Duurzame villa | Mix Architectuur , the art of living

Duurzame villa met charme | MIX architectuur

Op een historisch punt en in een – voor Nederlandse begrippen – hooggelegen natuurgebied, ligt een strakke, duurzame villa aan het meer van de Grebbeberg. Het gebied staat bekend om historische mijlpalen in de Nederlandse geschiedenis. Des te bijzonderder is het, dat deze moderne villa past in de oude omgeving rondom de uiterwaarden van de Rijn. Mensen die de villa bezoeken, noemen verschillende landen die het uitzicht bij hen oproept: Noorwegen, Zwitserland, Italië… Een omgeving dus waar je verliefd op wordt. MIX architectuur is grotendeels verantwoordelijk voor het ontwerp van de woonwijk en ontwierp daarbij deze unieke villa die trots staat in de wijk én in de natuur.

Openhaard + haardmeubel: Boley Exclusieve Openhaarden. Meubilair binnen: Hora Barneveld. Ontwerp interieur: Studio Marco Van Veldhuizen.

Duurzame villa | Mix Architectuur , the art of living

Natuursteen vloer: Schoenmakers natuursteen. E-installatie. Domotica, Verlichting: Delektro Nederland. Verlichting: Kreon nv. Raambekleding: Woninginrichting Krechting. Keuken- en interieurbouw: RMR Interieurbouw.

Gevelstenen: Petersen Benelux. Glazen binnendeur: Duinkerke Glas & Schilderwerken.

 

De natuurlijke omgeving als leidraad

De unieke verschijningsvorm van de duurzame villa is ontstaan door het ontwerp heel natuurlijk te laten passen in de omgeving. Dit weerspiegelt de waarden van MIX architectuur. In de ontwerpen van het architectenbureau is de relatie tot de natuur namelijk erg belangrijk. De woonkamer en het souterrain volgen de taludlijn van de omgeving met daarop gepositioneerd de slaapvertrekken. Deze vertrekken volgen de lijn van de straat. Hierdoor ontstaat een interessante hoekverdraaiing die tot in de punten van de villa zichtbaar is. Daar waar de twee volumes elkaar snijden, is het royale trappenhuis gesitueerd.

Trappenbouwer: EeStairs. Verlichting: Kreon nv. Parketvloer boven: Holleman Parket.

Kraanwerk badkamer: VOLA Nederland. Realisatie badkamer: Campus Installatie Techniek.

Duurzame villa | Mix Architectuur , the art of living

Realisatie Wellness: Ambiance Wellness.

 

Off-grid wonen in de toekomst

De bewoners hebben het doel om hun woning binnen een korte tijd energieneutraal te maken. Met deze visie werd de duurzame villa ook gebouwd. Vanaf de start van het project werd al gekozen voor veel duurzame mogelijkheden. De villa maakt gebruik van de natuurlijke warmte vanuit de aarde. Om dit te kunnen bewerkstellingen, werden er speciale buizen aangelegd op 300 meter diepte die de aardwarmte transporteren naar de drie warmtepompen. Hierdoor kan iedere woonlaag naar eigen wensen worden verwarmd, gekoeld en geventileerd. Daarbij zorgen de 77 zonnepanelen voor een basis om energieneutraal wonen mogelijk te maken.

Duurzame villa | Mix Architectuur , the art of living

Duurzame villa | Mix Architectuur , the art of living

Parasol: Solero Parasols. Barbeques: Big Green Egg. Meubilair buiten: Hora Barneveld. Tuinontwerp en aanleg: Heart For Gardens.

Duurzame villa | Mix Architectuur , the art of living

Glazen balustrades: Duinkerke Glas & Schilderwerken.

 

Oog op de toekomst

Ook wordt er gebruikgemaakt van natuurlijke zonwering. De royale overstekken van de villa zorgen hiervoor. “In de winter staat de zon laag, waardoor de zonnestralen precies naar binnen vallen en de woning opwarmen. In de zomer staat de zon juist hoog en zorgt de overkap voor natuurlijke verkoeling en schaduw”, vertelt MIX architectuur. Voor een betere warmte-isolatie in de zomer én winter, is de villa uitgerust met tripleglas. Daardoor wordt er nog meer energie bespaard. Alles met het oog op de toekomst!

 

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Gijsje Broekmans, geschreven voor magazine nr.2 2021
Fotografie: Jurrit van der Waal en Riesjard Schropp & Heart For Gardens

_____
Wil je meer zien van MIX architectuur?