Duurzame villa | Keeris Architecten

Op de plek waar een naoorlogse arbeiderswoning stond, te midden van een sfeervol Brabants dorp, staat vandaag de dag deze schitterende villawoning, naar ontwerp van Keeris Architecten. De vormgeving van de karakteristieke architectuur is bewust afgestemd op de sfeer van de directe omgeving, waarbij onder andere rekening is gehouden met de uitstraling van het naastgelegen cultuurhistorisch museum. De toevoeging van eigentijdse stijlkenmerken zorgt voor een mooie, harmonieuze mix. Kers op de taart: het betreft een duurzame villa!

Duurzame villa, Keeris Architecten, the art of living

Klimaatbeheersing: CLimalevel Nederland. Leverancier haard (belfire): Kachels en Haarden Wintermans. Deuren, schuifdeuren, deurkrukken: Hedico.

Duurzame villa, Keeris Architecten, the art of living

Kokendwaterkraan: Quooker Nederland BV.

Beleving van de buitenruimte in de woning

Waar de voorzijde, gericht op de straatkant, een meer gesloten karakter heeft, is naar achteren toe juist veel openheid gecreëerd. Richting de straatkant zijn de secundaire functies gelegen, zoals de speelkamer, de waskamer en een ruime hal met vide. De leefruimtes, zoals de living en leefkeuken, zijn aan de achterzijde gesitueerd. Voor het interieur waren licht, lucht en zicht belangrijk. Door de creatieve plattegrond van deze duurzame villa die is ontstaan vanwege de bijzondere architectuur, was het mogelijk hier in de inrichting goed op in te spelen.

Deurkrukken: Hedico. Deuren: Hedico. Verlichting: Nieles Electro.

Duurzame villa, Keeris Architecten, the art of living

Schuifdeuren: Heidico.

 

Inventief ventilatiesysteem

De installateur kreeg in dit bijzondere project, dat draaide om het realiseren van een duurzame villa, alle ruimte voor de toepassing van een zo duurzaam mogelijk en gasloos systeem. Dit zogenaamde ClimaLevel systeem draagt zorg voor een optimale en comfortabele gevoelstemperatuur in de woning. Enerzijds wordt verwarmd en gekoeld door straling van de vloerverwarming, anderzijds door convectiewarmte, waarbij verse lucht door holle bodemelementen stroomt die worden versterkt door de straling uit de vloer.

Duurzame villa, Keeris Architecten, the art of living

Aardewarmtepomp

Het systeem maakt gebruik van een aardwarmtepomp en wtw-unit waarbij er een aardwarmtewisselaar is toegevoegd. Via een ondergronds buizennetwerk is een optimale koeling in de zomer gegarandeerd. Mogelijke oververhitting in de zomer wordt voorkomen, omdat er gebruik is gemaakt van triple beglazing in combinatie met verborgen buitenzonwering in de vorm van screens. Hierdoor ontbreekt het de opdrachtgevers ook qua comfort aan niets in deze prachtige woning.

 Tekst: Gebaseerd op een tekst van Dana Otten geschreven voor magazine nr.4
Fotografie: Jaro van Meerten

_____
Wil je meer projecten zien van Keeris Architecten?