Duurzame verbouwtrends: energiebesparende maatregelen in de woning

Duurzaam wonen is dé toekomst. Daarom zijn er steeds meer energiebesparende maatregelen beschikbaar om jouw woning zo duurzaam mogelijk te maken. Welke groene verbouwtrends zijn er allemaal en wat leveren ze jou als woningeigenaar op? We zetten een aantal voorbeelden op een rijtje.

Woning gasloos maken
Ongeveer 95% van de Nederlandse huishoudens gebruikt aardgas om de woning en het warme water te verwarmen. Hiermee zijn we goed voor een kwart van de totale CO2-uitstoot in Nederland. Koken wordt meestal op een gasfornuis gedaan. In een gasloze toekomst gebruiken we bij voorkeur duurzame alternatieven, bijvoorbeeld een elektrische kookplaat, een pelletkachel en een warmtepomp. Hiermee kunnen we in Nederland een flinke bijdrage leveren aan de Parijse klimaatdoelstellingen. De warmtepomp kun je zien als een duurzame cv-ketel. Tot 2021 kun je subsidie krijgen als je een pelletkachel, warmtepomp of biomassaketel koopt. De hoogte van het subsidiebedrag hangt af van het soort apparaat én de energieprestatie. Je vraagt deze subsidie aan bij het RVO.

 

Industriële keuken, Kabaz Architecten, Keuken, Industrieel, Strak, Modern, Klassiek, Metaal, Hout, Natuursteen, Details

Zonnepanelen - Pricewise

 

Zonnepanelen op het dak
De Nederlandse zon is uitstekend geschikt om je eigen stroom mee op te wekken. De aanschaf van zonnepanelen is een flinke investering, maar je ziet dit meteen terug op je energierekening. Je bent helemaal groen bezig als je ook gebruikmaakt van een zonneboiler voor het warme water in de woning. Je verdient de investering in ongeveer zeven jaar terug en daarna kun je genieten van vele jaren gratis zonnestroom. Daarnaast kunnen particulieren de btw op de aanschaf en installatie van de zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst. De Belastingdienst ziet je namelijk als ondernemer, omdat je de stroom die je niet gebruikt teruglevert aan het elektriciteitsnet. Dit noemen we ook wel salderen. Je krijgt hiervoor een aantrekkelijke terugleververgoeding van jouw energieleverancier. De ene leverancier biedt een veel hoger bedrag per kWh stroom dan de andere. Het is dus verstandig om regelmatig energie te vergelijken, zodat je zeker weet dat jij bij de beste energieleverancier zit.

 

Moderne stijl, 3D visie, Modern, Minimalistische woning, Houtelementen, Woonkamer, Strak, Kleurrijkinterieur, Haard, Openhaard

De zonnepanelen van Advisol zorgen voor extra zuinige energie. Bekijk deze energiezuinige villa hier!

Nieuwbouw villa, Strategie Architecten, Exterieur, Leisteen, Cederhout, Schrijnwerk, Design woning, Nieuwbouw, Villa, Raampartijen, Deurbeslag, Voordeur, Zonnepanelen, Duurzaam wonen, tuin, Niveauverschil, Souterain, Schommel, Speelhuis, Boomhut

zonnepanelen via strategie architecten

 

Het isoleren van de woning
Drie op de vier woningen in Nederland zijn niet goed geïsoleerd. Dat is super zonde, want comfortabel wonen begint bij een goede isolatie. Een niet-geïsoleerde woning verliest veel warmte via de ramen, gevel, het dak en de vloer. Door de woning goed te isoleren bespaar je dus veel energie. Dat is goed voor het milieu én jouw energierekening. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor dakisolatie, gevelisolatie, vloerisolatie of dubbel glas. Ben je geïnteresseerd in een warmtepomp? Dan is een goede isolatie ook noodzakelijk. Als de woning niet of slecht geïsoleerd is, dan moet de warmtepomp te hard werken waardoor het rendement niet gunstig is.

 

 

____

Graag meer blogs van Pricewise bekijken?

pricewise