Een dans van elementen

Graziosi Progetti

Het appartement is gelegen in het voormalige hoofdkantoor van een toonaangevende Nederlandse onderneming. “Zoals vaak bij transformaties van voormalige bedrijfspanden worden de installaties weggewerkt in het plafond, waardoor je soms te maken krijgt met aanzienlijke hoogteverschillen”, licht Nina toe. Een effect dat vaak niet mooi is, maar hier prachtig is opgelost. “Toen we hier voor het eerst binnenkwamen, was ons gevoel meteen dat de verhoudingen niet klopten. Mijn medearchitect Felicia en ik hebben een esthetische correctie toegepast waardoor het lage deel hoger lijkt en het verticale gedeelte tussen het lage en hoge plafond optisch is verlaagd. Hierdoor is een koof ontstaan die de twee plafonds naar elkaar toe trekt. We hebben een soort van twee werelden gemaakt, waarbij de koof een luxieuze uitstraling geeft.”  

De entree is het centrale punt en biedt toegang naar de woonkamer, de masterbedroom en een kantoor annex logeerkamer. Het luxueuze effect is meteen voelbaar. De twee schuifdeuren naar de woonkamer verdwijnen in een tv- en haardwand die de woonkamer van de gang scheidt. De achterwand is een grote spiegel, wat een ruimtelijk effect geeft in de hal. Een blik naar rechts geeft een mooie doorkijk richting de slaapkamer. Er is optimaal gebruikgemaakt van lange zichtlijnen, kleuren en spiegels om het compacte appartement een ruimtelijk gevoel te geven. 


Benedenverdieping

Ruimtelijk, Interieurdesign, Graziosi Progetti, The Art of Living

Alle leveranciers van de benedenverdieping

Kunst

Casper Faassen

Bouw en installatie bedrijf

Vink en Roos

Kokendwaterkraan

Quooker Nederland

Maatwerk interieur

All Int Interieur Bouwers

Haard

Luxury Fires

Karpet

Van Besouw

Niveauvol en leefbaar 

Eenmaal binnen omsluit de intieme woonkamer je als een maatpak. Dit is ook precies hoe de opdrachtgever zijn huis beleeft. Je ervaart hier goed hoe het ene plafond het andere omarmt, waarbij het haardelement de horizontale lijn doorbreekt. Gekozen is voor Italiaans meubilair, met ingetogen, zachte kleuren. “De woonkamer heeft een plezierig formaat en voelt als een intieme, beschermde omgeving”, vertelt hij. Doordat de schuifwanden links en rechts een permanente doorkijk geven, is de hal visueel een onderdeel van de woonkamer. “Ook zitten er spiegels achter de bank die de wat hogere borstwering doorbreken”, vertelt Felicia Hompus. De woonkamer loopt over in een eetkamer, links om de hoek ligt de keuken. “Nu wordt het uitgesproken”, beschrijft Nina. Gekozen is voor een gewaagd maatwerkbehang van Wall and Deco en een hoogglans tafel in terracottakleur, vergezeld door bijpassende stoelen. Het Amsterdamse staande horloge van de opdrachtgever kreeg hier ook een plek. “Het mooie, klassieke hout met patina en de hoogglans gelakte tafel geven een heel mooi spanningsveld”, vertelt Nina. Ze vervolgt: “Wij houden van ‘ongelukjes’ in een interieur, elementen die net niet helemaal stijlvast zijn en het geheel doorbreken. De klok en tafel doorbreken de zachte, natuurlijke tinten en geven karakter. Het is een delicate balansvan een ongelukje dat goed afloopt.” Over het behang vertelt de opdrachtgever: “Ik vond het eerst niks, maar het is spot-on en vergroot de ruimte door het lijnenspel. Over de lampen en stoelen twijfelde ik ook, maar ik ben blij dat ik niet te eigenwijs ben geweest. Ik vind ze echt mooi, daarbij geeft de dichte onderkant van de stoelen rust en ze zijn heel comfortabel.” De keuken is gesitueerd onder het verlaagde plafond en bestaat uit een spoelgedeelte met een stoomoven, combi-oven en warmhoudlade, rechts bevinden zich een koffiemachine, wijnklimaatkast en koelkast. Opvallend is de sprekende keramische achterwand die ook terugkomt in de badkamer. Verder is er links geen keukenkastje, bewust zo gekozen voor een verticaal effect. Vanaf het kookeiland met geïntegreerde afzuiging kijk je naar buiten, bij mooi weer kunnen de deuren naar het Frans balkon open. Het kookgedeelte loopt over in een bartafel met heerlijke stoelen. “Dit is een lekker plekje om te zitten, ook een intieme plek door het lage plafond. Overal zitten inbouwkasten verwerkt, ik heb meer bergruimte dan ik gebruik.” 


Bovenverdieping

Ruimtelijk, Interieurdesign, Graziosi Progetti, The Art of Living

Alle leveranciers van de bovenverdieping

Kranen en douche

Dornbracht

Tegels badkamer

Schalkwijk Tegels en Natuursteen

Raamdecoratie

Alida Curtain Makers

Verlichting

Giopato & Coombes

Ingetogen indrukwekkend 

Terug in de centrale hal ligt op de zichtlijn de masterbedroom met aangrenzende badkamer. Opnieuw een heerlijke plek, rijk en ingetogen, mannelijk en toch zacht dankzij de natuurlijke kleuren en ronde vormen. Ook hier vinden we veel maatwerk, zoals het behang en de achterwand van het bed. De badkamer is comfortabel en spectaculair. Dezelfde keramische afwerking omarmt hier de douche. Dankzij slimme interventies oogt de ruimte nog wel groter, zoals de verlichting, een zwevend badmeubel en het toilet met kortere zitting. 

Het appartement bevat verder een kantoor met tweepersoonsuitklapbed, toilet, gastenbadkamer en een wasruimte met ingebouwde wasmachine en droger op ooghoogte. Aan werkelijk alles is gedacht, overal zijn prachtige details en het ontbreekt de opdrachtgever werkelijk aan niets. Hijzelf is ontzettend blij met het resultaat. “Nina, Felicia en het team hebben het knap gedaan met de ruimte. Het is een comfortabele hotelsuite met een keuken geworden, waar ik me bij binnenkomst meteen comfortabel voel. Het knappe vind ik dat het team goed naar mijn wensen heeft geluisterd maar vooral ook heeft herkend wat ik niet benoemde. Dit hebben ze heel knap in het ontwerp geïncorporeerd. Er zitten elementen in dit appartement die ik zelf niet had kunnen bedenken, maar toen het eenmaal gereed was dacht ik: dit was de bedoeling.” 

Editor: Media team

Datum: 31-05-2024

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Esther Sessink

Fotografie: Veerle Verheijen