Eclectische villa is meer dan de som der delen

Myrna Achterberg

Wie aan komt rijden bij deze op de Utrechtse Heuvelrug gelegen villa valt meteen op dat de buitenkant uit veel verschillende materialen bestaat. Naast de rieten daken zijn vooral de muren (en elementen) van steen en hout kenmerkend. Bij het ontwerp van dit alles was de bewoonster zelf ook betrokken. Bovendien tekende zij, in samenwerking met een styliste, voor het al even eclectische interieur.


Benedenverdieping

Materiaalgebruik, luxe villa, Myrna Achterberg

Alle leveranciers van de benedenverdieping

Vloer

Van Steenbergen

Stalen deuren

Firma Hout & Staal

Woonkamer meubilair

Macazz

Interieur schilderwerk en behangwerk

Bas Bleeker Schilderwerken

Professie

Indivipro

Keuken

Rhijnart Keukens

Compleet ingericht

Beau Home

Veelzijdigheid troef

Ook bij binnenkomst door de voordeur valt het veelzijdige materiaal gebruik meteen op. Een van de wanden in de hal is namelijk bedekt met steentjes. Althans, dat lijkt zo: wat schetst onze verbazing als het behang blijkt te betreffen. Het licht komt hier niet alleen van de hoge ramen, die doorlopen in de vide, maar ook van een enorme, uit ringen van verschillende grootte bestaande hanglamp. Vanuit de hal kun je via de trap met treden van echt hout naar boven, linksaf de slaapkamer met en-suitebadkamer in of rechtdoor naar de keuken en woonkamer. Dit laatste vertrek is onder andere voorzien van een grote televisie tegen een achtergrond van eikenfineer en een gashaard met een marmeren voet. Door de vele beige- en bronstinten is het een warme ruimte die gezelligheid en rust uitstraalt. Op de vloer liggen hier tegels, net als op de rest van de begane grond, die wordt gecompleteerd door een toilet, schuur en bijkeuken.

Gezelligheid

In de keuken vinden we een marmeren aanrechtblad, met daaraan vast een op maat gemaakte tafel van donker eiken fineer. Ook alle hier (en in de rest van het huis) aanwezige kasten zijn op maat gemaakt, ook veelal van eiken-fineer. De lamp boven de tafel kan naar smaak worden aangepast door de grote en kleine bollen van plaats te laten wisselen. Een ander leuk detail in deze keuken, die verder is uitgerust met onder andere een oven, combi-oven en een ingebouwd koffiezetapparaat, zijn de behangen (!) lamellen. De wijnkoelkast verraadt dat hier mensen wonen die van een gezellig samenzijn houden, hetgeen wordt bevestigd als we naar de kelder afdalen en daar onder andere een volledig uitgeruste bar en nog een wijnkoelkast aantreffen, in een ruimte die het beste als ‘mancave’ omschreven kan worden. Op deze verdieping vinden we ook een kantoor en een grote technische ruimte, die eveneens dienstdoet als opslag.


Bovenverdieping

Materiaalgebruik, luxe villa, Myrna Achterberg

Alle leveranciers van de bovenverdieping

Tegelvloer

Mbi

Wandbekleding

Dutch Walltextile Company

Genoeg te ontdekken

De keuken kijkt uit op een ruime buitenzithoek die eveneens voorzien is van een gashaard. De aanvoer van gas naar deze haard en die in de woonkamer komt van gasflessen die verderop in de tuin in een ombouw zijn geplaatst. De zithoek heeft een zogeheten louvredak, dat bestaat uit aluminium lamellen die honderdtachtig graden kunnen draaien. Hierdoor kan het worden aangepast aan alle mogelijke weersomstandigheden; als het regent, kunnen de lamellen bijvoorbeeld helemaal gesloten worden zodat men droog onder het dak kan zitten. Aan de rand van de tuin vinden we een vlonder met een uitgebreide buitenkeuken, voorzien van onder meer een inductieplaat, koelkast en barbecue. Het werkblad en tafel zijn gemaakt van hetzelfde materiaal, namelijk het zeer stootvaste en krasbestendige Dekton. Er zijn plannen voor een zwembad en – aangezien er een kanaal langs de woning loopt – wie weet ooit een fluisterbootje.

Een en al persoonlijkheid

Op de bovenverdieping zijn de tegels ingeruild voor visgraatparket. Uit de hier gelegen slaapkamer spreekt eens te meer de eclectische smaak van de bewoonster. Zo zijn er verschillende soorten muurbekleding, waaronder beige behang dat qua textuur doet denken aan krokodillenleder. Daarnaast wordt het oog in deze ruimte vooral getrokken naar het hoge raam, dat een bijzondere vorm heeft omdat er rekening moest worden gehouden met het feit dat we ons hier vlak onder het dak bevinden. Hiervan getuigen ook de draagbalken die het geheel een robuust tintje geven. Met de hand bedienbare shutters zorgen ervoor dat het niet al te warm wordt in deze ruimte, terwijl er voor de winterdag ook nog een elektrische haard aanwezig is. De badkamer op deze verdieping heeft een dubbele wastafel van marmer met allerlei bijpassende accessoires van (op het oog) hetzelfde materiaal. De sunshower met mozaïekmuur maakt deze natte ruimte helemaal af.


Exterieur

Materiaalgebruik, luxe villa, Myrna Achterberg

Alle leveranciers van het exterieur

Bouwkundig ontwerper, tekenaar & bouwbegeleider

ValleiTEK

Buitenkeuken

COOXS

Louvre dak

Livium

Buitenterras

Henken Buitengewoon

Tuinontwerp

Knops Tuindesign

Goed gedaan

“Het was heel veel werk, maar wel leuk”, zegt de bewoonster over het project waar zij de afgelopen jaren aan werkte en dat onlangs zijn voltooiing vond. “Ik heb voor de buitenkant van het huis heel prettig samengewerkt met architectenbureau Bekhuis & Kleinjan en voor de tuin met Knops Tuindesign. Verder ben ik vooral blij met de indeling. Neem de bijkeuken. Bij het ontwerpen van een woning tekenen veel mensen die naast de keuken, maar dat vond ik helemaal niet handig omdat ik en mijn medebewoner hem eerder als washok dan als opslagruimte wilden gebruiken. Dat is een voorbeeld van iets waarvan we nog regelmatig tegen elkaar zeggen: dat hebben we goed gedaan.”

Editor: Media Team

Datum: 13-09-2023

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Bert Keurentjes

Fotografie: Jaro van Meerten