Een duurzaam leven met zonnepanelen op het dak

Koos jij de afgelopen jaren al voor het aansluiten van zonnepanelen op het dak van je woning? Het aantal huishoudens dat zelf groene stroom opwekt is de afgelopen jaren fors toegenomen, mede als gevolg van de oplopende energieprijzen. Met zonnepanelen houd je maandelijks geld over voor accessoires in huis, je eerstvolgende vakantie of bijvoorbeeld voor nieuwe planten in de tuin. Tegelijkertijd draag je een steentje bij aan een duurzamere wereld. Kies voor een stevig en robuust zonnepanelen plat dak montage systeem bij het laten aansluiten van de zonnepanelen. Je wilt ieder risico op het loskomen van de zonnepanelen uit de weg gaan. De keuze voor zo’n systeem biedt meer voordelen. In dit artikel lees je er meer over. 

Monteer zonnepanelen in de meeste ideale hoek 
Een van de voordelen van het gebruik van zonnepanelen op een plat dak is de mogelijkheid, om deze in exact de juiste hoek te monteren. De opbrengst van de zonnepanelen is hiermee optimaal, wat automatisch betekent dat de terugverdientijd van zo’n investering minimaal is. Overigens is de terugverdientijd van zonnepanelen in algemene zin sterk afgenomen de laatste jaren. Het gemiddelde rendement van zonnepanelen nam toe. Naast het kiezen van de meest optimale hoek voor de zonnepanelen, kun je deze op een plat dak in iedere windrichting plaatsen. Kijk bijvoorbeeld eens naar de oost west opstelling zonnepanelen montagesystemen. Met deze systemen wek je een groot deel van de dag groene stroom op. 

Zelf groene stroom opslaan met een thuisbatterij 
Het overschot aan groene stroom wat je overdag opwekt, verkoop je initieel zeer waarschijnlijk aan het stroomnet. Je kunt kiezen voor het plaatsen van een thuisbatterij binnen je woning. Met zo’n batterij heb je de mogelijkheid om dit overschot op te slaan voor de dagen waarop de opbrengst van je zonnepanelen minder groot is. Zeker bij een veranderende salderingsregeling is het gebruik van zo’n thuisbatterij het overwegen waard. 

Andere manier van leven met zonnepanelen 
De keuze voor het gebruik van zonnepanelen op het dak van je woning vergt een verandering in je leefstijl. In die zin, dat je de wasmachine voortaan overdag zou moeten laten draaien. Daar waar je dit voorheen het liefst ’s nachts deed, om te profiteren van het laagtarief wat een energieleverancier je biedt. Ook de vaatwasser schakel je na de lunch, in plaats van na het diner in om de opgewekte groene stroom direct te kunnen verbruiken.