Een duurzame tuin creëren

Een duurzame tuin kan je heerlijk veel plezier opleveren. In een tuin vol groen, leven en balans is altijd genoeg te zien en te beleven. Het trekt vlinders en bijen aan en de omgeving maakt je zelfs gelukkiger. Aan de slag met de tips om aan een duurzame tuin te beginnen.

Maak een tuinplan

Voordat je begint met het inrichten van je duurzame tuin, is het verstandig om een plan te maken. Door het maken van een tuinplan krijg je duidelijk overzicht en inzicht of hetgeen wat je wilt ook echt haalbaar is en het gaat passen.

Is er bijvoorbeeld ruimte voor een vijver? Een moestuintje of kruidenrek? Maar het kan ook zijn dat je bepaalde planten uit elkaar moet zetten of niet in je tuin passen. Goede voorbereiding is dus erg belangrijk. Je wilt niet dat de planten die je gekocht hebben, ineens dor zijn. Maar denk ook aan de zon en de schaduwplekken. Daar wil je dan niet je tuinset zetten om lekker te zonnen.

Zorg voor groen

Een tuin is warm en duurzaam als er een mooie balans is tussen groen en planten en bestrating. Houd hier dus goed rekening mee als je bestrating gaat liggen. Het is misschien makkelijk om alles te betegelen en het scheelt je onderhoud. Maar het is ook minder sfeervol. Wat groen in je tuin zorgt voor wonderen en brengt een beter gevoel op warme zomerdagen. Zorg dus voor een fijne beleving.

Trek leven aan in de tuin

Insecten spelen een belangrijke rol in je tuin. Er zijn insecten die schadelijk zijn, maar ook die erg nuttig zijn in je tuin. Denk bijvoorbeeld aan lieveheersbeestjes en gaasvliegjes tegen bladluis. Heb je dus last van bladluis? Dan kun je zonnebloemen en goudsbloemen planten om ze aan te trekken en zo de schade te beperken. De natuur doet zo zijn werk en creëert een balans.

Zorg voor een gezonde plantenmix

De mooiste en gezondste tuinen zijn gevarieerd in soorten planten. Planten vullen elkaar vaak goed aan en stimuleren zo weer de groei van elkaar. Hoge planten kunnen schaduw bieden voor kleinere en zongevoeligere planten. Maar er zijn ook combinatie die weer plagen voorkomen en ongedierte afschrikken.

Leg een moestuintje aan

Het kweken van je eigen groente, fruit en kruiden past perfect bij een duurzame tuin. En het smaakt heerlijk! Door de juiste planten met elkaar te combineren heb je altijd wat voor het eten en het voorkomt ook weer plagen of ziektes. Zo hoef je niet aan bestrijding te doen. Je kunt met een klein stukje al beginnen aan een moestuin. Zet een hoekje af en plant wat sla, tomaat, komkommer en wat lekkere kruiden zoals basilicum en peterselie.

Maak gebruik van houten tuinmeubels

In een duurzame tuin wil je natuurlijk het liefst gebruik maken van natuurlijke materialen. Dat kun je ook doen met je tuinmeubels. Hout past perfect binnen de sfeer van je duurzame tuin. Je kunt ze in de winkel kopen, maar je kunt het ook zelf maken.

Maak je eigen compost

Compost is een belangrijk element om de planten goed te laten floreren. Je kunt het maken van compost ook heel gemakkelijk zelf doen met afval uit de keuken en tuin. Voor keukenafval zijn er speciale Bokeshi emmers die snel composteren. Zo wordt het GFT-afval ook weer opnieuw gebruikt in je eigen tuin.

Maak gebruik van klimplaten

Om je erfafscheiding mooi en duurzaam af te werken, kun je gebruik maken van klimplanten. Het geeft een echt natuurlijk sfeervol gevoel. Het is ook heerlijk om schaduwplekken te maken met klimplanten. Gebruik klimplanten bij een pergola en maak een fijn schaduwplekje. Je kunt hier ook bijvoorbeeld druiven voor gebruiken. Heerlijk in de zomer!

Natuurlijke vijver

Een natuurlijke vijver past perfect in een grote duurzame tuin. Met waterplanten houd je het water helder en zorgt voor een goede omgeving om vissen in te laten leven. Daarnaast trekt het weer andere beestjes aan die goed zijn voor de natuur, denk bijvoorbeeld aan kikkers. En wist je dat het tegenwoordig steeds lastiger is om regenwater te verwerken? Een vijver en wateropvang draagt bij om het watersysteem minder te belasten.