Een goed ontwerp haalt je uit je comfort zone

EF Studio – ARC designstudio

Een renovatie brengt heel andere uitdagingen met zich mee dan een huis dat je vanaf de eerste steen opbouwt. Niet alleen bouw je bij een renovatie verder op de bestaande lay-out van de woning, maar ook voldoet het gebouw niet altijd aan de hedendaagse standaarden. Je weet nooit wat je tegenkomt. Maar die uitdagingen zijn er juist om je creatieve grenzen te verleggen. Al helemaal wanneer een woning je uitdaagt om outside the box te denken. Voor ARC designstudio is dat een tweede natuur. Voor een jong gezin met twee kleine kinderen herschiep interieurarchitect Ellen de Fockert een thuis dat van zijn eigenzinnige kenmerken niet langer zwakke, maar sterke punten maakt.

Een van die eigenzinnige kenmerken is dat de bijzondere vorm. De lay-out van de woning bestaat uit een driehoekig hoofdgebouw en een schuin naar achter lopende vleugel, die samen een geheel vormen. “Door deze bijzondere lay-out was de bovenverdieping echter gesplitst en bestond ze uit twee dakopbouwen. Daardoor ging er heel veel ruimte verloren. We wilden deze twee daken per se aan elkaar koppelen en moesten flink met de indeling aan de slag. Dat betekende dat de entree en de trap verplaatst moesten worden naar het punt waarop het hoofdgedeelte en de vleugel samenkomen”, legt Ellen uit. “De trap is nu niet langer een obstakel dat in een hoekje is weggestopt, maar vormt de spil van de woning.”


Keuken

Renovatie, Ontwerp, ARC Designstudio, The Art of Living

Alle leveranciers van de keuken

Kokendwaterkraan

Quooker Nederland B.V.

Maatwerk interieur

FERDINAND interieurbouw

Keukenapparatuur

Gaggenau
Renovatie, Ontwerp, ARC Designstudio, The Art of Living

Overvloed aan licht
De woning kreeg een logischere routing, maar werd ook aan de achterzijde uitgebreid. Wederom niet met een aanbouw die rechttoe rechtaan is, maar één die daadwerkelijk iets toevoegt aan de architectuur van dit bijzondere huis. Ellen: “Vaak komen de bewoners binnen via de achterom. Je stapt dan meteen de keuken binnen en krijgt direct zin om plaats te nemen aan de lange, ovale tafel. De keuken beschikt bovendien niet over een maar twee keukeneilanden, waarvan het ene is uitgerust met een kookplaat en gootsteen; het andere dient als bar.” Door de uitbouw heeft de keuken de vorm van een driehoek. De langste zijde is op de tuin gericht en de grote raampartijen en schuifpuien laten zeeën aan licht binnen. Ook door de lichtstraat in het dak stroomt het licht in overvloed naar binnen. “De keuken is de grootste ruimte in de woning en moest niet aanvoelen als een balzaal”, vertelt Ellen. “Daarom hebben we met donkere, warme en toch ook stoere materialen gewerkt, zoals het kwartsiet belvedère met zijn prachtige tekeningen, staal, zwartbruin hout en rookglas dat zowel voor privacy als verbinding zorgt…” Ook mooie patronen maken deel uit van dit doordachte ontwerp. Een van de vele blikvangers is de deur naar de bijkeuken. Deze brede houten deur met inleg in ruitenpatroon mag zeker worden gezien. 


Living

Renovatie, Ontwerp, ARC Designstudio, The Art of Living

Stoer en warm
Als een vloeiend geheel loopt de keuken over in de living. Ertussenin bevindt zich echter nog de wijnkamer, het hart van het huis. De kastenwand van de keuken, met nis en werkblad van kwartsiet, fungeert als roomdivider waar je aan twee zijden omheen kunt lopen. De achterwand is tevens ingewerkt met rookglas, zodat je vanuit de keuken zicht hebt op de moderne wijnrekken van zwart en messingkleurig staal. “De living is een knussere ruimte ten opzichte van de keuken”, licht Ellen toe. De sofa, het karpet, de decoratieve wand, de open haard met op maat gemaakte ombouw die naadloos aansluit op het tv-meubel maken de ruimte zowel stoer als warm. 


Bovenverdieping

Renovatie, Ontwerp, ARC Designstudio, The Art of Living

Alle leveranciers van de bovenverdieping

Douchegoot

Easy Drain

Onder het dak
De renovatie heeft niet alleen voor vernieuwing, maar ook voor een schat aan ruimte gezorgd. Op de benedenverdieping is in de vleugel ruimte overgelaten voor een slaap- en badkamer, zodat de woning ook toekomstbestendig is. Voor nu slapen de ouders echter nog op de bovenverdieping, waar zowel zij als hun kinderen hun eigen domein hebben. “Eerst waren er afzonderlijke ruimtes”, vertelt Ellen. “Door de daken aan elkaar te koppelen, konden we optimaal gebruikmaken van de bovenverdieping. Wel hebben we in sommige ruimtes slim na moeten denken over het maatwerk in verband met de schuine kap. Dat zie je goed terug in de maatwerkachterwand van het bed en de inloopdouche. Zulke kenmerken maken de woning juist weer heel uniek.”

Het mag ook schuren
Het creëren van een thuis komt nauw. “Je komt heel dicht bij je opdrachtgevers”, vertelt Ellen. “Dat maakt het juist zo bijzonder om de vruchten van je werk te zien. Deze opdrachtgevers hebben me volop vertrouwen gegeven om een thuis te creëren dat bij hen past. Na het eerste gesprek heb ik drie heel verschillende moodboards gepresenteerd. Puur om hen uit hun comfortzone te halen, om hen te verrassen. Zo begin je te combineren totdat daaruit het perfecte interieur ontstaat. Details worden daarna ingevuld. Een interieur ontstaat ook op gevoel; ik raak geïnspireerd van mooie afwerkingen of materialen. In mijn hoofd valt dat dan samen. In mijn ontwerpen staan ruimtes altijd met elkaar in verbinding door middel van hints, maar vormen ze ook hun eigen wereld. Er heerst harmonie, maar het mag ook een beetje schuren.” 

Editor: Media team

Datum: 02-04-2024

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Evelien de Raaff

Fotografie: Tom Bremer