Een domotica systeem en klimaatbeheersing

Prowork

Het is fijn als de woonkamer een behaaglijke temperatuur heeft. Ook in de badkamer willen we dat het niet te koud is, maar in de slaapkamer daarentegen, mag het best wat kouder zijn. Hoe zorg je er nou voor dat iedere ruimte de gewenste temperatuur heeft? Rekening houdend met de energiekosten en het klimaat natuurlijk. Dit organiseer je eenvoudig door een slim domotica systeem, van Prowork, te installeren.  

Hoe werkt een domotica systeem 

Een domotica systeem helpt dus bij het reguleren van de temperatuur op een bepaalt moment van de dag en in de verschillende zones van het huis. Op deze manier kun je genieten van optimaal wooncomfort. Het is dus mogelijk om de slaapkamer, waar bijvoorbeeld de hele dag de zon op staat, heerlijk te koelen in de zomer. Maar misschien mag de living aan de andere kant van het huis wel wat meer opgewarmd worden, je kunt het volledig zelf instellen.  

Domotica systeem, Domotica, klimaat, Prowork

Verminderen van energieverbruik 

Zeker in deze tijd is het niet vreemd dat je bezig bent met het verminderen van het energieverbruik. Een slim domotica systeem helpt hierbij doordat het gebruik maakt van natuurlijke energiebronnen. Het systeem meet de binnen- en buitentemperatuur en acteert hierop. Dit doet hij niet alleen door de verwarming aan en uit te zetten, maar ook door bijvoorbeeld de screens te sluiten of te openen. Daarnaast voorkomt het ook een overshoot, dat betekent dat wanneer de gewenste temperatuur bijna is gehaald, het systeem al stopt met koelen of verwarmen. Wat weer bevorderend is voor de energie-efficiëntie.  

Variabele energietarieven 

Heb je zonnepanelen of variabele energietarieven? Dan wordt daar uiteraard ook rekening mee gehouden. Het systeem weet wanneer de piekmomenten van energieverbruik zijn en speelt hier als vanzelf op in. Wanneer energie beschikbaar is uit de zonnepanelen of een laag energietarief, wordt dit herkent, waardoor de ruimtes op de piekmomenten makkelijk te verwarmen zijn met de energie die al eerder werd opgewekt.  

Editor: Media team

Datum: 11-11-2022

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Redactie The Art of Living

Fotografie: Prowork