Een herbestemming die tegelijkertijd een hoogwaardige opwaardering kreeg

Top Keukens

Ooit was de leefruimte een zaal waarin telefonistes zaten aan een schakelbord en bestond de bovenverdieping uit twee dienstwoningen, nu is het voormalige post- en telegraafkantoor in Wassenaar een residentiële villa met zeshonderd vierkante meter aan woonoppervlak. Ruimte is kenmerkend voor deze woning, maar evenzeer verbinding en schoonheid. In het subtiele spel van materialen en vormen weerspiegelt zich nergens de zakelijke oorsprong van het pand maar wel de stilistische wortels in de art deco. Een herbestemming die tegelijk een opwaardering werd.


benedenverdieping

Ruimte, luxe woning, Top Keukens

Alle leveranciers van de benedenverdieping

Aluminium kozijnen

Prosteel

Kokendwaterkraan

Quooker

Keuken

Top Keukens

Merk keuken

Merano

Drie voordeuren

De voordeur bevindt zich aan de zijkant en geeft toegang tot een magnifieke entree. “We hebben de officiële entree tot het postkantoor gebruikt en die enerzijds wat hoger gemaakt en anderzijds in een boog, zodat ze past bij de rest van de inkomhal”, zegt Patricia Cheung, innovator en designer bij Plan2000. Een bordestrap is niet de grootste en ook niet de enige blikvanger in de inkomhal. Om de te installeren werd een stuk van het plafond verwijderd, zodat er toegang ontstond naar de eerste verdieping. Het haardmeubel in de woonkamer geeft een doorkijkje naar de hal en de wandspiegel bij de garderobe valt op door zijn niet afgeronde vorm. “We hebben ook gebruikgemaakt van wat er al was. De gang achter de rechtervoordeur is in zekere zin een dienstingang gebleven: je kunt er nu makkelijk met je boodschappen doorheen.”

Boogramen

De wandspiegel past bij de boogramen, dezelfde ramen die ook de imposante leefruimte domineren. “Het gebouw is een monument, wat je vanzelfsprekend beperkt in je mogelijkheden tot verandering, maar de gemeente gaf ons gelukkig toestemming de ramen te verlengen tot deuren. Dat vergroot niet alleen de lichtinval, maar geeft de bewoners ook direct contact met de omliggende tuin”, verduidelijkt Patricia. Een tuin die inderdaad aan alle zijden de ruimte omarmt en die aan de achterzijde niet alleen uit grasveld bestaat, maar ook uit een groot betegeld terras. “Er stond daar een lelijke betonnen aanbouw die we hebben mogen slopen en waar nu plaats is voor bijvoorbeeld een carport.” Aan deze kant van de leefruimte is een bar geïnstalleerd. De enorme alkoof ertegenover zou kunnen dienen als bureau, maar kan evengoed worden ingericht als huiscinema. Voor de toekomstige bewoners blijft er een grote mate van vrijheid over om de kamers naar hun smaak in te delen en in te richten.


Badkamer

Ruimte, luxe woning, Top Keukens

Alle leveranciers van de badkamer

Natuursteen

Cosentino

Tegels en sanitair

Bouwton B.V.

Kranen

Hotbath

Contact aan alle kanten

Zoals in veel moderne woningen vormt de keuken het centrum van de leefruimte, maar doordat ze in zo’n grote kamer visueel zou kunnen verdwijnen in een hoek heeft Patricia besloten de vloer eronder te verhogen. “Zo heeft de degene die kookt altijd contact met de mensen in de rest van de kamer en bovendien een direct zicht op de tuin”, aldus Marc Smulders van Topkeukens in Lisse, die deze keuken volledig op maat ontworpen en geïnstalleerd heeft. Esthetisch heel fraai is de rand onder het blad, die van binnenuit verlicht kan worden, maar ook het donkere hout van de omkasting en de wandkasten. De apparatuur is overal prachtig weggewerkt, een ruimte achter een glazen deur biedt plaats voor een eventuele wijn- en champagnekast. “Veel keukens bestaan in wezen uit kasten die om keukenapparatuur zijn heen gebouwd”, legt Marc Smulders uit. “Daardoor hebben bijna alle keukens dezelfde rechthoekige vorm en lijken ze inwisselbaar. Wij draaien de boel om. We ontwerpen een keuken op maat van het huis en passen de apparatuur daarbij in. Omdat de keuken zo centraal is komen te staan, niet langer een aparte kamer is maar een eenheid vormt met de leefruimte, waar wordt gekookt maar ook ontbeten, een aperitief genuttigd en gedineerd, vinden wij het van essentieel belang dat ze mensen met elkaar verbindt. Elke keuken moet uniek zijn.”

Veel privacy

Het concept van verbinding is overigens ook op de bovenverdieping niet verwaarloosd. Zo is er tussen twee slaapvleugels een tussenruimte gemaakt die als bar of keukentje kan worden ingericht en die toegang geeft tot een groot dakterras. “In een monument wordt het soms onmogelijk dubbel glas te installeren, maar wij hebben met Ruysdaelglas een gepatenteerd glas gevonden dat enkel is en toch uitstekend isoleert”, zegt Patricia. “De energieprestatie van deze villa is zelfs zo groot dat we het energielabel A hebben verkregen.” Verbinding sluit overigens privacy niet uit. Er is de aparte opgang naar de eerste etage, die erg aangenaam kan zijn voor gasten of voor oudere, thuiswonende kinderen, maar er zijn ook meer dan voldoende slaapkamers én badkamers: zes van de eerste en niet minder dan vier van de laatste. Elke badkamer en zelfs elk toilet heeft zijn eigen inrichting en sfeer, en met name in een van de toiletten is de art-deco-invloed die al in de inkomhal zo bespeurbaar was, duidelijk terug te vinden. Ze geeft een zekere glamour aan de woning maar herinnert er ook hierboven aan dat de villa bijna een eeuw oud is.


Slaapkamer

Ruimte, luxe woning, Top Keukens

Zee aan ruimte

De badkamer op de zolderverdieping maakt de nabijheid van het dak zichtbaar door de aanwezigheid van hanenbalken. In een van de twee grote kamers fungeren deze zelfs als een soort toegangspoorten tot een uitgestrekte en spits toelopende ruimte daarachter, prachtig ontdekkingsterrein voor kinderen, wat deze kamer tot een ideale jongenskamer maakt. Een andere kamer heeft geen dakvensters en lijkt daardoor meer geschikt als opbergruimte, de traditionele bestemming voor elke zolder. Keuze te over, hoe dan ook, en die zee aan ruimte, zowel op de begane grond als op de verdiepingen, maakt deze villa ook geschikt voor een brede waaier aan bewoners. “Zo dicht bij Den Haag kan ze dienen als ambassadeurswoning, maar ook als woning voor een gezin met opgroeiende kinderen”, zegt Patricia Cheung. “Jarenlang leek het er trouwens op dat ze helemaal nergens voor zou dienen. De vorige eigenaar wilde de villa een bedrijfsmatige bestemming geven, maar de gemeente vond dat niet passend voor een residentiële wijk en dus gebeurde er niets. Wij zagen door de leegstand heen, visualiseerden de mogelijkheden die dit monumentale gebouw altijd al in zich heeft gehad en maakten ze alsnog waar. Het resultaat staat te koop.”

Editor: Media Team

Datum: 18-09-2023

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Jeroen Kuypers

Fotografie: Jaro van Meerten