Een houten plafond dat niet enkel bedekt

Bob Manders Architectuur

Wie een bungalow bouwt in de bossen dreigt enkel de onderkant van de bomen te zien. Een optimaal zicht bieden was de hoofdreden voor de keuze van een omgekeerd zadeldak met een houten plafondDeze woning van architect Bob Manders heeft wel meer bijzonderheden, zoals het gebruik van diagonale in plaats van rechte lijnen. Een hoek van vijfenveertig graden vestigt de blik automatisch meer op de muren in plaats van het einde van de tuin, zo wordt de beleving van de ruimte verhoogt.  


Exterieur

Houten plafond, Bob Manders Architectuur, bungalow, The art of living

Alle leveranciers van het exterieur

Architect

Bob Manders Architecture

Bouwbedrijf

Aerdenhout Villabouw

Tuinaanleg

F. Van den Berg Hovenier
Houten plafond, Bob Manders Architectuur, bungalow, The art of living

Optimaal genieten van de zon 

Niet alleen de vorm van het dak, ook de rest van de vorm-geving maakt van deze mooie bungalow een ‘on-Hollands’ huis, het is meer een woning die je in Californië verwacht in plaats van op het Brabantse platteland. Toch heeft Bob Manders zich vooral door de omgeving laten inspireren. De vele glaspartijen, verdeeld over twee vleugels, brengen de tuin visueel in de woning, de natuurlijke overloop van de tuin in het omliggende bos, verlengt de (be)leefruimte van de bewoners. Ook is er rekening gehouden met de stand van de zon. Deze komt aan het begin van de dag op aan de ene kant van het huis en gaat ’s avonds onder aan de andere. In de winter staat de zon ’s ochtends in het oosten zó laag dat de warmte de woning in kan en in de zomer al snel zó hoog dat de overkapping de stralen tegenhoudt. Vanzelfsprekend voldoet de bungalow aan strenge isolatienormen en het dak is uitstekend geschikt voor de plaatsing van zonnepanelen, maar je kunt ook met simpele bouwkundige ingrepen een natuurlijk, positief effect voor verwarming en koeling bereiken, zonder dat je daarvoor een financiële inspanning hoeft te doen. 


Interieur

Houten plafond, Bob Manders Architectuur, bungalow, The art of living

Alle leveranciers van het interieur

Interieur ontwerp

Home Made by Ree

Meubilair

Raw Interiors

Duurzaam en onderhoudsvriendelijk 

Het dak is het allesbepalende element van deze bungalow. Van een afstandje bezien neemt het de beide vleugels onder zijn hoede en bij de ingang verwelkomt het de bezoeker. Maar ook binnen is het dak overal zichtbaar en aanwezig, niet in de vorm van één strak doorlopend plafond, maar weer in zijn opstaande en neergaande vormen. Het hout geeft sfeer aan de leefruimtes, de open structuur maakt dat alle kamers met elkaar verbonden zijn en het huis een eenheid is. Natuurlijk is zo’n dak relatief kostbaar omdat de constructie ervan bewerkelijk is, maar die is gecompenseerd door zeer bewust om te gaan met het aantal vierkante meters: hoeveel ruimte heb je werkelijk nodig, in die zin dat je ze ook daadwerkelijk benut? Als het dak er eenmaal op zit is het overigens zeer duurzaam en ook zeer onderhoudsvriendelijk, precies wat de opdrachtgevers verlangden. 


Bijgebouw

Houten plafond, Bob Manders Architectuur, bungalow, The art of living

Geen traditioneel hoofd-en bijgebouw

De woning bestaat niet uit een traditioneel hoofd- en bijgebouw, maar is één geheel. De ene vleugel bevat onder meer de masterbedroom, de andere de logeerkamers voor de uithuizige kinderen. Als die er niet zijn wordt dezelfde ruimte als kantoor gebruikt. Een garage is er niet, wel een ruime carport. Garages zijn vaak de opslagplaats voor onnodige spullen, de carport daarentegen verlengt het dak en draagt zo bij aan de esthetiek van de bungalow. De kracht van Bob Manders is zijn vermogen om werkelijk vanuit elke hoek de totaalbeleving van de bewoners te kunnen visualiseren en die in een ontwerp te vertalen. Dat leidt tot een woning die niet alleen een hoge mate van comfort biedt maar de eigenaren zich ook voortdurend bewust laat zijn op welke bijzondere plek zij zich bevinden. De bewoners hebben een huis dat blijft fascineren, van de binnen- en de buitenkant 

Editor: Media team

Datum: 14-01-2022

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Jeroen Kuypers