Een checklist van belangrijke verzekeringen voor het dagelijks leven

Omdat verzekeringen geld kosten, wil je alleen verzekeringen afsluiten die je daadwerkelijk nodig hebt. Helaas weten veel mensen niet goed waar zij zich precies voor moeten verzekeren. Geldt dit ook voor jou? Dan ben je hier aan het juiste adres. Wij hebben namelijk een checklist gemaakt van belangrijke verzekeringen voor het dagelijks leven. Doe er je voordeel mee!

Zorgverzekering
We starten deze checklist met een verplichte verzekering, namelijk de zorgverzekering. Iedereen die in Nederland woont of werkt en 18 jaar of ouder is, kan niet om deze verzekering heen. Hiermee ben je verzekerd voor de kosten die zorg en medicatie met zich meebrengen. Je moet minimaal de basisverzekering afsluiten. De inhoud hiervan wordt ieder jaar vastgesteld door de overheid. Vind je de dekking hiervan niet uitgebreid genoeg? Sluit dan één of meerdere aanvullende verzekeringen af. Bij vrijwel iedere verzekeraar kun jij je aanvullend verzekeren voor fysiotherapie en de tandarts.

Autoverzekering
De Nederlandse wet schrijft voor dat iedereen die een auto op zijn naam heeft staan, deze moet verzekeren. De manier waarop je dit doet, bepaal je grotendeels zelf. Je auto verzekeren voor de wettelijke aansprakelijkheid (WA) is in principe voldoende. Hiermee ben je verzekerd voor schade die je met je auto veroorzaakt bij anderen. Schade aan je eigen auto wordt niet vergoed, maar kun je wel meeverzekeren. Kies je voor de dekking WA + Beperkt Casco? Dan dekt een verzekeraar ook schade aan je auto door brand, inbraak en storm. Je kunt bovendien een all risk autoverzekering afsluiten. Deze verzekering dekt ook schade aan je auto door een aanrijding en vandalisme.

Woonhuisverzekering
Woon je in een koophuis? Dan kun je in veel gevallen niet om een woonhuisverzekering heen. Deze verzekering is wettelijk gezien niet verplicht, maar banken stellen het vaak wel als voorwaarde om een hypotheek te krijgen. Op zich niet gek, want je woning is het onderpand van de lening. Wie een opstalverzekering – zoals een woonhuisverzekering ook wel genoemd wordt – afsluit, is verzekerd voor schade aan zijn huis door brand, storm, neerslag, vorst, inbraak en diefstal. Ook alles wat aan je huis vastzit valt binnen de dekking van een woonhuisverzekering. Zo zijn zonnepanelen, een vaste vloer en een inbouwkeuken bijvoorbeeld standaard meeverzekerd.

Inboedelverzekering
Een vierde verzekering waar je in het dagelijks leven belang bij hebt, is een inboedelverzekering. Dit is wederom een woonverzekering, maar je bent alleen niet verplicht om hem af te sluiten. Toch sluiten veel Nederlanders wel een inboedelverzekering af op het moment dat zij op zichzelf gaan wonen. In tegenstelling tot een woonhuisverzekering dekt een inboedelverzekering juist schade aan losse spullen in huis. Beschadigen je meubels en elektrische apparaten door brand, storm of inbraak? Dan ben je hiervoor verzekerd als je een inboedelverzekering hebt. Omdat de inboedel vaak een grote waarde vertegenwoordigt, is het verstandig om deze verzekering af te sluiten.

Aansprakelijkheidsverzekering
Je houdt er misschien geen rekening mee, maar jij, je partner, kind, huisdier of woning kan schade veroorzaken bij iemand anders. Zo bijt je hond misschien in de hand van een buurjongetje wanneer hij hem wil aaien. Als eigenaar van het dier ben jij hier aansprakelijk voor. Omdat een schadeclaim behoorlijk hoog uit kan vallen, is het niet prettig als je hier zelf voor opdraait. Met een aansprakelijkheidsverzekering voorkom je dit. Hiermee ben je verzekerd voor schade aan (spullen van) iemand anders als je hier voor de wet aansprakelijk voor bent.