Duurzame villa met souterrain

Mix Architectuur

MIX architectuur ontwerpt bijzondere en gezonde woonomgevingen – zowel landschappelijk als stedelijk – en maakt aantrekkelijke plannen voor de zorg en utiliteitsbouw. Het bureau maakt onderscheidende, eigentijdse en toegankelijke architectuur die mensen raakt en de leefomgeving verrijkt. De relatie tot de natuur en de omgeving staat daarbij altijd centraal. MIX architectuur laat zich dan ook inspireren door de locatie om een unieke woonbeleving te creëren, vanuit een integrale visie op stedenbouw, landschap en architectuur. Met enthousiasme, gedrevenheid, kennis en vakmanschap realiseert het full-servicearchitectenbureau een volledig project.


Interieur

Souterrain, zonwering, Mix Architectuur

Leveranciers van het interieur

Kokendwaterkraan

Quooker

Interieur

RMR Interieurbouw

Zwevend wonen

Op een historisch punt en in een – voor Nederlandse begrippen – hooggelegen natuurgebied, ligt een strakke villa, met souterrain, aan het meer van de Grebbeberg. Het gebied staat bekend om historische mijlpalen in de Nederlandse geschiedenis. Des te bijzonderder is het dat deze door MIX architectuur ontworpen moderne villa past in deze historische omgeving. De kavel ligt ruim vijf meter boven het meer. Door de villa op het talud te plaatsen, wonen de bewoners ‘zwevend’ boven het water. De woonkamer is gespannen tussen het uitzicht op het oosten en de zon aan de tuinzijde op het zuidwesten. Het ontwerp zorgt daarbij voor optimale privacy voor de bewoners, bescheidenheid aan de voorzijde en rust in de natuurlijke omgeving. De woonkamer en het souterrain volgen de taludlijn van de omgeving met daarop gepositioneerd de slaapvertrekken. Deze vertrekken volgen de lijn van de straat. Hierdoor ontstaat een interessante hoek-verdraaiing die tot in de punten van de villa zichtbaar is. Daar waar de twee volumes elkaar snijden, is het royale trappenhuis gesitueerd.


Exterieur

Souterrain, zonwering, Mix Architectuur

Leveranciers van het exterieur

Gevelbekleding

Petersen Benelux

Energie neutrale woning

“De locatie van de villa is zo prachtig, dat je dit overal voelbaar wilt maken,” vertelt architect Silvester Klomp. De moderne woonkamer met keuken is zo getekend, dat er in deze leefruimtes altijd genoten kan worden van het zonlicht. Door het gebruik van glas wordt de ochtendzon gevangen en vastgehouden tot aan het einde van de dag. Twee belangrijke wensen van de bewoners komen hierin naar voren: behouden van het uitzicht en ontvangen van zoveel mogelijk zonlicht. De bewoners hebben het doel om hun woning binnen een korte tijd energieneutraal te maken. Dankzij drie grondwarmtepompen kan iedere woonlaag, tot aan het souterrain, naar behoefte worden verwarmd, gekoeld en geventileerd. Daarbij zorgt een groot aantal zonnepanelen voor een basis om energieneutraal te kunnen wonen. Natuurlijke zonwering door middel van grote overstekken en de keuze voor triple-glas dragen bij aan de energiedoelstellingen.

Editor: Celine Jacobs

Datum: 29-07-2022

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Sanne Bender (gebaseerd op een tekst van Gijsje Broekmans)

Fotografie: Jurrit van der Waal

Fotografie: Riesjard Schropp

Fotografie: Heart For Gardens