Een houtkachel op de juiste manier aansteken

Door de hoge energieprijzen, stappen steeds meer mensen over op het gebruik van een houtkachel. Naast de lage kosten, geeft een houtkachel namelijk ook vooral een hele gezellige en warme sfeer in huis. Wil jij ook een Houtkachel kopen, maar weet je nog niet precies hoe het allemaal werkt? Lees dan vooral verder. In dit artikel leggen we je haarfijn uit hoe jij veilig en snel een haardvuur kunt laten branden.

Vul de houtkachel met droog hout

Als eerste heb je natuurlijk hout nodig om je vuur te laten branden. Het is heel belangrijk om streng te zijn bij het selecteren van het hout dat je gebruikt. Veel mensen kopen daarom speciale houtblokken die je gemakkelijk kunt opstoken. Zo heb je zelf geen onderhoud aan het vullen van je houtkachel. Ben je toch van plan om zelf hout te hakken? Zorg er dan voor dat je het hout op een droge plek bewaart. Controleer ook altijd vooraf of het hout droog genoeg is om op te stoken. Bij het opbranden van nat of vochtig hout komt er namelijk meer rook vrij. Daarnaast brandt hout ook minder snel en minder lang wanneer het vochtig is.

Zorg voor een open luchttoevoer

Bij het branden van een vuurtje komt natuurlijk rook vrij. Dit geldt ook voor een houtkachel. Om geen overlast te hebben van je kachel, is het daarom belangrijk dat je regelmatig de luchttoevoer controleert. Zorg ervoor dat je schoorsteen ten aller tijde schoon is, zodat de rook gemakkelijk kan worden afgevoerd. Doe je dit niet, dan kan de rook niet weg uit de kachel en zal het op andere manieren naar een uitweg zoeken. Binnen de korste keren staat je huis vol rook. Wees daarom verstandig en controleer altijd, voordat je het vuur aansteekt, of de luchttoevoer open en schoon is.

Gebruik aanmaakhout

Voor het aansteken van het vuur, gebruik je zogenoemd aanmaakhout. Dit hout leg je onder of tussen je normale houtblokken. Om het vuur te laten branden hoef je alleen een lucifer bij dit stukje hout te leggen. Het hout zal direct ontvlammen, en de vlam zal uiteindelijk overspringen naar de andere houtblokken in de kachel. Zo hoef je jouw vingers niet te branden aan de vlammen, en is het aanmaken van een houtkachel zeer gemakkelijk. Aanmaakhout kun je vinden in speciaalzaken, maar ook in de meeste tuincentrums en supermarkten.

Houdt het vuur goed in de gaten

Heb je een gezellig vuurtje ontstoken? Dan kun je nu volop genieten van de warmte en het gezellige knasperende geluid van het haardvuur. Blijf vooral in de buurt van de brandende houtkachel. Steek je houtkachel nooit aan wanneer je bijvoorbeeld van huis weggaat. Zelfs wanneer je vooraf de luchtafvoer hebt gecontroleerd, kunnen er namelijk dingen misgaan. Door dichtbij het vuur te blijven, kun je problemen voorkomen. Zorg er tevens voor dat je altijd een blusdeken of brandblusser in huis hebt staan. Dit is echt onmisbaar voor iedere houtkachel eigenaar. We hopen natuurlijk dat we ze nooit hoeven te gebruiken, maar zo ben je in ieder geval overal op voorbereid en kun je ongestoord genieten van je haardvuur.