Een lust voor de zintuigen 

De bovenste verdieping is grotendeels het domein van de eigenaren. Vanuit hun masterbedroom en aangrenzend balkon, hebben zij een waanzinnig uitzicht over duinen strand en zee én spotten ze regelmatig meeuwen via het dakraam boven het luxueuze bed. Achter het bed bevindt zich een walk-in-closet. In de en-suite-badkamer staat een vrijstaand ligbad voor het raam, met wederom een adembenemend uitzicht. Douchen kan hier onder de sterren, mogelijk gemaakt door een raam in het dak. Fit blijven kunnen de bewoners behalve door hun geliefde watersporten, ook dankzij de fitnessruimte met diverse apparatuur, waar zelfs het hout verwerkt in de gewichten past bij het andere gebruikte hout op deze etage. Degene die mag komen logeren boft overigens enorm, want die heeft de beschikking over een eigen balkon, een bed met chic hoofdbord en uitzicht op het lagergelegen dakterras en de zee. En niet te vergeten een luxueuze en- suitebadkamer. Vind maar eens een hotel dat daaraan kan tippen! 


Zwembad

Duinvilla, moderne villa, Van Manen Architectuur

Alle leverancier van het zwembad

Dakramen

Glazing Vision

Interieurbeplanting

GroenImago®

Architect

Van Manen

Gevelbekleding, buitenmeubilair en houten vlonder

Dekker hout

Zwemmen, chillen, feesten en slapen 

Het souterrain ligt op straatniveau, maar doordat de villa op een duintop is gebouwd, bereik je het souterrain via een trap naar beneden. Hier zijn de kinderslaapkamers met en-suitebadkamers. In eerste instantie oogt het souterrain mystiek met een grote wijnklimaatkast, die subtiel wordt verlicht via de sleuven in het prachtige natuursteen. Daar tegenover is de gedimd verlichte chillplek met een grote velours bank. Acteurs als Roger Moore kijken over je schouder mee als je hier een film kijkt. Even verderop wordt het lichter in de grote wellness met sauna en indoorzwembad. “We wilden hier graag ook een buitengevoel krijgen. Daarom hebben we een dakraam dat voor de helft open kan en we kunnen de grote schuifpui naar het terras openzetten. Eigenlijk maken de kinderen vooral gebruik van deze verdieping, samen met hun vrienden is het hier vaak feest”, vertelt de bewoner lachend. Bij het zwembad is ook een droogkast voor watersportkleding en opbergplek voor de surfplanken. De douche, het toilet, de wanden en vloeren zijn van prachtig hout en steen voorzien. 

Spannend lijnenspel van hout, glas en stucwerk 

Van Manen ontwierp de ruimtes binnen en het schitterende exterieur, dat modern is qua stijl, conform de wens van de opdrachtgevers en passend bij de ziel van de plek. De duinvilla heeft een spannend lijnenspel, bestaande uit grote glazen ramen, houten gevelbekleding van onder meer fraké- en cederhout en gestukte banden die de overstekken vormen. De overstekken zijn voorzien van met hout afgewerkte plafonds die een luxueuze, warme uitstraling aan het witte stukwerk geven. De grote houten lamellen voegen een speels karakter toe aan de strakke vormgeving. Robert: “Alles wat tijdens het ontwerpproces is gecreëerd is ook daadwerkelijk gerealiseerd. De verfijnde detaillering van diverse onderdelen is hier tot in de puntjes tot zijn recht gekomen. Het was een zeer fijne samenwerking met de opdrachtgever die zelf ook meedacht over de verschillende soorten hout van de horizontale en verticale gevelbekleding. We hebben de carport aan de voorzijde eenzelfde wit overstek gegeven als de andere overstekken van de villa op de twee bovenste verdiepingen, zodat het mooi bij elkaar past en één geheel vormt. Op het dak van het souterrain is een zeer ruim terras gerealiseerd. ”Dat de betrokken partijen geslaagd zijn in het realiseren van een villa die aan alle wensen voldoet, blijkt wel uit de volgende opmerking van de bewoner: “Het is hier zo ontzettend mooi en lekker wonen, dat ik steeds minder zin heb om te reizen. Met mooi weer is er nauwelijks nog reden om naar het buitenland te gaan. En zo dicht aan zee ben ik elke dag wel op het water: surfend, suppend of kitesurfend.” 

Editor: Media team

Datum: 02-03-2023

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Sanne Bender

Fotografie: Jaro van Meerten