Een eigentijdse invulling van de schuurwoning

Arco Architecten

Het Hollandse landschap is doorsneden met grotere en kleinere waterlopen. Tussen de dijken en sloten hebben Joke en Jan hun droomhuis laten bouwen en zich tegelijk een stuk water en grond daaromheen eigen gemaakt. Typologisch past hun woning helemaal in de omgeving, binnenin vormt ze hun persoonlijke oase van comfort en goede smaak.


Ontwerp

Schuurwoning, architectuur, Arco Architecten

Leveranciers van het ontwerp

Louvres

Sunshield

Bestratingsmaterialen

TEBI Bestratingsmaterialen

Houten constructie woning

H. Oude Hengel

Aannemer & bouw

Hagoort Bouw

Omringd door boerderijen

Bouwen op het platteland is een proces dat niet noodzakelijk vlot verloopt of zonder hobbels. Zo moesten de bewoners een jaar wachten op hun elektriciteitsaansluiting en is het inmiddels bijna tien jaar geleden dat ze in contact kwamen met de boer die het perceel te koop wilde zetten. “De meeste mensen zouden toen absoluut niet hebben gedacht dat hier een huis en een tuin zouden kunnen verrijzen”, zegt Jan. “Waar wij nu onze grote vijver hebben was toen een gierput. Maar wij waren in staat daar allemaal doorheen te kijken en de mogelijkheden van de locatie te zien. Belangrijk was dat het huis zou passen in deze landelijke omgeving en omdat we áchter de boerderijen en niet pal aan de straatkant zitten, was daar nog wat vrijheid in.”

Een eigen meertje

Het meest opvallende element aan de buitenkant is niet de vorm, zelfs niet de complete glazen wand aan de achterzijde, maar het dak dat doorloopt en één gevel helemaal bedekt, uitgevoerd in niet één maar twee verschillend gekleurde pannen. Een idee van Jan, die als architect de woning volledig zelf ontworpen heeft. Juist door die dubbele kleur geeft dit ‘inpakken’ van het huis een uniek esthetisch effect. “Ik heb er geen zonnepanelen op gelegd. Niet omdat we die niet hebben, maar omdat ik die lelijk vind. Daarom hebben we het dak van de garage ermee vol gelegd.” In de tuin staan een serre, waarin groenten worden gekweekt, en een kippenren. De tuin is veel groter dan de directe omgeving van de woning maar gaat verderop enerzijds over in een rij pas aangeplante bomen en anderzijds in een vijver die meer de omtrekken van een meertje heeft. Vrienden hebben dan ook, half voor de grap, een bordje voor de bewoners laten maken waarin ze er een Franse naam aan hebben gegeven. De ‘echte’ eigenaren zijn natuurlijk de vissen die erin zwemmen en de vogels die er komen foerageren.


Woonkeuken

Schuurwoning, architectuur, Arco Architecten

Leveranciers van de woonkeuken

Kokendwaterkraan

Quooker Nederland B.V.

Interieurbouw

Van Dam Interieurbouw B.V.

Kunstwerk keuken

Suusart

Vloerkleed

Styled by Jacq
Schuurwoning, architectuur, Arco Architecten

Omgeven door hout

De woning kan worden betreden via de voordeur maar ook ‘achterom’ langs het terras, waar de bewoners vaak gebruik van maken. In beide gevallen stap je al snel de keuken binnen. Deze vormt het hart van de woning. Het kookeiland en de diepe kasten zijn door de bewoners zelf ontworpen en vervolgens op maat gefabriceerd. Heel origineel is de wijze waarop deze kasten zijn omgeven door blank hout. Zo accordeert de keuken perfect bij de houten draagbalken die – letterlijk én figuurlijk – het geraamte van het huis vormen. “Die draagbalken heb ik, samen met de aannemer, in slechts één dag in elkaar getimmerd en opgesteld”, vertelt Jan niet zonder trots. Ze vormen een traditioneel element dat toch nergens vloekt met de modernistische aspecten, omdat de bewoners hebben gezorgd voor visuele overgangen. Zo zijn de treden van de trappen naar de overloop ook van blank hout en hebben sommige deuren een landelijke voorkant en klink.

Weids panorama

Vanuit de woonkamer is er een weids panorama op de plas en de velden in de verte. Een houtkachel zorgt voor sfeer en warmte, maar de lamellen over de gehele breedte en lengte van het enorme raam duiden erop dat de kou geen probleem is in deze goed geïsoleerde woning en dat het meer zaak is zich in de zomermaanden te beschermen tegen de hitte van de zon. Via de trap die uitkomt in de woonkamer kan men naar de overloop. Boven de woonkamer is een ruimte ingericht als thuiswerkkantoor. De kamers die op de balustrade uitkomen zijn de logeerkamers voor uithuizige kinderen. Ze beschikken daar ook over een eigen toilet en badkamer.


Bovenverdieping

Schuurwoning, architectuur, Arco Architecten

Leveranciers van de bovenverdieping

Kranen

Hotbath

Weerspiegeling

Beneden zijn de masterbedroom, dressing en badkamer te bereiken via de inkomhal. Wat in de slaapkamer in het oog springt, zijn niet alleen de prachtige achterwand en de kleurige bedsprei, maar ook het kunstwerk aan de muur en zelfs het zijraam in de vorm van een nis. Een klein beeldengroepje maakt het plaatje af. Jan en Joke geven blijk van bouwkundige creativiteit maar ook van stilistische. In de badkamer, bijvoorbeeld, trekt de lange spiegel de aandacht, ook door de speelse manier waarop de randen ervan die van de muur om de douche en zelfs die van de glazen deur die de toegang ertoe afsluit weerspiegelt. Alles past naadloos bij elkaar in deze woning en los van het esthetische effect creëert dat ontbreken van breuklijnen op zichzelf al een zekere harmonie en rust.

Levenslust aanwakkeren

Nog niet alles is helemaal gereed overigens. Tegenover de slaapkamer bevindt zich een terras met barbecue dat duidelijk nog niet gebruikt is. Er blijven losse draadjes die nog aan elkaar moeten worden geknoopt. Maar opnieuw om de woning heen lopend wordt ook duidelijk dat in ieder geval het landschap nooit ‘af’ kan zijn. De seizoenen en de luchten en kleuren die daarbij horen, worden goed zichtbaar vanuit dit huis. In tegenstelling tot zuivere stadsbewoners beseffen Jan en Joke dat een landschap nooit statisch is en dat die stroom van kleine evoluties hun levenslust alleen maar aanwakkeren, omdat ze een stimulans vormen zélf weer een verandering aan te brengen in de woonomgeving. De grootste hebben ze echter gerealiseerd door hier te durven bouwen. Tien jaar terug stond hier een lelijke voorraadschuur, was de bodem een ondergrondse vuilnisbelt en verdreef de stank van gier elke andere geur. Lang hing er een spandoek langs de weg met de tekst ‘Kavel te koop’ en een 06-nummer. Geen hond kwam erop af, tot deze twee mensen figuurlijk de koe bij de hoorns durfden te vatten. Het resultaat is een unieke woning, een echte architectenwoning in de waarste zin van het woord, op een paradijselijk stukje grond met water en twee innig tevreden bewoners.

Editor: Celine Jacobs

Datum: 20-02-2023

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Jeroen Kuypers

Fotografie: Dré Wouters